Lima, groot en afwisselend
Lima, de grootste stad van Peru en zelfs één van de grootste steden van geheel Zuid Amerika, ligt direct aan de kust. Er zijn twee stadscentra, te weten het historische centrum rondom de Plaza des Armas en het moderne Miraflores dat een stuk zuidelijker aan de kust ligt. Beide zeer de moeite waard en met elkaar verbonden door de lange Avenida Arequipa. Waar gaat U heen ?
De hoofdstad van Peru is in het jaar 1535 gesticht door de Spaanse conquistador Francisco Pizarro. Hij heeft daarvoor de Inca koning Atahualpa verslagen. Ofschoon Pizarro eerst een andere locatie had uitgezocht voor zijn stad, heeft hij toch gekozen voor deze plek aan de kust. De Inca’s gaven zich niet zo gemakkelijk gewonnen en waren nog steeds onrustig dus Pizarro zat liever wat dichter bij zijn schepen aan de kust. In het gebied rondom Lima was ook voldoende water en hout te vinden om een stad op te bouwen. Hij gaf de stad de naam: “Ciudad de los Reyes”, een naam die je nog wel eens hoort en gegeven werd ter ere van de Drie Koningen. De naam Lima komt van het woord “limaq” dat in de Indiaanse taal Quechua “spreker” betekent en pas in de 16e eeuw kreeg de stad deze naam officieel toebedeeld. Lima is enorm gegroeid en meer dan een derde van de Peruaanse bevolking woont in en rondom Lima. Alleen al het stadscentrum heeft een oppervlakte van ruim 825 vierkante kilometer dus laten we maar eens kijken wat U er zoal kunt doen en waar U moet zijn.
Wat is de beste tijd om Lima te bezoeken?
Lima ligt direct aan de kust in een woestijn en dat heeft erg veel invloed op de weersomstandigheden. Gedurende de winter, die hier is van juni tot en met oktober,is het weer in Lima bewolkt, vaak somber en mistig. Echt koud is het er niet en de temperaturen variëren dan van 12 tot 19 graden Celsius terwijl het in de zomer schommelt tussen de 18 en de 29 graden. Voor de hoofdstad is de periode van december tot en met april het mooist, blauwe luchten en geen wolkje aan de lucht, echter in het achterland van Peru zit U dan wel in de regentijd. De meeste toeristen nemen dus het wat minder aantrekkelijke weer van de stad voor wat het is en kiezen voor het droge seizoen van Peru dus van mei tot november. Voor de regen hoeft U het in Lima niet te laten want het regent er nooit veel.
Hoe komt U er?
De meeste toeristen vliegen aan op het internationale vliegveld Jorge Chavez dat op ongeveer 20 kilometer van Miraflores ligt, het moderne deel van Lima waar de meeste hotels te vinden zijn (14 kilometer van het historische centrum). Het vervoer tussen de stad en het vliegveld wordt onderhouden door vele soorten bussen en taxi’s. Zoals in vele landen wordt ook hier gewaarschuwd voor de illegale taxi’s want iedereen die er behoefte aan heeft kan hier zijn auto veranderen in een taxi en zijn gang gaan. Duurder maar veiliger is het om direct na het passeren van de douane aan de officiële taxibalie een ticket te kopen waarna je in een goed onderhouden auto voor de deur van je hotel wordt afgezet. Een rit met zo’n taxi naar Miraflores kost U 40 US$ (2011) De bussen verschillen, afhankelijk van de keus die U maakt, in prijs maar zijn goedkoper dan de taxi.
Over de weg is Lima ook te bereiken want het ligt aan de New Pan American Highway, die dwars door Peru loopt, geheel geasfalteerd en goed onderhouden is. Maar het zijn wel afstanden want vanaf de grens van Ecuador naar Peru is het 1370 kilometer en dan komen er tot aan de grens met Chili nog eens 1291 kilometer bij.
Ofschoon nagenoeg niemand aanreist per boot heeft Lima de grootste haven van het land. Cruiseschepen bezoeken de stad wel regelmatig en leggen dan aan in het stadsdeel Callao.
Het treinverkeer in Peru beperkt zich slechts tot een paar voor toeristen operatieve lijnen. Het gaat dan vooral om verbindingen tussen de toeristische steden en bezienswaardigheden. Deze reizen zijn bijzonder aantrekkelijk omdat ze door prachtige gebieden gaan. U kunt echter niet door geheel Peru per trein reizen en dus ook niet naar en van Lima.
Wat gaan we bekijken?
Plaza des Armas
Zoals de meeste steden heeft Lima ook een Plaza des Armas (hier ook Plaza Mayor genoemd) en dat is altijd het centrum van de stad, meestal ook het historische centrum. Dit plein ligt exact op de plek waar Pizarro de stad in 1535 stichtte. Deze plek mag U natuurlijk niet missen en U zult versteld staan als U om U heen kijkt. Op het plein staat een bronzen fontein die uit de 17e eeuw stamt. De meest opvallende gebouwen aan het plein zijn het Regeringspaleis, de Kathedraal met daarnaast het Bisschoppelijk paleis en de vele koloniale gebouwen waar restaurants en winkels in gevestigd zijn. De panden hebben prachtige houten balkons en de kleur geel, oorspronkelijk ook de kleur in de tijd van Pizarro, overheerst.
Het regeringspaleis is niet voor publiek toegankelijk maar elke door de weekse dag vindt er om 11.45 uur de wisseling van de wacht plaats. Het is een kleurrijke parade van in rood en blauw geklede mannen. U moet op de koop toe nemen dat U het van een afstand bekijkt want door de politie wordt het publiek op ruime afstand van het hek gehouden waarachter de wisseling plaatsvindt.
De kathedraal is wel geopend en de stichter van deze stad, Francesco Pizarro heeft daar in een zijkapel zijn laatste rustplaats gekregen. In de kathedraal is ook een museum voor religieuze kunst. Onder het altaar is een ruimte waar U een verzameling schedels, tentoongesteld in glazen kasten, kunt bewonderen.
Het San Franciscoklooster
Lima heeft erg veel kerken en als U daar een liefhebber van bent dan kunt U dagenlang bezig zijn met het bekijken van deze bouwwerken. Bent U geen liefhebber of heeft U te weinig tijd, ga dan in ieder geval naar de kerk van het San Franciscoklooster. Het ligt slechts twee blokken verwijderd van de Plaza des Armas en het is er altijd ruk omdat het bezocht wordt door niet alleen toeristen maar ook door de Peruaanse bevolking. Dit klooster heeft het een en ander te bieden. De bibliotheek stamt nog uit de 17e eeuw en is bijzonder indrukwekkend om te zien. Gammele wenteltrappen leiden naar de diverse etages met meer dan 25.000 in leer gebonden boeken. Een tweede bezienswaardigheid zijn de catacomben onder het complex. Hier werden de doden van de stad begraven maar dat werden er zoveel dat men de botten en schedels in rekken ging opstapelen, een wat luguber gezicht. De kerk heeft ook enkele schilderijen van beroemde meesters uit Europa zoals Rubens en Van Dyck naast mooi van hout bewerkte koorbanken en plafond. Het klooster is elke dag geopend van 09.30 – 17.30 uur en de entree bedraagt 5 soles per persoon.
Musea
De stad Lima kent enorm veel musea maar net zoals wij hebben de meesten niet de tijd om veel musea te bezoeken. U moet daarom een keus maken en die is uiteraard afhankelijk van ieders interesse. Liefhebbers van gouden voorwerpen kunnen het goudmuseum bezoeken maar misschien vindt iemand het wel leuk het stierenvechtmuseum te zien. Een museum over de veroordeling en martelingen van de vijanden van de Inquisitie ontbreekt natuurlijk niet. Mocht U iets van de geschiedenis van het land met al hun kunstvoorwerpen willen zien dan is het zogenaamde Museo de Arqueologica, Antropologica e historia del Peru zonder meer een aanrader. Het is een overzichtelijk museum en men overdrijft ook niet in de hoeveelheid tentoongestelde voorwerpen. Het is een leuk gebouw met open binnenplaats dat van maandag tot en met zaterdag geopend is van 09.00-17.00 uur en op zon- en feestdagen van 09.00- 16.00 uur. Het museum ligt in de wijk Pueblo Libre aan het Plaza Bolivar. Entreeprijs 11,50 soles. Een aanrader.
Parque Reserva
Een 8 hectare groot park in Lima dat iets heel bijzonders te bieden heeft, is een bezoek meer dan waard. Maar bewaar Uw bezoek tot in de avonduren want dan zult U versteld staan van de lichteffecten, niet alleen door gewoon licht maar ook door laserlicht. De hoofdattractie van het park is namelijk het zogenaamd
Circuito Magico del Agua een verzameling van maar liefst 13 verschillende fonteinen. Zoals wij een waterorgel kennen, wordt ook hier op de maat van de muziek het water hoog, hoger en het hoogst in diverse richtingen gestraald. Ook grappig is een tunnel van water, U wandelt onder stralen water door. Het park is geopend van woensdag tot en met zondag van 18.00 – 23.00 uur. De entree is slechts 4 soles per persoon.
Miraflores
Naast het historische centrum kent Lima ook een modern centrum met moderne winkelstraten en levendige parken. Dit deel van de stad heet Miraflores en ligt zuidelijk van de Plaza des Armas en strekt zich uit tot aan de kust. Hier verblijven de meeste toeristen in een ruime keus aan hotels. De belangrijkste winkelstraat is de Avenida Jose Larco en daar treft U de moderne winkels met een ruime keus aan kleding en andere artikelen. In Miraflores vindt U ook diverse pleinen en aan het begin van de Avenida Jose Larco liggen de Plaza Kennedy en Plaza Central. Aan de Plaza Kennedy is elke avond in het weekend een kleine markt met hoofdzakelijk kunst. Het is er erg gezellig en een van de bekendere eetcafés daar is het zeker bij backpackers bekende Café Haïti. Vanaf het terras kunt U het drukke uitgaansleven bewonderen. Is het U te druk dan kunt U één van de vele andere restaurants proberen. Ook voor de discotheken, die tot diep in de nacht doorgaan, zit U in deze buurt uitstekend. Volgt U vanaf deze pleinen de Diagonal dan komt U aan de kust uit en afhankelijk van de tijd van het jaar dat U er bent, kunt U genieten van prachtige zonsondergangen. Niet vreemd dus dat hier ook een park is aangelegd voor geliefden: Parque del Amor. Tussen het groen zijn vele banken geplaatst en de muren hebben mozaïekwerk. In het midden van dat park staat het beeld: “El Beso” Spaans voor de “kus“.
Barranco
Barranco is een wijk van Lima waar het overdag erg rustig is. ’s Avonds verandert de wijk in een uitermate gezellige plek om te vertoeven. Vele restaurants, cafés en discotheken liggen hier tussen de goed bewaard gebleven mooie koloniale gebouwen. Vooral overdag lijkt het alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Kunstenaars, musici, fotografen, je vindt ze allemaal in deze wijk met een prachtig uitzicht over de zee. Ook musea, zoals de kunstmusea Pedro de Oswa, het museum Galeria Arte Popular de Ayacucho en het Electriciteitsmuseum, vindt U hier terug maar het meest bekend is misschien nog wel de zogenaamde “Brug der Zuchten”, Puente de los Supiros genoemd. Het is van oudsher de ontmoetingsplaats voor geliefden. Het verhaal gaat dat in het verre verleden de dochter van een rijke zakenman, die in een prachtige woning bij de brug woonde, verliefd werd op een eenvoudige stratenveger. Haar vader ontdekte dat en verbood haar om te gaan met de man. Hij verbood haar naar buiten te gaan en zij zat aan haar raam in de hoop een glimp van haar geliefde op te vangen. Als een oude vrijster zuchtte zij zo hard dat iedereen, die over de brug liep, haar gezucht kon horen. Het strand hier wordt erg druk bezocht en wereldwijd is deze plek kennelijk bekend onder de surfers, genoeg dingen om Barranco even nader te bekijken. Over de Avenida Pedro de Osma rijdt nog steeds de tram, nu alleen voor toeristen.
Pachacamac
Ofschoon U door Uw rondreis nog voldoende ruïnes zult bezoeken, wil ik U toch even attent maken op de ruïne Pachacamac, die 32 kilometer ten zuiden van Lima ligt. Er worden georganiseerde tours aangeboden, die hun rit soms combineren met het strand van Mirafores. Het gaat om een groot complex met meerdere piramides. De eerste bebouwing hier stamt uit het jaar 200 terwijl het overgrote deel van de piramides stamt uit 800-1450. Pas na die tijd kwamen de Inca’s naar dit complex dat zij nog eens uit breidden met enkele tempels waaronder de tempel van de zon. Het complex is dagelijks geopend van 09.00 – 17.00 uur en de laatste kaartjes worden verkocht tot 16.30 uur. Toegangsprijs is 6 Soles per persoon.
Tips
Zoals ik al vermeldde woont een groot deel van de Peruaanse bevolking in en rondom Lima. In het verleden en heden hebben velen hun armmoedige bestaan elders opgegeven in de hoop een beter leven tegemoet te gaan in Lima. Het aanbod was minder groot dan men dacht en veel mensen zijn in grote krottenwijken terecht gekomen rondom de stad. Dat betekent dat U altijd op Uw hoede moet zijn voor zakkenrollers, zeker op de drukke plekken. Ook is het niet verstandig om in de wat meer afgelegen straten rondom het historische centrum alleen rond te dwalen. Hier staat tegenover dat deze stad net zo veilig, of onveilig, is dan de meeste andere grote wereldsteden. Wij zelf hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Als U in Lima van het ene punt naar het andere wilt is het belangrijk dat U goed kunt onderhandelen. Het snelst namelijk zijn de taxi’s en waar U zich ook bevindt, altijd zijn ze er want zoals al eerder gezegd, iedereen die er zin in heeft kan zijn al lang afgetakelde auto zo omtoveren in een taxi. Taximeters zijn onbekend. De prijs die ze vragen is afhankelijk van de duur van de rit en van de kleding die U draagt dus afdingen !!! Lima is een geweldig drukke stad met enorm veel luchtverontreiniging en slechts zelden schiet het op. Handig is misschien te letten of de taxi die U kiest door een keuring heen zou komen en let ook op de chauffeur, er zijn chauffeurs bij die U willen bewijzen dat zij in een drukke binnenstad zo hard kunnen rijden als een formule 1 talent. Avontuurlijk soms.
Lima heeft veel te bieden maar niet iedereen is gecharmeerd van de stad. Het is persoonlijk maar het enige wat ons tegenviel was het enorm drukke en chaotische verkeer. Het is de plek waar voor de meesten de reis door Peru begint en misschien maar goed ook want zo kunt U langzaam aan het hoogteverschil wennen als U het land in reist.