Alcaucin - Spaans dorp gelegen in de Axarquia bergen

Alcaucin is een dorp gelegen aan de voet van de berg La Maroma, nabij de indrukwekkende kloof van Zafarraya en in de verte het stuwmeer van La Viñuela. Een dorp wat alleen te voet te bezichtigen is vanwege de smalle steegjes. Vanuit Alcaucin geniet je van een schitterend uitzicht over de Axarquia.

Het dorp Alcaucin en zijn geschiedenis

Alcaucin komt uit het Arabische Al Cautin, wat bogen betekent. Van de provincie Málaga is dit een van de vroegst bewoonde gebieden. Dit is aangetoond door de opgravingen bij La Cueva del Boquete de Zafarraya, een grot op 1100 meter hoogte in de gemeente, welke in 1979 door Cecilio Barroso Ruiz ontdekt is. Temidden van andere menselijke overblijfselen werd hier het dijbeen en kaakbeen van een Neanderthaler aangetroffen.

De bijzondere ligging van het dorp

Alcaucin ligt in het indrukwekkende landschap van de Axarquia, op 25 kilometer afstand van de Middellandse Zee, onder aan de voet van de berg La Maroma, waaruit eeuwig helder bronwater stroomt, die 2066 meter hoog is en daarmee de hoogste piek van de Sierra Tejeda. De naam La Maroma betekent: Het Touw. Deze naam is ontstaan omdat men vroeger van de berg afdaalde met behulp van een touw.

Het dorp wordt gedomineerd door de indrukwekkende kloof van de Boquete de Zafarraya en in de verte spiegelt het water van het stuwmeer La Viñuela. Langs de horizon zie je de witte stippen van de landhuizen en boerderijen, onderbroken door vlaktes vol met olijf- en sinaasappelbomen.

Bezienswaardigheden van het dorp

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Alcaucin is de bronwaterfontein: Fuente de los Cinco Caños, die nog uit de tijd van de Arabieren stamt. De bewoners van het dorp, de Alcaucineños, komen hier nog dagelijks hun kruiken met fris bronwater vullen (altijd 16 graden!) en het water bevat genoeg kalk waardoor de oudjes op het dorpsplein gespaard blijven van osteoporose (botontkalking) en nooit lijken te verouderen. De bron heeft vijf kranen en wordt beschermd door een arcade met 3 ronde bogen. De muren zijn bedekt met Moorse tegels die lijken te gloeien als de zon schijnt. De dorpsbewoners beweren dat de fontein nooit is gestopt met water geven, zelfs niet in tijden van hevige droogte.

Iglesia de Nuestra Señora del Rosario is een parochiekerk uit de 17e eeuw en is schitterend gerestaureerd. De kerk staat op en prachtig plein, Central Plaza, middenin het dorp.

Het kasteel, Castillo de Zalia, staat op een bregplateau 2 km vanaf het centrum. Het is gebouwd door de Feniciërs en later bezet door de Moren als strategisch uitzichtpunt richting Vélez-Málaga en Granada. Het kasteel dankt zijn naam aan Koningin Zalia, een Moorse koningin, die hier dagelijks in de rivier een bad kwam nemen. Boven bij het kasteel aangekomen wordt de moeite van het klimmen beloond met een spectaculair uitzicht over het stuwmeer La Viñuela, de berg La Maroma, de bergdorpen Comares en Colmenar.

Natuurpark Sierra de Alcázar. Vanaf het dorpsplein kun je een wandeling van 5 km maken tot bijna in het hart van de Sierra Tejeda over een goed gemarkeerd pad langs de rivier Alcázar. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten door een landschap met een ongekende schoonheid en rust. Aangekomen op 580 meter hoogte geniet je ook hier weer van een schitterend uitzicht.

El Boquete de Zafarraya is een grot gelegen op 1100 meter hoogte in de Sierra de Alhama. In deze grot zijn menselijke resten gevonden van 30.000 jaar geleden. Tussen 1981 en 1983 vond men hier een dijbeen en een kaakbeen van een Neanderthaler. Dit zijn waarschijnlijk de best bewaarde overblijfselen van de Neanderthaler ter wereld. Meer dan 100 onderzoekers hebben ontdekt dat deze grot zo'n 50.000 tot 30.000 jaar geleden werd gebruikt als kamp van jagers. Ze joegen op paarden en geiten die hier tussen de bergkammen door, naar de bergen overstaken. Na de jacht brachten ze hun prooi naar de grot, sneden het vlees in stukken en braken de botten om het merg eruit te halen.

Nog meer dorpjes in de Axarquia die een bezoek waard zijn:

 • Alfarnate
 • Alfarnatejo
 • Archez
 • Canillas de Aceituno
 • Canillas de Albeida
 • Colmenar
 • Comares
 • Cómpeta
 • Frigiliana
 • La Viñuela
 • Nerja
 • Periana
 • Sayalonga
 • Torrox

Lees verder

© 2011 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
De eerste mens op aardeDe eerste mens op aardeDe moderne mens, zo noemen wij onszelf. En over tienduizend jaar, als wij geëvolueerd zijn, zijn wij dan een uitgestorve…

Ziektekostenverzekering in SpanjeDe meeste vragen die (potentiële) emigranten stellen, gaan over de verzekering van ziektekosten in Spanje: 1. Kan ik me…
Tamanrasset, de parel van de SaharaPure natuur, met geen pen te beschrijven. Tamanrasset is een plek wat niet zo voor de hand ligt om op vakantie naar toe…
Liesmar (16 artikelen)
Laatste update: 13-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.