Groenland; Het grootste eiland ter wereld

Groenland; Het grootste eiland ter wereld Groenland. Voor veel mensen is het een onbekend gebied. Dit komt mede doordat het land maar zeer dun bevolkt is. Dit komt vooral vanwege het feit dat het land grotendeels onbewoonbaar is door de kou. Wel heeft ook Groenland eigen nationale gerechten, beroemde inwoners en nationale sporten.

Geschiedenis van Groenland

Doordat Groenland een onbekend en dunbevolkt eiland is, is er ook maar weinig echte geschiedenis over bekend. Het land dankt zijn naam aan de Noorse Viking 'Erik de Rode'. Hij was verbannen in zijn eigen land en vertrok vervolgens op reis naar het westen. Deze reis leidde hem naar een gigantisch eiland, dat hij Groenland noemde. Nadat Erik de Rode als een van de eerste kolonisten zich vestigde op Groenland volgend er nog meer. Plots werden nagenoeg alle kolonies verlaten rond de 15e eeuw, waarschijnlijk door de veranderende klimaatomstandigheden. Later werd Groenland opnieuw gekoloniseerd door de Denen, waarna Groenland onder het bestuur van het Deense Koninkrijk viel. Dit heeft tot 2009 geduurd, het jaar waarin Groenland een vrijwel volledig zelfbestuur kreeg. Kort gezegd is Groenland een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken.

Bron: Tappert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Tappert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat moet ik weten over Groenland?

Bevolking

Groenland heeft een bevolkingsaantal van rond de 58.000. Dit aantal inwoners bestaat uit Eskimo's (inheemse bewoners van Groenland) en voor een overgroot deel uit Denen.

Mooiste zin uit het volkslied?

'Nunarput, utoqqarsuanngoravit niaqqut ulissimavoq qiinik'. Ofwel: 'Ons land, dat zo oud geworden is dat je hoofd bedekt is met wit haar'.

Gevaarlijkste plek van Groenland

Het vliegveld van Narsarsuaq is een van de gevaarlijkste luchthavens te wereld. Reden? De baan is kort, met aan het eind een meer. Het vliegveld ligt ook nog eens in een fjord. Dat maakt landen hachelijk, helemaal vanwege het risico op ijsbergen op de aanvliegroute.

Nationaal gerecht

Alles waar walvis in zit. Blokes rauwe walvishuid en walvisvet (maktaaq) gelden in Groenland zelfs als een delicatesse.

Opvallendste wet?

Het is niet de wet die vreemd is. Het is de manier waarop Groenlanders ermee omgaan. Zo is de gevangenis in de hoofdstad Nuuk eigenlijk een soort hotel. 's Nachts slapen veroordeelden in een cel, maar overdag gaan ze vaak gewoon naar hun werk. Een keer per jaar mogen de criminelen zelfs met geweer en al op stap tijdens de rendierjacht.

Historisch dieptepunt?

In het jaar 982 stichtte Erik de Rode de eerste Scandinavische nederzetting op Groenland. En in de 15e eeuw was het plots voorbij met de Noorse cultuur. Het waarom van de ondergang is nog altijd niet helemaal duidelijk. Een vaak gehoorde verklaring is de kleine ijstijd, die het klimaat op Groenland onleefbaar hebben gemaakt.

Beroemdste inwoner van Groenland?

Jesper Grønkjear: voetballer van FC Kopenhagen, en vroeger van onder meer Ajax en Chelsea. Al moet wel worden aangetekend dat hij is geboren in Groenland, maar vanaf zijn 4e in Denemarken woonde. De voetballers komt ook uit voor het Deense en niet voor het Groendlandse voetbalelftal.

Nationale sport?

In de kroeg meet je je krachten met de plaatselijke bevolking met een potje aksaraq. Je kunt het vergelijken met armpjedrukken, maar in deze tak van kroegsport trek je aan elkaars vinger. Ook doen de Groenlanders, noodgedwongen, veel aan sneeuw- en ijssport.

Nationale taal

In Groenland is 'Groendlands' de nationale taal. Deze taal staat ook bekend als 'Kalaallisut'. Deze taal is de taal van de oorspronkelijk bewoners van Groenland zoals de Eskimo's. In Groenland wordt het Kalaallisut gesproken door het overgrote deel van de bevolking en door een klein deel van de bevolking in Denemarken.

Wist je dat...

  • Er in heel Groenland 60 kilometer asfaltweg en 4 verkeerslichten zijn.
  • De bevolking van Groenland maximaal 175 walvissen per jaar mag vangen.
  • Er sinds 2009 een Groenlands nationaal feest is, om te vieren dat Groenland onafhankelijk(er) is van Denemarken.
  • Bijna alle dorpen en nederzettingen langs de zuid- en westkust van Groenland te vinden zijn, omdat het overige gebied zó ijzig en koud is dat deze onbewoonbaar zijn.
  • Dat er in Groenland maar 0,027 inwoners per vierkante kilometer wonen (In Nederland wonen er bijna 400 mensen per vierkante kilometer).
  • Dat Groenland staatkundig bij Denemarken hoort, maar Geografisch in Noord-Amerika ligt.
  • Er in Groenland elk jaar een officieel WK-ijsgolf wordt gehouden.
  • Dat bijna 80% van Groenland onder een dikke ijskap ligt.
  • Er in Groenland 4 uur tijdsverschil is met Nederland.
© 2012 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurwonder Poolgebieden: GroenlandGroenland, een eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan. Deel uitmakend van Denemarken heeft Groenland een aantal nat…
Groenland, als je van rauwe natuur houdtGroenland, als je van rauwe natuur houdtGroenland is een eiland ten noordoosten van Canada. Eerder behoorde Groenland bij Denemarken, maar het land heeft onafha…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Geschiedenis van de Deense kroonGeschiedenis van de Deense kroonDe Deense kroon is de munteenheid die in Denemarken en op de Faeröer-eilanden wordt gebruikt. De munt geldt daar als wet…

Vejle, een stad vol met variatiesWie aan Denemarken denkt, denkt automatisch aan Kopenhagen. Maar naast het bekende en bruisende Kopenhagen zijn er meerd…
Feesten in FrigilianaFrigiliana is een klein dorpje in Zuid-Spanje, dat ongeveer 6 kilometer achter Nerja ligt op zo'n 400 meter hoogte. Het…
Bronnen en referenties
  • Greenland.com
  • Greenland & the Arctic, Lonely Planet
  • Afbeelding bron 1: Tappert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.