Regen in New York City, wat ga je dan doen?

Regen in New York City, wat ga je dan doen? Een stedentrip is geweldig als het weer meespeelt, maar dat geluk heb je niet altijd. Sommige mensen houden ervan om in musea rond te dwalen en daar heb je er in New York meer dan genoeg van. Maar wat als musea niet je ding zijn of je er al genoeg hebt gezien? Wat kun je dan doen op een regenachtige dag in New York?
Het loket in Grand CentralHet loket in Grand Central

Grand Central Terminal

Stations zijn altijd plekken waar het een komen en gaan is van mensen, maar in New York is dat natuurlijk nog veel meer zo. En behalve mensen kijken valt er veel te genieten aan het gebouw zelf.

Grand Central Terminal beslaat een compleet block van de stad. Het bestaat uit twee verdiepingen met een balkonachtige derde. Je komt binnen op de begane grond en volgt als vanzelf de mensenmassa naar de centrale ontvangsthal. Dit is een werkelijk adembenemend gezicht: drie metershoge ramen werpen licht op een enorme overkoepelde hal met glad marmer. Een gigantische Amerikaanse vlag herinnert je waar je bent. Middenin is het iconische beeld van het loket met de gouden klok erop. Kijk ook naar boven, want hier zie je een weergave van de sterrenhemel.

Volg de aanwijzingen "to the trains" om naar beneden te geraken waar de meer dan honderd sporen binnen komen. Hier bevinden zich allerlei leuke plekjes om rustig koffie te drinken, een hapje te eten en de vloed aan mensen te bekijken. In het gebouw is ook een dependance van het Vervoersmuseum waar je wat leuke souvenirs kunt kopen van de New Yorkse metro.

Praktisch

Grand Central is eenvoudig te bereiken op vele metrolijnen met een eigen halte. Entree is gratis.

Verenigde Naties

Aan de Hudson ligt het wat saaie gebouw van de Verenigde Naties. Van buiten is hier niet veel te zien behalve de rij met vlaggen en het pistool met geknoopte loop, maar binnen is het wel interessant. Je bent verplicht om met een gids mee te gaan vanwege de veiligheid, maar er zijn vele rondleidingen per dag in verschillende talen (geen Nederlands). Engelse rondleidingen beginnen de hele dag door, maar voor andere talen is het aan te raden om een reservering te maken.

Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de functie van de VN, de werking van de organisatie en de principes waar het voor staat. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat de VN het standaardformaat van credit cards heeft bepaald, alsmede dat een rood verkeerslicht overal ter wereld "stop" betekent. Het klinkt heel logisch allemaal, maar bedenk eens hoe lastig het zou zijn als verschillende landen hiervoor hun eigen regels hadden. Als de VN niet in sessie is, kun je zowel de ruimte van de Veiligheidsraad zien als die van Algemene Vergadering met het beroemde goudkleurige plakkaat van de wereldbol.

Ook interessant is het om voor of na de rondleiding even naar beneden te gaan. Hier is bijvoorbeeld een winkel met typische spullen uit alle VN-landen. De prijzen zijn hoog, maar het is leuk om te zien waar verschillende landen zich in specialiseren. Hier kun je ook vanaf het postkantoor een kaart sturen met een VN-postzegel. Deze kun je alleen hier posten, dus doe deze niet in de gewone New Yorkse brievenbussen. In de hal boven hangen nog schilderijen van alle Secretaris-Generaals en vinden exposities plaats van foto's of tekeningen.

Praktisch

Om veiligheidsredenen is er geen metro vlakbij de VN. Het dichtstbijzijnde station is Grand Central. Vanaf daar is het zeker 15 minuten lopen of een kort ritje met bus 42. Een rondleiding van 45 minuten kost $18, een bezoek aan enkel het gebouw is gratis. Je moet door een security check heen om binnen te komen.

Een van de leeszalenEen van de leeszalen

New York Public Library

De openbare bibliotheek van New York heeft verschillende vestigingen, maar het hoofdkantoor is midden in de stad op de kruising van Fifth Avenue en 42nd Street in een imposant gebouw uit de vroege twintigste eeuw. Het gebouw beslaat twee blocks. Twee imposante leeuwen bewaken de ingang. Het is geen uitleenbibliotheek, maar een onderzoeksbibliotheek waar je de boeken enkel mag lezen. De collectie bestaat uit ruim 20 miljoen boeken waarmee het een van de grootste en belangrijkste bibliotheken in Amerika, zo niet de wereld, is.
De hal waar je binnenkomt is groots opgezet met klassiek marmer en brede trappen. Er zijn verschillende Reading Rooms die werkelijk prachtig zijn om te zien: houten meubilair, rijkversierde plafonds, bronzen leeslampen en kroonluchters. Stilte is noodzakelijk natuurlijk. Er worden gratis rondleidingen gegeven in het Engels en de boekwinkel heeft allerlei interessante boeken en schrijfwaren. Wie wat wil lezen, kan dat gewoon doen, want de bibliotheek is volledig openbaar en er is geen lidmaatschapsgeld nodig.

Praktisch

Neem de metro naar 42nd Street/5th Avenue Bryant Park.

Broadway

Een bezoek aan New York is pas echt compleet met een Broadway show. Er zijn talloze mogelijkheden op het gebied van soort show en prijsklasse. Ver vooruit boeken is niet nodig omdat de shows constant opgevoerd worden. Overweeg ook een show off-Broadway of zelfs off-off-Broadway.

Winkelen

New York staat bekend om haar luxe winkels op Fifth Avenue, maar je hoeft niet buiten in de regen te blijven om wat van New Yorks shopping highlights te zien:
  • FAO Schwarz op Fifth Avenue bij Central Park is een groot speelparadijs voor kinderen en volwassenen. (A op de kaart)
  • Vlak voor FAO Schwarz is het ondergrondse Apple Center dat 24 uur per dag geopend is.
  • Bloomingdale's is een winkel in de hogere prijsklasse met de bekende bruine papieren tassen.
  • Macy's op 34th Street zegt het grootste warenhuis ter wereld te zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…
Restaurants in New YorkRestaurants in New YorkNew York City is de plaats waar je moet zijn als je van gastronomische genoegens houdt. New York betekend heel veel voor…
Welk hotel te kiezen in New York CityWelk hotel te kiezen in New York CityNew York City, ook wel bekend als de stad welke nooit slaapt. En het moet gezegd worden, er is erg veel te zien en te be…

Philadelphia, historisch AmerikaPhiladelphia, historisch AmerikaDe meest historische stad van Amerika is de voormalige hoofdstad Philadelphia. De stad ademt een leuke sfeer met een aan…
Canillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergenCanillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergenCanillas de Albaida is een bergdorpje gelegen in de streek Axarquía in Andalusë in Zuid-Spanje. Een pittoresk dorpje op…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Public_Library
  • Mta.info
  • Eigen ervaringen tijdens diverse bezoeken
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 08-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.