In de wolken, onder de wolken in Lima; het klimaat van Lima

Een grijs wolkendek, een luchtvochtigheid die schommelt tussen regen en mist en een kille koude waartegen geen enkele sjaal bescherming biedt, in Lima heet dit winter. Hoewel de stad ongeveer acht maanden onder een eindeloze witte wolkenmassa schuilgaat, is het winter van juni tot september. Wie dan in Lima neerstrijkt, blijft niet lang. Op enkele uren rijden schijnt namelijk de zon. Maar wie in tijdens de zomer passeert, blijft zeker in deze stad hangen... Lima heeft een subtropisch woestijnklimaat dat sterk bepaald wordt door de koude oceaanstroom die langs de kust loopt. Deze tempert de hitte van de tropische zon en produceert tegelijkertijd een hoge vochtigheidsgraad in de lucht. Het Andesgebergte zorgt er dan weer voor dat de tropische stormen van de Amazonewoud niet tot aan de kust komen. Hierdoor is Lima een stad waar het nooit regent. De gemiddelde regenval per jaar is 2 tot 6 cm. De geografische ligging zorgt er dus voor dat Lima een gematigd klimaat heeft. Het is er nooit te heet en nooit heel koud. Het regent er niet maar de luchtvochtigheidsgraad kan heel hoog zijn.

De winter in Lima

Tijdens de wintermaanden schommelt de temperatuur tussen 10 tot 17 graden celcius. Tijdens de nacht kan het koud worden door de hoge vochtigheid in de lucht. Hoe dichter je bij de kust woont of veblijft, hoe meer mist en hoe kouder het is. Dit komt door de 'garua' (zie hieronder) die uit de oceaan ontstaat.

De winter transformeert de stad in een schimmige verhaal waarin horizonten verdwijnen, regen mist is en koude via de luchtwegen het lichaam verkoeld. Op dit moment worden de elektrische vuurtjes uitgehaald en wordt voor de expat het belang van luchtontvochtigers duidelijk. Winters in België of Nederland kunnen hard en koud zijn, maar met wat geluk gaat dit gepaard met een uniek landschap dat het geheel dragelijker maakt. Daarnaast zijn onze huizen geïsoleerd en hebben we (centrale) verwarming. In Lima krijg je een wit deken dat de hemel egaal kleurt samen met een mist zoals je die nog nooit eerder zag.

Als toerist zal je er niet van houden. Zeker niet als je weet dat je in de bergen een helder blauwe hemel opwacht die de meest spectaculaire horizonten doet verschijnen. Evenwel heeft ook de ‘Limeense winter' zijn esthetiek. De ‘malecón’ (de dijk die langs de kust loopt) in Miraflores verschijnt als een nevellandschap in al zijn mystiek, de toppen van de hoogbouw verdwijnen in de wolken en de surfers verdwijnen letterlijk in de zee. Tijdens de wintermaanden transformeert de Zuid-Amerikaanse hoofdstad in een stad onder en in de wolken.

Garua

De dikke ‘zee mist’ die bijna het gehele jaar zon en warmte van Lima afneemt, heeft een naam, ‘de garua’. Deze enorme witte wolk wordt veroorzaakt door de koude Humboldtstroming van de Grote Oceaan, genaamd achter Alexander Von Humboldt die deze identificeerde. De garua ontstaat door warme winden die interageren met de koude stroming.

Moby Dick

De bijzondere winter inspireerde echter schrijvers in hun creativiteit. Zo beschrijft Herman Melville in zijn befaamde novelle ‘Moby Dick, or The Whale’ (1851) Lima als de vreemdste en meest treurige stad. Hieronder het citaat. Het lijkt me duidelijk dat hij Lima beschrijft in de winter:

“Nor is it, altogether, the remembrance of her cathedral-toppling earthquakes; nor the stampedoes of her frantic seas; nor the tearlessness of and skies that never rain; nor the sight of her wide field of leaning spires, wrenched cope-stones, and crosses all adroop (like canted yards of anchored fleets); and her suburban avenues of house-walls lying over upon each other, as a tossed pack of cards;- it is not these things alone which make tearless Lima, the strangest, saddest city thou can'st see. For Lima has taken the white veil; and there is a higher horror in this whiteness of her woe. Old as Pizarro, this whiteness keeps her ruins for ever new; admits not the cheerful greenness of complete decay; spreads over her broken ramparts the rigid pallor of an apoplexy that fixes its own distortions.”

Vluchten van de winter

Je kan naar de film of theater gaan, je kan thuisblijven en gezellig een boek lezen of een filmpje bekijken, maar wie echt aan de koude wil ontsnappen, gaat naar een sauna of neemt vakantie in de bergen. Of het nu Huaraz, Cusco of Ayacucho is, in de bergen is het droogseizoen en zorgt een stralende zon en een prachtig landschap voor een ideale vakantie. Een ander populair alternatief is de noordelijke kust van Peru, meer bepaald Mancora, een klein kustparadijs met het hele jaar door 30°.

De zomer in Lima

Van december tot maart brandt de zon en (her)leeft Lima als zijnde een stad aan de pacifisme oceaan. Een helder blauwe hemel, een zomerse zon en een hitte die tot elke kamer van de huizen binnendringt. Wie van zomer houdt in Nederland of België, zal vallen voor de Limeense zomer. De temperaturen schommelen dan tussen 25° en 30°. Hoe dichter bij de kust, hoe frisser de lucht. Wie tijdens dit seizoen naar Lima reist, kiest er best voor dicht bij de kust te verblijven. Hoe meer inlands, hoe warmer de dagen en de nachten zijn.

Tussenseizoenen?

Tussenseizoenen zijn er niet echt. Er is wel een overgang duidelijk wanneer het plots enkele dagen schitterend weer is of, omgekeerd, enkele dagen volledig bewolkt. In het algemeen kan je ervan uit gaan dat je het nooit te heet of te koud zal hebben in Lima. Het is eerder wennen aan de vreemde winter. De zomer vraagt weinig of geen aanpassing. Als je gevoelig bent voor hitte, kan de januari en februari wel eens vermoeiend worden.

UV-straling

Ook met de zon achter wolken is de UV-straling steeds hoog. Tijdens de zomer kan dit gaan tot een zonkracht van 15, een uitzonderlijk hoog getal. En in de winter reikt het soms tot een verrassende zonkracht van 10. Zie onderstaande tabel voor meer uitleg over de gevaren van UV-stralen.

ZonkrachtOmschrijvingRoodkleuring onbeschermde huid na x minutenHuid verbrandt
1 – 2Vrijwel geen100 – 50
3 – 4Zwak35 – 25
5 – 6Matig25 – 15Gemakkelijk
7 – 8Sterk15 – 10Snel
9 – 10Zeer sterkMinder dan 10Zeer snel
(bron tabel: De zonkrachtschaal van het KMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding.)

Lees verder

© 2011 - 2025 Lhasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
Alternatieven voor melk bij baby'sAlternatieven voor melk bij baby'sWelke alternatieven zijn er voor kinderen met een koemelkallergie? Koemelkallergie is de meest voorkomende vorm van voed…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
De jongste moeder ter wereld!Je begint al aan het moederschap wanneer je zelf nog met poppen speelt, en het maakt jou de jongste moeder ter wereld. H…

Antiochie ofwel Antakya: hoofdstad van Hatay in TurkijeAntiochie ofwel Antakya: hoofdstad van Hatay in TurkijeAntiochië dankt zijn naam hoogst waarschijnlijk aan Seleucos Nikator. In de eerste eeuw na Christus was het de uitvalsba…
Bronnen en referenties
  • http://www.americanliterature.com/Melville/MobyDickorTheWhale/43.html
  • http://www.knmi.nl/datacentrum/weer_en_gezondheid/zonkracht.html
Lhasa (6 artikelen)
Laatste update: 07-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.