Een kleine alternatieve culturele gids voor Lima

Lima is niet de stad waar iedereen onmiddellijk voor valt. Meer dan de helft van het jaar is het bewolkt en in de ‘winter’ piekt de vochtigheidsgraad van de lucht 90%. De meeste reizigers verblijven dan ook niet lang in deze Zuid-Amerikaanse hoofdstad. Het is niet meer dan een punt van vertrek of een onvermijdelijke bestemming op weg naar. Evenwel heeft de stad meer te bieden dat op het eerste zicht lijkt. Naast de mooie Plaza de Armas of het klooster van San Franciscus, zijn er enkele buurten waar het heerlijk vertoeven is. Bovendien heeft de stad een boeiende culturele activiteit die meer dan de moeite waard is om te ontdekken, ook wanneer je slechts enkele dagen in Lima verblijft.

Huacas

Verspreid over de stad, verborgen in het stedelijke weefsel, liggen enkele ruïnes van precolumbiaanse heiligdommen, Huaca’s genaamd. Wanneer je door de straten van Miraflores of San Isidro wandelt, duiken deze archeologische monumenten uit het niets op. De Huaca de Pucllana is hierbij de meeste bekende. Het heiligdom werd gebouwd tussen 200 en 700 A.D., de periode van de Lima-cultuur. Tijdens een bezoek aan dit heiligdom krijg je van op het hoogste punt een spectaculair zicht op Miraflores. Let hierbij vooral op het contrast tussen de urbane context en het uit zand gevormde heiligdom.

Malecón

Voor wie graag wandelt, is het heel fijn op de ‘malecón’, of dijk te wandelen, beginnende in Miraflores en eindigend in Barranco. Een ideaal vertrekpunt daarvoor is de vuurtoren van Miraflores. Op deze wandeling passeer je het bekende ‘parque del amor’, het commerciële centrum ‘Larco Mar’ en enkele prachtige woonwijken van Barranco.

Gekenmerkt door zijn hoogbouw, is Miraflores het symbool van de modernisatie. In deze buurt is de sky is de limit. Slechts sporadisch staat er nog een huisje dat plechtig getuigd van een prachtig en rijk verleden.

Als in Miraflores de modernisering spreekt (en soms schreeuw), fluistert in Barranco het verleden. De woonwijken met 19e en 20e-eeuwse huizen geven een goed beeld van hoe Miraflores er ooit moet uitgezien hebben. Met zijn vele bars en kunstgaleries is dit de bohemien wijk van Lima. In Barranco is het niet altijd mogelijk langs de zee te blijven wandelen, maar via de woonwijken vind je heel gemakkelijk de weg. Eindig de wandeling op de centrale plaats van Barranco waar je gezellig iets kan drinken.

Culturele centra & musea

Lima heeft een ontzettend boeiende culturele activiteit. De stad bruist. Evenwel is het bijna onmogelijk deze op enkele dagen zelf te ontdekken. Er is geen tijdschrift noch website die alle informatie bundelt, noch zijn de websites van de galeries en culturele instituten op datum. Daarom hier een lijst met enkele galeries, culturele centra en musea die echt de moeite waard zijn en die, in het algemeen, niet in de gidsen worden vermeld. Voor de liefhebbers dus!

  • Galería Lucia de la Puente: voor wie op zoek is naar hedendaagse kunst in Lima is dit de uitgelezen locatie!
  • Galería 80m2: Een spectaculair huis in Barranco dat in een staat van ruïne verkeerd en waar hedendaagse kunst getoond wordt.
  • Galería ‘Revolver’: Een heel kleine galerie, in een mooi huis en boven het beste vegetarische restaurant in Lima (Almazen). (Hedendaagse kunst).
  • Museo de Arte de Lima: een museum dat een collectie heeft gaande van precolumbiaans textiel en aardewerk over koloniale schilderijen tot hedendaagse kunst. Aangezien de eerste verdieping in renovatie is, zijn er voorlopig enkel tijdelijke tentoonstelling.
  • Centro Cultural de la Universidad Catolica (PUCP): Hier worden vaak tentoonstellingen, filmcycli en lezingen georganiseerd.
  • Dedalo: een (iets duurdere) winkel in een prachtige’casona’. De winkel is een labyrint waarin kleine design bureaus, ontwerpers en kunstenaars hun werk te koop aanbieden. In het algemeen vind je hier een mix tussen artesania en design, met prachtige resultaten. Op de mooie rustige en groene patio worden regelmatig jazz optredens en andere culturele evenementen georganiseerd.
  • Centro Fundación Telefónica: Hier worden tentoonstellingen en lezingen georganiseerd (vaak in samenwerking met het MALI, dat op wandel afstand van dit centrum ligt.)
  • Sala (e)Star: Een zaal in het gebouw van ‘Escuelab’ waar regelmatig tentoonstellingen worden georganiseerd. Escualab is een laboratorium voor jonge Latijns Amerikaanse kunstenaars die via een residentie projecten in Lima ontwikkelen, gaande van film, sculptuur tot schilderkunst. Kortom een alternatieve locatie met een bijzondere dynamiek.

Lees verder

© 2011 - 2024 Lhasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Lima per fietsHoewel het verkeer er de grootste oorzaak is van de chaos, is de grootstad Lima een potentiële fietsstad. Gelegen langs…
Alternatieven voor melk bij baby'sAlternatieven voor melk bij baby'sWelke alternatieven zijn er voor kinderen met een koemelkallergie? Koemelkallergie is de meest voorkomende vorm van voed…
Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…

Dagjes uit met een bijbelse betekenisDagjes uit met een bijbelse betekenisNatuurlijk zijn dagjes uit leuk om te doen, maar zijn ze dan ook leerzaam? Misschien wil je je kinderen ook wel iets bij…
Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereldGarnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereldIedereen kent de zomerse beelden wel van de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke met hun gele oliejekkers en hun sto…
Lhasa (6 artikelen)
Laatste update: 16-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.