Groenland, als je van rauwe natuur houdt

Groenland, als je van rauwe natuur houdt Groenland is een eiland ten noordoosten van Canada. Eerder behoorde Groenland bij Denemarken, maar het land heeft onafhankelijkheid gekregen in 1979.

Algemene informatie

  • Continent: Noord-Amerika (geografisch)
  • Originele naam: Kalaallit Nunaat
  • Taal: Groenlands
  • Valuta: Deense Kroon

Steden in Groenland

Nuuk

De hoofdstad en meteen ook grootste stad van Groenland is Nuuk. De stad heeft ongeveer 15.000 inwoners en is daarmee met uitstek de grootste stad van het land. De stad ligt gelegen op het eiland Amaralikfjord, dat het grootste eiland ter wereld is. De naam Nuuk betekent Landtong. Er is een internationale luchthaven vlakbij de stad, namelijk Nuuk Airport. Ook is er een haven waar belangrijke veerboten van Groenland aanmeren. Nuuk heeft best veel activiteiten en bijzonderheden voor toeristen. Je kunt er vooral goed terecht voor outdooractiviteiten en wintersporten. Er zijn ook klimmogelijkheden en je kunt op veel plaatsen goed vissen. Daarnaast zijn er prachtige wandelroutes uitgezet in de omgeving. Nuuk heeft ook een cultureel centrum met een bioscoop. Daarnaast zijn er enkele kleine musea in de stad.

Sisimiut

De tweede grootste stad van Groenland is Sisimiut, die als belangrijkste inkomstenbron de visserij heeft. Sisimiut ligt op zon 75 kilometer van de poolcirkel vandaan. Sisimiut is de meest noordelijke havenstad die het hele jaar ijsvrij is. De meeste inkomsten worden gehaald uit visserij. Er rijden een paar oude bussen in de stad, maar meer openbaar vervoer is er niet. Voor toeristen is het een hele pure stad, waar je kunt zien hoe de bewoners van Groenland leven.

Aasiaat

Een andere leuke stad is Aasiaat die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Aasiaat ligt op de zuidpunt van de Diskobaai. Het is voor groenland een grote stad, maar toch wonen er slechts 3000 mensen. Aasiaat is een populaire bestemming voor toeristen die Groenland bezoeken. Daarnaast is de stad het educatieve centrum van het land. Er is een gymnasium en er is zelfs een dovenschool. De bevolking is er doorgaans erg vriendelijk. Aasiaat heeft geregeld speciale walvistochten, waarbij gezocht wordt naar de walvissen om ze van dichtbij te bekijken. Daarnaast worden er kajak-excursies georganiseerd. Je kunt er ook een tocht maken op een hondenslee door de sneeuw. Ieder jaar vindt er in september een rockfestival plaats in het land. Er zijn in Aasiaat enkele overnachtingsmogelijkheden. Er mag ook wild gekampeerd worden.

Ilulissat

Ilulissat is een stad die veel toeristen trekt omdat de stad dichtbij de IJsfjord van Ilulissat ligt, een bijzondere gletsjer.

Natuur

Groenland heeft een prachtige natuur. Er zijn veel fjorden en gletsjers. Er zijn ook veel hoge en steile bergen en in het zuiden van het land vind je ook veel groen. Het bekendste gebied in het land is waarschijnlijk wel Diskobaai, waar grote brokken ijs in zee drijven die zijn afgebrokkeld van ijs op het land. De ijsblokken kunnen prachtige kleuren hebben, zoals knalblauw, wit en pikzwart.

Beste reistijd Groenland

De beste tijd om naar Groenland te reizen is van juni tot september, omdat de temperatuur dan het meest gunstige is. Ook zijn de interessante bestemmingen dan goed te bereiken met de boot of helikopter. In de winter kan Groenland ook zeer bijzonder zijn. In de maanden van maart tot en met mei kun je met een beetje geluk het Noorderlicht zien.

Klimaat

Groenland heeft een poolklimaat. Het klimaat komt door de wind, de zee en de ijskap. In de winter is het meestal tussen de -5 en de -25 graden. Het voelt echter doorgaans niet zo heel koud aan, omdat er een droog klimaat is. Uiteraard zijn hierop uitzonderingen en zijn er dagen dat het echt verschrikkelijk koud kan zijn.

Noorderlicht

In Groenland kun je met regelmaat het Noorderlicht waarnemen. Dit is een bijzonder verschijnsel waarbij de lucht prachtige kleuren heeft. Het Noorderlicht komt het hele jaar voor in Groenland, maar is alleen te zien in het donker. Om het Noorderlicht te kunnen zien kun je het beste in het voorjaar naar Groenland gaan.

Reisdocumenten

Als je op reis gaat naar Groenland, dan dien je een geldig Nederlands paspoort te hebben. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan dien je contact op te nemen met de ambassade. Daar kunnen ze meer informatie geven over de te nemen stappen. Zorg ervoor dat het paspoort nog tenminste zes maanden na terugkomst in eigen land geldig is. Voor Groenland is geen visum nodig.

Gezondheid Groenland

Voor een reis naar Groenland heb je geen inentingen nodig. Wel is het verstandig altijd de GGD of de huisarts te raadplegen voor vertrek naar Groenland. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het land. Het water in Groenland kun je gewoon drinken. Let wel op dat er weinig ziekenhuizen in het land zijn en dat het dus raadzaam is een EHBO-trommel mee te nemen.

Deense Kroon

Omdat Groenland vroeger deel maakte van Denemarken is de officiële munteenheid de Deense Kroon. Je kunt in Groenland gemakkelijk geld wisselen en er zijn bijna overal pinautomaten, behalve in Qaanaaq en Ittoqqortoormiit. Je kunt vrijwel overal gebruik maken van een creditcard. De prijzen in Groenland zijn doorgaans een stuk hoger dan in Nederland. Vooral alcoholische dranken zijn ontzettend duur.

Groenlands

De officiële taal van Groenland is het Groenlands. De taal stamt af van de originele bewoners. Er zijn ook veel mensen in Groenland die wat Deens spreken, maar helaas kan niet iedereen dit. Engels praten is mogelijk, maar kan op veel plaatsen toch wat problemen opleveren. Het wordt dan ook door de bevolking gewaardeerd als je probeert in hun eigen taal te praten.

Tradities in Groenland

In Groenland vind je een cultuur die een combinatie is van veel verschillende tradities en gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld tradities tegenkomen van de originele bewoners. Ook zijn er veel elementen die het land zijn ingebracht door de oude Vikingen, zoals bijvoorbeeld het Christendom en de leefwijze van de agrariërs. Tevens vind je er moderne dingen, zoals bijvoorbeeld het internet en televisie. Deze combinatie van elementen maakt Groenland een boeiend en interessant land.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenland; Het grootste eiland ter wereldGroenland; Het grootste eiland ter wereldGroenland. Voor veel mensen is het een onbekend gebied. Dit komt mede doordat het land maar zeer dun bevolkt is. Dit kom…
Natuurwonder Poolgebieden: GroenlandGroenland, een eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan. Deel uitmakend van Denemarken heeft Groenland een aantal nat…
De Vikingen als ontdekkingsreizigersDe Vikingen als ontdekkingsreizigersTijdens hun reizen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ontdekten de Vikingen nieuwe gebieden. Ze waren op…
Wie was Leif Erikson?Wie was Leif Erikson?Men beweerde in de geschiedenis vaak dat Christopher Colombus als eerste voet aan wal gezet had van Amerika. Ondertussen…

Spanje, aantrekkelijk voor jong en oudSpanje, aantrekkelijk voor jong en oudSpanje ligt in Europa en grenst aan Frankrijk, Andorra en Portugal. Bij Spanje horen ook de eilandengroep Balearen in de…
IJsland, de meest noordelijke hoofdstad van de wereldIJsland, de meest noordelijke hoofdstad van de wereldIJsland is een land tussen Europa en Groenland, tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Het land hoort no…
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.