Torrox in Zuid-Spanje heeft het beste weer van Europa

Torrox is een kustplaats in de streek "Axarquia" in de provincie Málaga. Voor het massa toerisme een nog vrij onbekende plaats gelegen tussen de bergen en de zee. De plaats bestaat uit twee delen: Torrox Pueblo en Torrox Costa en is bereikbaar vanuit Málaga (50 km) via de snelweg en de kustweg. Torrox ligt tussen de kustplaatsen Nerja en Torre del Mar. De gemeente maakt vooral bekendheid met de slogan: "Mejor Clima de Europa" met een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

Torrox Pueblo

Torrox Pueblo (pueblo= dorp) is één van die typisch Spaanse witte dorpjes in Andalusië en ligt meer in het binnenland, 5 km vanaf de kustlijn. Het dorp is omringd door de schitterende bergen van de Sierra Alimijara. Torrox Pueblo is 2000 jaar oud en telt 13.000 inwoners.

Het dorp heeft een bijzondere uitstraling door de witte huizen en de smalle, steile straten met de vele trappetjes, waar je de ontelbare typisch Andalusische kleurrijke bloempotten uitgestald ziet staan. Torrox Pueblo is tot nu toe bespaard gebleven van het massatoerisme en het kan zomaar gebeuren dat er geiten op straat lopen of er een boer op een ezel voorbij komt. Wat ook opvalt is dat de plaatselijke bevolking zo gastvrij en vriendelijk is. Tijdens een wandeling wordt er steeds naar je geknikt en hoor je het welbekende "hola" of "buena".

Torrox Costa

Torrox Costa ligt aan zee en is een typisch toeristenplaatsje met lange zandstranden en een boulevard met ontelbare eettentjes en winkeltjes. Heel wat overwinteraars weten deze plaats inmiddels te vinden. De invloed van het platteland en van de tradities zijn nog steeds aanwezig in de overheerlijke gastronomie en de handwerkproducten.

Op de punt langs de kust staat een volautomatisch werkende vuurtoren van 26 meter hoog met ernaast een uitkijk platform waar een aantal Romeinse graven gevonden zijn. In dit gebied zijn op meerdere plaatsen Romeinse opgravingen gedaan.

De Axarquía

Torrox ligt in de Axaraquía, ten zuidoosten van Málaga, een streek waar het altijd mooi weer is en waar de natuur nog ongerept is. Het gebied is minder toeristisch dan aan de westkant van Málaga. De streek bestaat uit 31 gemeentes waarvan Vélez-Málaga de hoofdstad is. In dit schitterende gebied vind je ook nog de vele Moorse invloeden die je direct herkent in de mooie witte bergdorpjes, die allemaal hun eigen feest hebben. Ook zijn er veel natuurparken en bergketens met grote hoogteverschillen die spectaculaire vergezichten opleveren.

De Axarquía is overwegend agrarisch. Behalve olijven en amandelen worden er tropische gewassen zoals mango´s en avocado´s verbouwd. In sommige dorpen wordt nog op traditionele wijze olijfolie gemaakt, wat duidelijk te proeven is!

Het klimaat van de Axarquía is het mildste van heel Europa. De amandelbomen bloeien nergens eerder dan in dit deel van Spanje. Soms levert dit zelfs rond de jaarwisseling al prachtige lenteplaatjes op!

Torrox is trots op de titel: Beste klimaat van Europa

De slogan: "Mejor Clima de Europa" wordt door de gemeente veelvuldig gebruikt en men is dan ook heel trots op die titel. In opdracht van een hotelketen werd er in 2008 een onderzoek gedaan in het hele Middelandse Zeegebied om uit te zoeken waar de gemiddelde toerist zich het prettigst zou voelen. Alle klimatologische data werden onderzocht en vergeleken. Tijdens het onderzoek bleek dat de oostkant van het Middellandse Zeegebied in de zomer niet geheel zonzeker is en de omgeving van Griekenland nog weleens in buien wil belanden.

Uiteindelijk werd Torrox de winnaar, waar men de uitkomst van het onderzoek onmiddellijk omhelsde en er een stevige publiciteitsgolf aan wist te geven. Maar waarom is het Torrox geworden?

Het werd Torrox vanwege de gemiddeld milde temperaturen, zowel in de winter als in de zomer. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond 18 graden, de gemiddelde maximumtemperatuur voor het hele jaar op 21,1 graden. Er heersen gematigde wintermaanden en milde zomermaanden. De afgelopen zeven jaar werd het in de winter op z'n koudst 4 graden, maar meestal was het 's nachts een graad of 10.

In de zomerperiode wordt de temperatuur maximaal 32 graden. In juni is het 's middags gemiddeld 24,5 graden, in juli 26,4 graden en in augustus 27 graden. Daarmee is het een stuk minder warm dan in het niet ver van Torrox gelegen Málaga, waar het in juli en augustus 31,1 en 31,2 graden wordt (als gemiddelde maximumtemperatuur).

Het klimaat in Torrox is blijkbaar zo aangenaam, omdat het zo gunstig ligt. Het bevindt zich aan zee, omgeven door bergen die de hete winden uit het binnenland tegenhouden. Bovendien steekt vaak een verfrissend zeewindje op, waardoor de maximum temperaturen in de zomer niet tot helse waarden oplopen. De nabijheid van de zee houdt in de winter een heftige afkoeling tegen en neerslag valt er toch genoeg om de waterbekkens op peil te houden.

Bereikbaar vanaf Torrox

 • Granada op 100 km
 • Málaga op 50 km
 • Vliegveld op 60 km
 • De grotten van Nerja op 8 km
 • Golfbaan op 9 km
 • Paardenrenbaan van Mijas op 70 km
 • Waterpark op 10 km

Nog meer dorpjes in de Axarquia die een bezoek waard zijn

 • Alcaucin
 • Alfarnate
 • Alfarnatejo
 • Archez
 • Canillas de Aceituno
 • Canillas de Albeida
 • Colmenar
 • Comares
 • Competa
 • Frigiliana
 • La Viñuela
 • Nerja
 • Periana
 • Sayalonga

Lees verder

© 2011 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Axarquia - Een schitterende streek in Zuid-SpanjeDe Axarquía is een streek in het zuiden van Spanje gelegen tussen Rincon de la Victoria tot net iets voorbij Nerja, in d…
Archez - Het kleinste dorp in de AxarquiaArchez is het kleinste, meest pittoreske dorp in de Axarquía streek in het zuiden van Spanje, gelegen aan de voet van de…
Fiëstas in de AxarquiaIn de Axarquia kun je gedurende het hele jaar bijna wekelijks wel terecht voor een feria, fiësta of processie in een van…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…

Kratie in Cambodja, dé plek om Irrawaddydolfijnen te spottenKratie in Cambodja, dé plek om Irrawaddydolfijnen te spottenKratie is een klein plaatsje in het noordoosten van Cambodja. Kratie is vooral bekend vanwege de mogelijkheid om Irrawad…
Lima, groot en afwisselendLima, groot en afwisselendLima, de grootste stad van Peru en zelfs één van de grootste steden van geheel Zuid Amerika, ligt direct aan de kust. Er…
Reacties

J. van den Brink, 01-05-2016
Ben geïnteresseerd om in deze streek te gaan wonen, een huis aan te kopen. Reactie infoteur, 05-12-2016
Hebben jullie al iets gevonden?

Vanherle Joseph, 13-10-2015
Wie kan mij iets meer informatie geven over de verkoop van een huis of appartement in deze streek van Torrox? Met vriendelijke groeten Vanherle. Reactie infoteur, 26-10-2015
Ik weet een hele goede makelaar (2 Nederlanders) die jullie vast kunnen helpen.
Het is Sunny Palm Properties en is gevestigd in Torrox Costa

Hier is de link voor contact:

http://www.spainhouses.net/nl/vastgoed/torrox-costa/vastgoedagentschappen/sunny-palm-properties-c-b_u3042858.html

Hartelijke groeten,

Lizet Roland (infoteur)

Mieke D., 09-08-2015
Ik kan alleen maar bevestigen dat Torrox toch wel een heel mooi klimaat heeft. Dit is ook een uitermate mooi gebied is waar ikzelf 4 jaren geleden ben terecht gekomen. Sterker nog, waar ik nooit meer weg wil. De zomer is toch wel "hot", alhoewel het aan zee meestal toch wel tof vertoeven is. Augustus is het drukste, voor wie daarvan houdt. Maar vooral voor de "winter" dan doen we het, wie kan er zeggen dat hij bijna het ganse jaar door op het terras buiten kan ontbijten? Andalucía heeft ook nog écht zijn siesta. 's Avonds wordt er weer wel gewerkt. Effe wennen… maar dat duurt niet lang. Reactie infoteur, 17-08-2015
Helemaal mee eens Mieke! Bedankt voor je leuke reactie op mijn artikel. Zelf woon ik hier al 6 jaar en wil hier ook nooit meer weg!

Liesmar (16 artikelen)
Laatste update: 30-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.