Een praktische gids voor Huaraz, het Zwitserland van Peru

Hoewel het niet de populairste bestemming is onder de toeristen die naar Peru reizen, heeft Huaraz ontzettend veel te bieden. De nabijheid van de Cordillera Blanca bezorgt deze stad de naam en faam als het ‘Zwitserland van Peru’. Iedereen die van trekkingen houdt, zal het bevestigen: Patagonia en de Cordillera Blanca (het Wit Gebergte rondom Huaraz) zijn twee toplocaties voor bergliefhebbers. Om uw verblijf zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, volgt hier een praktische gids voor de stad.

Reizen van en naar Huaraz

Huaraz ligt op ongeveer 420 km noordoosten van Lima. De stad is bereikbaar met de auto, de bus of het vliegtuig. De meest betrouwbare maatschappijen zijn Movil Tours en Cruz del Sur. Hoewel Cruz een heel goede service biedt, is de bediening van deze route beperkt tot twee bussen per dag. Movil rijdt heel regelmatig (meerdere bussen ’s ochtends en ’s avonds) en biedt een evenwaardige veilige service aan. De rit Lima-Huaraz duurt ongeveer 6 tot 7 uur. Afhankelijk van de gekozen klasse, reis je overdag of ’s nachts.

Met Movil is de meest comfortabele klasse ‘super cama’. Dit betekent dat je 180° ligt en een persoonlijk schermpje krijgt met een film. Daarnaast biedt Movil ook Cama en Semi-Cama aan. Cama is zeer comfortabel (heel ruime brede zetels die heel ver achterover kunnen hellen) maar dwingt de hele bus naar de film te kijken (en te luisteren.) Semi-Cama zijn gewone buszetels die ver achterover kunnen hellen maar waarbij je al heel snel tegen de passagier achter je aanbotst.

Cruz del Sur biedt de service van Sofa Cama aan en Semi-Cama. Sofa Cama is vergelijkbaar met de Cama van Movil maar elke passagier heeft zijn persoonlijke oortjes voor het geluid van de film.

Lcbusre biedt vluchten aan van Lima naar Huaraz. Mijn ervaring is echter dat dit een heel onvoorspelbare en onbetrouwbare service is. Het weer kan in de bergen heel snel veranderen waardoor vluchten vaak met grote vertraging of helemaal niet opstijgen. Zeker in het regenseizoen is het aan te raden met de bus te gaan.

Toekomen in Huaraz

Wie met de nachtbus reist, komt heel vroeg in de stad aan. Te vroeg, in die zin dat alles nog gesloten is. Op dit moment naar een hostal zoeken, is niet ideaal aangezien alles dicht is en zelfs de verantwoordelijke in de hostals slapen en de bel dus niet horen. Er is evenwel één ontbijtplek die open is, California Cafe. Deze opent van 6 am tot 6 pm en biedt naast gezelligheid de beste koffie in Huaraz. Daarnaast is er WiFi. Dus wie een smart Phone, tablet of laptop bij zich heeft, kan zo gemakkelijk het hostal/hotel-landschap beginnen te verkennen.

Waar te verblijven

In Huaraz zijn tal van Hostals waarvan de meerderheid een goede reputatie heeft. Het hangt grotendeels af van wat je zoekt, waar je zal belanden. Zoek je een hotel, jeugdherberg, familiehuis of wil je meteen doorreizen naar een lodge in de bergen? In plaats van enkele plekken aan te raden, geef ik hier wat richtlijnen mee aangaande de prijs:
  • Een backpacker’s hostal: tussen 20-40 sol/nacht. Een dorm: 10 sol/nacht
  • Een hostal: 50-80 sol/nacht
  • Een hotel: 70-100 sol/nacht (of meer, afhankelijk welke luxe of comfort je wil)

Een lodge in de bergen: In Huaraz zijn er drie berglodges: The Way Inn, The Lazy Dog en Llaganuco Lodge. Voor prijzen verwijs ik naar hun websites. Elk bevindt zich op een schitterende locatie en biedt een goede en betrouwbare service aan. Behalve de bedden, de douches, de toiletten, etc., is het eten op elke plek fantastisch.

Een stevige maaltijd alvorens de bergen in te gaan

Huaraz is rijk aan restaurants, van kleine lokale ‘comedores’ tot befaamde lokale en internationale restaurants. Ik som hier enkele van mijn favorieten op.

Wie van vegetarisch houdt, moet zeker het vegetarisch restaurantje ontdekken op het pleintje ‘parque Ginebra. Op dit verdoken plekje heb je ook een schitterend Indisch-Peruaans restaurant genaamd ‘Chilli Heaven’ waar ook heerlijke vegetarische kan worden gegeten.

Om de hoek ligt Mi Chef Kristof, een Belg die in een zeer gezellige context fantastische gerechten voorschotelt. De keuken is een persoonlijke mix van internationale en Peruaanse gerechten. Als er weinig volk is, kan je hem gerust in geuren en kleuren uitleggen wat je maag verlangt. Hij maakt het zo klaar voor je.

El Horno, een Frans-Peruaans restaurant dat heerlijke pizza’s maakt in een traditionele houten oven. Daarnaast vind je een authentieke franse keuken! Wie na het lange reizen nog meer Franse gerechten mist, kan ook terecht bij ‘Chez Patrick’. Behalve de Peruaanse cavia, kan je daar heerlijke zouten pannenkoeken eten en fondu.

La Brasa Roja, een bekend Peruaans restaurant in Huaraz waar presidentskandidaten gaan eten tijden hun campagnes in Huaraz. De plaats om de befaamde Peruaanse gerechten met kip te eten.

Ontspannen

Er is weinig te beleven in Huaraz. Er is geen cinema, geen theater, geen (volwaardig) museum, weinig tot geen optredens, enz. Wie op zoek is om enkele dagen in de stad te vertoeven, kan in het toeristenbureau op de Plaza de Armas een culturele agenda vragen van het INC (Instituto Nacional de Cultura). Af en toe organiseert deze culturele instelling filmcycli, lezingenreeksen en theaterfestivalletjes.

Ook bij Mi Chef Kristof wordt af en toe iets georganiseerd, gaande van filmavonden (op groot scherm), vertelavonden (mythen en sagen van de regio), yoga en vrije beweging (elke donderdagavond) tot schaaktoernooien. Wie wil uitgaan, gaat best naar buurt rond José De La Mar. Daar heb je tal van bars die niet snel sluiten en waar in het weekend gefeest wordt, zoals de gezellige bar ’13 buhos’ of de reggae bar van Huaraz, Zion.

Lees verder

© 2011 - 2024 Lhasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In de wolken, onder de wolken in Lima; het klimaat van LimaEen grijs wolkendek, een luchtvochtigheid die schommelt tussen regen en mist en een kille koude waartegen geen enkele sj…
New7wonder 4, Machu Picchu in PeruNew7wonder 4, Machu Picchu in PeruRond 1530 werden de Inca´s verslagen door de Spanjaarden en omdat de Incastad Machu Picchu zo verborgen lag, hebben zij…
Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…

Gemiddelde bierprijs grootste steden Europa 2017Gemiddelde bierprijs grootste steden Europa 2017Wat is de prijs van bier in het buitenland? Wat kost bier in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Kroatië, Bulgarije, Tsjechië…
Osnabrück is een mooie stad in Nedersaksen met theaterOsnabrück is een mooie stad in Nedersaksen met theaterOsnabrück is een mooie en gezellige stad in Nedersaksen. Deze stad met veel historische rijkdom is een bezoek zeker waar…
Lhasa (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.