Groenland, als je van rauwe natuur houdt
Groenland is een eiland ten noordoosten van Canada. Eerder behoorde Groenland bij Denemarken, maar het land heeft onafhankelijkheid gekregen in 1979.
- Continent: Noord-Amerika (geografisch)
- Originele naam: Kalaallit Nunaat
- Taal: Groenlands
- Valuta: Deense Kroon
Steden in Groenland
Nuuk
De hoofdstad en meteen ook grootste stad van Groenland is Nuuk. De stad heeft ongeveer 15.000 inwoners en is daarmee met uitstek de grootste stad van het land. De stad ligt gelegen op het eiland Amaralikfjord, dat het grootste eiland ter wereld is. De naam Nuuk betekent Landtong. Er is een internationale luchthaven vlakbij de stad, namelijk Nuuk Airport. Ook is er een haven waar belangrijke veerboten van Groenland aanmeren. Nuuk heeft best veel activiteiten en bijzonderheden voor toeristen. Je kunt er vooral goed terecht voor outdooractiviteiten en wintersporten. Er zijn ook klimmogelijkheden en je kunt op veel plaatsen goed vissen. Daarnaast zijn er prachtige wandelroutes uitgezet in de omgeving. Nuuk heeft ook een cultureel centrum met een bioscoop. Daarnaast zijn er enkele kleine musea in de stad.
Sisimiut
De tweede grootste stad van Groenland is Sisimiut, die als belangrijkste inkomstenbron de visserij heeft. Sisimiut ligt op zo’n 75 kilometer van de poolcirkel vandaan. Sisimiut is de meest noordelijke havenstad die het hele jaar ijsvrij is. De meeste inkomsten worden gehaald uit visserij. Er rijden een paar oude bussen in de stad, maar meer openbaar vervoer is er niet. Voor toeristen is het een hele pure stad, waar je kunt zien hoe de bewoners van Groenland leven.
Aasiaat
Een andere leuke stad is Aasiaat die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Aasiaat ligt op de zuidpunt van de Diskobaai. Het is voor groenland een grote stad, maar toch wonen er slechts 3000 mensen. Aasiaat is een populaire bestemming voor toeristen die Groenland bezoeken. Daarnaast is de stad het educatieve centrum van het land. Er is een gymnasium en er is zelfs een dovenschool. De bevolking is er doorgaans erg vriendelijk. Aasiaat heeft geregeld speciale walvistochten, waarbij gezocht wordt naar de walvissen om ze van dichtbij te bekijken. Daarnaast worden er kajak-excursies georganiseerd. Je kunt er ook een tocht maken op een hondenslee door de sneeuw. Ieder jaar vindt er in september een rockfestival plaats in het land. Er zijn in Aasiaat enkele overnachtingsmogelijkheden. Er mag ook wild gekampeerd worden.
Ilulissat
Ilulissat is een stad die veel toeristen trekt omdat de stad dichtbij de IJsfjord van Ilulissat ligt, een bijzondere gletsjer.
Natuur
Groenland heeft een prachtige natuur. Er zijn veel fjorden en gletsjers. Er zijn ook veel hoge en steile bergen en in het zuiden van het land vind je ook veel groen. Het bekendste gebied in het land is waarschijnlijk wel Diskobaai, waar grote brokken ijs in zee drijven die zijn afgebrokkeld van ijs op het land. De ijsblokken kunnen prachtige kleuren hebben, zoals knalblauw, wit en pikzwart.
Beste reistijd Groenland
De beste tijd om naar Groenland te reizen is van juni tot september, omdat de temperatuur dan het meest gunstige is. Ook zijn de interessante bestemmingen dan goed te bereiken met de boot of helikopter. In de winter kan Groenland ook zeer bijzonder zijn. In de maanden van maart tot en met mei kun je met een beetje geluk het Noorderlicht zien.
Klimaat
Groenland heeft een poolklimaat. Het klimaat komt door de wind, de zee en de ijskap. In de winter is het meestal tussen de -5 en de -25 graden. Het voelt echter doorgaans niet zo heel koud aan, omdat er een droog klimaat is. Uiteraard zijn hierop uitzonderingen en zijn er dagen dat het echt verschrikkelijk koud kan zijn.
Noorderlicht
In Groenland kun je met regelmaat het Noorderlicht waarnemen. Dit is een bijzonder verschijnsel waarbij de lucht prachtige kleuren heeft. Het Noorderlicht komt het hele jaar voor in Groenland, maar is alleen te zien in het donker. Om het Noorderlicht te kunnen zien kun je het beste in het voorjaar naar Groenland gaan.
Reisdocumenten
Als je op reis gaat naar Groenland, dan dien je een geldig Nederlands paspoort te hebben. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan dien je contact op te nemen met de ambassade. Daar kunnen ze meer informatie geven over de te nemen stappen. Zorg ervoor dat het paspoort nog tenminste zes maanden na terugkomst in eigen land geldig is. Voor Groenland is geen visum nodig.
Gezondheid Groenland
Voor een reis naar Groenland heb je geen inentingen nodig. Wel is het verstandig altijd de GGD of de huisarts te raadplegen voor vertrek naar Groenland. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het land. Het water in Groenland kun je gewoon drinken. Let wel op dat er weinig ziekenhuizen in het land zijn en dat het dus raadzaam is een EHBO-trommel mee te nemen.
Deense Kroon
Omdat Groenland vroeger deel maakte van Denemarken is de officiële munteenheid de Deense Kroon. Je kunt in Groenland gemakkelijk geld wisselen en er zijn bijna overal pinautomaten, behalve in Qaanaaq en Ittoqqortoormiit. Je kunt vrijwel overal gebruik maken van een creditcard. De prijzen in Groenland zijn doorgaans een stuk hoger dan in Nederland. Vooral alcoholische dranken zijn ontzettend duur.
Groenlands
De officiële taal van Groenland is het Groenlands. De taal stamt af van de originele bewoners. Er zijn ook veel mensen in Groenland die wat Deens spreken, maar helaas kan niet iedereen dit. Engels praten is mogelijk, maar kan op veel plaatsen toch wat problemen opleveren. Het wordt dan ook door de bevolking gewaardeerd als je probeert in hun eigen taal te praten.
Tradities in Groenland
In Groenland vind je een cultuur die een combinatie is van veel verschillende tradities en gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld tradities tegenkomen van de originele bewoners. Ook zijn er veel elementen die het land zijn ingebracht door de oude Vikingen, zoals bijvoorbeeld het Christendom en de leefwijze van de agrariërs. Tevens vind je er moderne dingen, zoals bijvoorbeeld het internet en televisie. Deze combinatie van elementen maakt Groenland een boeiend en interessant land.