Huaraz, een kleine gids voor eendaagse trekkingen

Voor zij die van berglandschappen houden, graag één- of meerdaagse trekkingen doen of gewoon opzoek zijn naar de rust en de natuur, is Huaraz de uitgelezen locatie in Zuid-Amerika. Gelegen op 3100 meter, tussen de de Cordillera Blanca en de Cordillera Negra is deze Andijnse stad het Babilonië voor de bergliefhebbers. De omgeving is er, in één woord, ADEMBENEMEND. Of het nu de besneeuwde toppen zijn van de Vallunaraju die als kattenoren de horizon van de Cordillera Blanca tekenen, of de vallei van Llaca, waar een rivier meanderend een groen tapijt bezaaid met bloemen doorkruist, de Cordillera Blanca is een parel van het Andesgebergte. Wie dit landschap wil verkennen, krijgt in Huaraz een overaanbod aan mogelijkheden. Op elke hoek bevindt zich een toeristenbureau dat geheel naar uw wensen een trekking, een verblijf in de bergen of een beklimming wil regelen. Evenwel zijn de kwaliteiten van elk agentschap zeer verschillend en kan men wel eens teleurgesteld terugkeren. In Huaraz is niet elke gids een goede gids. Daarom wil ik hier enkele trekkingen aanraden die gemakkelijk zonder agentschap, geheel onafhankelijk, kunnen worden gemaakt. Evenwel is het aan te raden steeds een kaart bij te hebben (er bestaat een heel goede kaart van het agentschap ‘Skyline’) en voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden.

Eendaagse trekkingen

Elke eendaagse trekking die ik wil aanraden, kan gedaan worden vanuit Huaraz of vertrekkende van een lodge in de bergen (The Lazy Dog of The Way Inn). Vanuit Huaraz heb je wel een taxi nodig die je tot de ingang van het park of, in het geval van Llaca, tot het meer brengt. In sommige gevallen is het belangrijk dat de taxi op je wacht om zo diezelfde dag nog terug te kunnen keren naar Huaraz.

Llaca, een ideale aanpassingswandeling

Deze eendaagse trekking is de beste wandeling in de omgeving van Huaraz om aan de hoogte te wennen. Er is namelijk een weg tot aan het meer, genaamd Llaca waardoor de wandeling zich beperkt tot dalen. Het meer ligt evenwel op 4450 meter waardoor je zonder aanpassing zeker de hoogte zal voelen. Evenwel zal je hier veel minder last hebben dan op de wandelingen waar je grote inspanningen moet leveren.

Het meer is prachtig en onderscheidt zich van de andere meren door de mooie gletsjer. Het wandelpad loopt van het meer, door een vallei tot aan de ingang van het park. Van daaruit kan je een binnenweg nemen tot het eerstvolgende dorp ‘Marianne’ waar je taxi’s of combi’s (busje) hebt naar Huaraz (15 min. rijden).

De vallei waardoor je wandelt is schitterend. Je volgt een speelse meanderende rivier doorheen een groen landschap bezaaid met rotsen, waarop je vaak ‘viscachas’ kan zien (een soort knaagdier dat tussen de rotsen en in de bosjes leeft.)

Churup

De wandeling naar het meer ‘Churup’ is ontzettend populair tijdens het hoogseizoen. Vertrekkende van Huaraz kan je een combi (busje) of taxi nemen tot aan het dorpje Llupa, vanwaar je de wandeling kan aanvangen. Van Llupa ga je naar Pitek waar de eigenlijke klim tot het meer begint. Indien je de wandeling wil inkorten, kan je ook met een taxi naar Pitek. Dit laatste is de meest gekozen optie.

De klim naar het meer is een serieuze inspanning. Pitek ligt op 3885 en Churup ligt op 4485. De wandeling is evenwel heel toegankelijk, zeker als je reeds een aanpassingswandeling hebt gedaan. Evenwel is het oppassen naar het einde van het pad. Alvorens het meer te bereiken, moet je door een steile klim langs de rivier waarbij je gebruik maakt van stalen kabels. Deze wandeling is daarom niet aan te raden aan mensen met last van hoogtevrees. Wanneer je echter aan het meer bent, vergeet je de inspanning en geniet je van een prachtig uniek uitzicht. Om terug in Huaraz te geraken kan je ofwel vragen aan een taxi om op je te wachten in Pitek, ofwel terugwandelen tot in Llupa waar er publiek transport is. Let op, zondag is publiek transport beperkt.

Shallap

Misschien wel de gemakkelijkste wandeling van de drie maar ook de minst spectaculaire. Het meer, Shallap ligt op 4250 meter en grenst aan de berg Tumarinaraju die een prachtige gletsjer heeft. Evenwel kom je niet zo dicht bij de gletsjer als bij Llaca. Wie Shallap wil zien, moet een taxi vragen om op hem/haar aan de ingang van de vallei te wachten of moet terugwandelen tot aan de lodge ‘The Way Inn’. Vervolgens kan je in deze lodge verblijven of kan er transport geregeld worden. Shallap wandel je niet voor het meer maar voor de vallei die in het begin heel nauw en op het einde zeer breed is.

Praktisch

De wandeling naar Llaca en Shallap zijn helemaal niet toeristisch. Bijgevolg loop je er in hoog- of laagseizoen bijna altijd alleen. Voor zij die optimaal van de rust en de natuur willen genieten zijn deze zeer aan te raden. Churup daarentegen is zeer populair. Het meer is echter zo mooi dat het begrijpelijk is waarom er veel volk is. Persoonlijk vind ik Llaca het mooiste meer.

Hoe geraak ik in Huaraz?

Huaraz is gesitueerd op ongeveer 420 km ten noordoosten van Lima of, in andere woorden, een 7 uren busrit. Er zijn verschillende maatschappijen die meermaal per dag de verbinding maken. Twee heel betrouwbare zijn Movil Tours en Cruz del Sur. Je kan ook vliegen naar Huaraz, uit ervaring weet ik dat de bediening helemaal niet betrouwbaar is. Bij slecht weer – en dat heb je wel vaker in de bergen – stijgen de vliegtuigen niet op!

Kaarten?

De beste kaart is deze van Skyline die in Huaraz op verschillende plekken te koop is, zoals in ‘Cafe Andino’. Neem zeker een kaart mee als je alleen op stap gaat.

Taxi's?

Niet elke taxi neemt je mee naar de ingang van het park of naar het meer Llaca. Je kan proberen op straat een taxi te vinden, maar het is efficiënter om in toeristenbureaus naar transport te vragen. Vraag naar Theo’s Taxis. Dit is een zeer betrouwbare service.
© 2011 - 2024 Lhasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een praktische gids voor Huaraz, het Zwitserland van PeruHoewel het niet de populairste bestemming is onder de toeristen die naar Peru reizen, heeft Huaraz ontzettend veel te bi…
Santa Cruz, enkele tips voor een prachtige trekkingDe populairste trekking in de omgeving van Huaraz is zonder twijfel de Santa Cruz trekking. Een prachtige drie- tot vier…
Ontdek Parijs per tourOntdek Parijs per tourHoe kun je het beste Parijs ontdekken? Bij een bezoek aan Parijs heb je veel opties waar je uit kunt kiezen. De meeste t…
Cocktails met BacardiHeerlijke recepten voor cocktails met Bacardi. Bacardi heeft verschillende producten op de markt gebracht, zoals Bacardi…

Wintervakantie bij Oostenrijkse boerOok zo langzamerhand genoeg van een wintersport-vakantie met ellenlange rijen voor de kassa, de lift en het buffet? Een…
Drie dagen kunst in Londen, wat te bezichtigen?Drie dagen kunst in Londen, wat te bezichtigen?Een reisje naar Londen hoeft maar drie dagen te duren en u kunt precies al het moois bezichtigen wat Londen te bieden he…
Lhasa (6 artikelen)
Laatste update: 12-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.