Ziektekostenverzekering in Spanje

De meeste vragen die (potentiële) emigranten stellen, gaan over de verzekering van ziektekosten in Spanje: 1. Kan ik me laten verzekeren via de Seguridad Social? (het Spaanse ziekenfonds) 2. Is het verstandig om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten in Spanje? Dit zijn de meest wezenlijke vragen die je je als emigrant liefst geruim voor de geplande emigratiedatum - moet stellen!

Kan ik me laten verzekeren via de Seguridad Social?

Het antwoord op deze vraag is héél eenvoudig: iedereen die officieel in Spanje woont is verzekerd via de Seguridad Social, dus dat geldt ook voor Nederlanders die in Spanje wonen. Om officieel in Spanje te wonen, dien je je in te schrijven in de gemeente waar je woonachtig bent. Net als in Nederland wordt de premie voor het Spaanse ziekenfonds betaald middels een afdracht via inkomen of uitkering. Dus iedereen die in Spanje werkt, als zelfstandige aan de slag gaat (als ´autónomo´) of een eigen bedrijf heeft, draagt langs die weg de premie af voor de Seguridad Social. De premie wordt ook afgedragen via een mogelijke werkloosheidsuitkering die je in Spanje ontvangt. Daarnaast zijn er nog twee bijzondere gevallen. Ten eerste als je je als gepensioneerde in Spanje vestigt. In dit geval ontvangt men vanuit Nederland een E121 formulier, dat recht geeft op inschrijving in de Seguridad Social. Wat veel gepensioneerden niet weten, is dat op de pensioenuitkering in Nederland een bedrag wordt ingehouden door de Nederlandse overheid. Ten tweede indien je een uitkering uit Nederland ontvangt (WAO of AOW). Ook in dat geval wordt er een inhouding in Nederland gedaan voor de Seguridad Social in Spanje. Deze inhouding is in beide gevallen lager dan de inhouding die zou worden gedaan als men in Nederland woont.

In algemene zin geeft de Seguridad Social dekking voor inkomstenderving bij arbeidsongeschiktheid, een uitkering vanaf het bereiken van de 65 jarige leeftijd (vergelijkbaar met de AOW in Nederland) en ziektekosten. Het ziekenfondspakket is vergelijkbaar met Nederland: eerste- en tweede lijns medische zorg, tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar, fysiotherapie en verpleeghuiszorg (of thuiszorg). Medicijnen worden voor mensen tot 65 jaar voor 60% vergoed, voor ouderen vanaf 65 jaar zijn ze gratis. Ook de zorg voor mensen met een psychische of verstandelijke handicap is verzekerd via de Seguridad Social.

Is het dan nog nodig dat je een particuliere ziektekostenverzekering in Spanje afsluit?

Natuurlijk is het belangrijk dat je een particuliere zorgverzekering afsluit als je geen recht hebt op de Seguridad Social, dus in geval dat je in Spanje woont, werkloos bent en geen uitkering vanuit Nederland of Spanje ontvangt. In andere gevallen is een particuliere zorgverzekering een aanvulling op de Seguridad Social en biedt een dergelijke verzekering aantrekkelijke extra´s, zeker voor diegene die geen Spaans spreekt en gesteld is op wat meer persoonlijke aandacht en luxe. Een particuliere zorgverzekering geeft recht op een opname in een privé ziekenhuis of een bezoek aan een privé arts (b.v. een Nederlandse arts). Deze privé ziekenhuizen bieden vertaaldiensten en je verblijft nagenoeg altijd op een eenpersoonskamer met veel luxe en extra´s. Dus het overwegen waard. Wat betreft het niveau van de medische zorg: er is wat dit betreft geen verschil tussen de privé ziekenhuizen en de ziekenhuizen van de Seguridad Social. Sterker nog, dezelfde artsen werken vaak in beide ziekenhuizen!

Belangrijk is wel om te weten dat alle particuliere ziektekostenverzekering in Spanje de medicijnen niet vergoeden (behalve de medicijnen die worden verstrekt in het ziekenhuis). Na ontslag uit het ziekenhuis dien je je dus te melden bij je huisarts van de Seguridad Social voor het uitschrijven van het recept voor deze medicijnen. Mocht je geen recht hebben op de Seguridad Social, dan moet je deze medicijnen dus zelf bekostigen, maar de prijzen vallen altijd wel mee (zeker in vergelijking met de prijzen in Nederland).

Wat is de beste keuze?

De keuze voor een particuliere zorgverzekering in Spanje hangt af van de kleine lettertjes en de voorwaarden. Er is een groot aantal aanbieders. Sommige aanbieders adverteren met speciale verzekeringen voor buitenlanders, maar in veel gevallen zijn dit bestaande polissen met extra voorwaarden.

Een goede vergelijking is zeker aan te bevelen, zeker als je in een situatie zit waarin je bijvoorbeeld speciale zorg nodig hebt. Hou er ook rekening mee dat bestaande aandoeningen áltijd worden uitgesloten, maar voor de behandeling daarvan (in de toekomst) kun je dus sowieso terecht bij de Seguridad Social (omdat daar geen uitsluitingen zijn). De premies variëren van ongeveer 60 tot enkele honderden euro´s per persoon per maand.
© 2011 - 2024 Carlosdolores, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Wonen in SpanjeVeel Nederlanders emigreren naar Spanje omdat het een geweldig land is. Maar waar krijg je allemaal mee te maken als je…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…

Het Spaanse ZiekenfondsVele emigranten en potentiële emigranten willen weten wanneer je een recht hebt op de INSS en waar de INSS recht op geef…
Alcaucin - Spaans dorp gelegen in de Axarquia bergenAlcaucin is een dorp gelegen aan de voet van de berg La Maroma, nabij de indrukwekkende kloof van Zafarraya en in de ver…
Carlosdolores (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.