Santa Cruz, enkele tips voor een prachtige trekking

De populairste trekking in de omgeving van Huaraz is zonder twijfel de Santa Cruz trekking. Een prachtige drie- tot vierdaagse in de befaamde Cordillera Blanca die je van de Callejón de Huaylas naar de Callejón de Conchucos brengt, of omgekeerd. De veelkleurige meren, de prachtige uitgestrekte valleien en de overweldigende besneeuwde bergen maken van de Santa Cruz Trekking een onvergetelijke ervaring. Het hoogteverschil dat deze trekking inhoudt, het hoogste punt is 4750 en het laagste 2915, zorgt voor een enorm divers landschap met een heel verschillende fauna en flora. De trekking is dan ook één van de populairste trekkingen in de Cordillera Blanca. Daarom enkele tips om de unieke ervaring zo uniek mogelijk te houden.

Organisatie

Elk toeristisch agentschap in Huaraz biedt een georganiseerde Santa Cruz trekking aan. In het algemeen houdt dit een vierdaagse in met gids, kok of kokkin, een assistent kok en ezels als dragers samen met enkele ezelsmenners. Er gaat ook altijd één paard mee voor de veiligheid.

Hoewel dit een zeer comfortabele manier is om de Santa Cruz trekking te ondernemen, kan het ook anders en eenvoudiger. Enkele tips voor een alternatieve Santa Cruz.

Sinds enkele maanden is het verplicht om bij meerdaagse trekkingen in het Nationale Park Huascaran een ezelsmenner of gids in dienst te nemen ter stimulatie van de lokale economie. Wat echter vervelend is dat het via agentschappen heel moeilijk is om enkel met gids of ezelsmenner de trekking te organiseren. Daarbij komt nog eens dat de gidsen en ezelsmenners van agentschappen vaak niet afkomstig zijn uit de lokale gemeenschappen waar de trekking doorloopt. Daarom is het aan te raden om via een agentschap een overeenkomst te sluiten dat je een lokale gids en/of een ezelsmenner ter plaatste in dienst zal nemen. Als dit niet mogelijk is, probeer dan met een gids van het agentschap en een ezelsmenner van een lokale gemeenschap. De personen die werken in toerisme van de lokale gemeenschappen wachten de toeristen op aan beide startpunten van de trekking.

Circuit

Het circuit gaat van Cashapampa (Callejón de Huaylas) naar Vaquería (Callejón de Conchucos) of omgekeerd. Wie het in deze richting wandelt, gaat van 2915 meter naar 3700 meter. Dit houdt dus een continue stijging in. Evenwel is in deze richting de pas ‘Punto Union’ van 4750 meter dragelijker dan in de andere richting. Persoonlijk raad ik echter aan om van Vaquería naar Cashapampa te wandelen, omdat, volgens mij, zo in het geheel de trekking gemakkelijker wordt. De stijging naar ‘Punto Union’ is evenwel zeer zwaar maar weegt niet op tegen het gehele circuit.

Drie of vier dagen?

De trekking wordt in het algemeen op vier dagen gedaan. Desalniettemin is het geen uitdaging om het circuit op drie dagen te wandelen en zeker als je van Vaquería vertrekt. In dit geval wandel je op dag één tot ‘Tuctu’, dag twee ga je over de Punta Union tot het meer Ichiccocha en dag drie ga je tot Cashapampa. Afhankelijk van het tempo wandel je elke dag 5 tot 7 uur.

Llanganuco Meren

Op weg naar Vaquería passeer je de Llanganuco meren, twee turquoise meren die aan de voet van de Huascarán liggen, de hoogste berg van Peru (6768 meter). Wie met privé transport naar Vaquería gaat, kan de chauffeur vragen om hier even te stoppen om van het prachtige zicht te genieten. Omheen de meren liggen queñual bomen, inheemse Andijnse bomen die groeien op hoge hoogte.

Toegangsticket voor het Nationaal Park Huascarán

Wie een meerdaagse trekking in het Nationaal park wil ondernemen, moet een toegangsticket kopen aan de ingang van het park (voor wie in Vaquería begint, passeert deze post na de Llaganuco meren). Het ticket kost 65 sol per persoon en is zeven dagen geldig. Wie in Europa aangesloten is bij een herkende klimvereniging kan een maandpas in Huaraz aanvragen (voor meer informatie loop je best langs bij de toeristische dienst op de Plaza de Armas).

Hoe er te geraken?

Je kan met publiek transport tot beide vertrekpunten geraken. Evenwel moet je in dit geval wel je planning aanpassen. Informeer je goed waar en wanneer de bus in Huaraz vertrekt. Wie in Vaquería vertrekt, zal waarschijnlijk moeten overstappen in Yungay. Van Yungay tot Vaquería zijn er heel veel taxi’s, dus als je de bus mist, is dit helemaal geen probleem. Wie in Cashapampa vertrekt, neemt de bus in Huaraz tot Caraz waar je met een gedeelde taxi tot Cashapampa kan gaan. Via toeristenbureau’s kan er heel gemakkelijk privé transport geregeld worden. In dit geval, is het mogelijk om op een eigen tijdstip te vertrekken en even te verpozen aan de wonder mooie Llaganuco meren.

Wanneer is de beste periode?

De beste periode is het droogseizoen dat loopt van mei tot en met september. De mooiste maanden zijn juni tot en met augustus. Evenwel is het mogelijk de trekking het hele jaar door te ondernemen. Als je geluk hebt, kan je in het regenseizoen een mooie week hebben. Vervolgens is het vaak zo dat het enkel regent in de late namiddag. De mooiste zichten krijg je natuurlijk niet met wolken... Hou er rekening mee dat in het droge seizoen de dagen heel warm zijn en de nachten heel koud. Het is niet ongewoon om met ijs op de tenten en bevroren waterflessen wakker te worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Lhasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Santa Cruz de Tenerife - diverse pleinenSanta Cruz de Tenerife, de hoofdstad van Tenerife, bezit een aantal mooie pleinen waar diverse bezienswaardigheden zijn.…
Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Het eiland La PalmaSanta Cruz de La Palma is een prachtige stad gelegen op het eiland La Palma. Santa Cruz is de hoofdstad van het eiland e…
Graciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Ken…

Wintervakantie bij Oostenrijkse boerOok zo langzamerhand genoeg van een wintersport-vakantie met ellenlange rijen voor de kassa, de lift en het buffet? Een…
Drie dagen kunst in Londen, wat te bezichtigen?Drie dagen kunst in Londen, wat te bezichtigen?Een reisje naar Londen hoeft maar drie dagen te duren en u kunt precies al het moois bezichtigen wat Londen te bieden he…
Lhasa (6 artikelen)
Laatste update: 12-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.