IJsland, de meest noordelijke hoofdstad van de wereld

IJsland, de meest noordelijke hoofdstad van de wereld IJsland is een land tussen Europa en Groenland, tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Het land hoort nog wel bij Europa. Het grootste gedeelte van de bevolking is aanhanger van het Lutheranisme, een belangrijke stroming binnen het Protestantse Christendom.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Ísland
  • Taal: IJslands
  • Valuta: IJslandse kroon

Steden in IJsland

Reykjavik

Reykjavik is ‘s werelds meest noordelijkste hoofdstad, maar ondanks dat kunnen de temperaturen hoog oplopen. De stad ligt voornamelijk op een schiereiland. Reykjavik is de plek waar de eerste menselijke nederzetting te vinden is, namelijk van de Vikings in de negende eeuw. Reykjavik wordt gezien als een economisch centrum waar de regering zit. Reykjavik ligt in een natuurrijke omgeving. De stad ligt aan de Faxabaai en in de buurt heb je de berg Esja. Ook vind je in de buurt de Gulfosswaterval en de Blauwe Lagune. Ook niet al te ver weg is Nationaal Park Thingvellir. In Reykjavik zelf vind je veel musea, waarin je het verleden van de Vikingen terug kunt vinden, zoals oude opgegraven Vikingdorpjes. In Reykjavik zijn veel koffiebars en restaurants. Ook kun je er heel goed winkelen.

Andere steden/dorpen

Grindavik is een vissersdorp met enkele duizenden inwoners. Húsavík ligt in het noorden van IJsland. De inkomsten van het stadje komen vooral uit de visserij en het toerisme. In deze stad is vooral het walvissen spotten erg populair. Ook is in het stadje het enige Penismuseum ter wereld.

Natuur in IJsland

IJsland staat voornamelijk bekend om de prachtige natuur. Het land is bedekt met laag- en middelgebergte en heeft veel gletsjers en geisers. De bekendste geiser is Geysir. De hoogste berg is de Hvannadalshnúkur. Er zijn heel weinig bomen in IJsland en in het natuurreservaat Þórsmörk komen vooral struiken voor. Alleen het gebied Hallormstaðaskógur kun je een bos noemen. Er zijn ook verschillende vulkanen in IJsland, zoals Katla, de twee Snæfell-vulkanen en de Skjaldbreiður. Ook is er het vulkanische eiland Surtsey.

Beste reistijd voor IJsland

De beste reistijd voor IJsland is tussen juni en september. In deze periode zijn veel scholen gesloten en kunnen toeristen er overnachten voor een lage prijs. In juli en augustus is het meestal erg druk, omdat het dan hoogseizoen is. Van december tot en met april is IJsland amper toegankelijk, door een flink pak sneeuw. Het enige bereikbare gedeelte is dan in het zuiden.

Klimaat

Het is in IJsland milder dan de meeste mensen denken. Wel is het weer erg onvoorspelbaar, binnen een half uur kan de strakblauwe lucht opeens verdrongen zijn tot een grote donkere wolk met regenbuien. In het voor- en najaar kunnen de nachten erg koel zijn. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur rond de 15 graden Celsius en het is dan gemiddeld 20 uur per dag licht.

Documenten voor IJsland

Ga je naar IJsland? Dan heb je geen visum nodig. Wel moet je een geldig Nederlands paspoort hebben. Een identiteitsbewijs is ook voldoende, omdat je binnen Europa reist. Zowel het paspoort als het identiteitsbewijs moet geldig zijn tot na terugkomst in eigen land en liever nog iets langer, voor de veiligheid. Heb je geen Nederlandse identiteit? Neem dan contact op met de ambassade voor meer informatie.

Gezondheidszaken

De gezondheid in IJsland is prima en vergelijkbaar met die in Nederland. De uitrusting in de ziekenhuizen van IJsland kan tot de modernste van de wereld worden berekend. Ook is de hygiëne prima en kun je het water gewoon drinken. Vaccinaties zijn ook niet nodig voor een reis naar IJsland. Wel is het verstandig altijd voor vertrek contact op te nemen met de huisarts of de GGD, omdat zij van de laatste ontwikkelingen op de hoogte zijn.

IJslandse Kroon

In IJsland wordt betaald met de IJslandse Kroon. In de meeste plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Wel is het verstandig even goed te informeren bij je bank of je pas geschikt is om in IJsland te gebruiken. De creditcards zijn op veel plekken te gebruiken en sowieso in grote hotels en restaurants. Reischeques kun je op de meeste plekken wel gebruiken.

IJslands

In IJsland wordt het IJslands gesproken. De taal wordt geschreven met een Latijns alfabet. De taal heeft veel weg van de Scandinavische talen. De taal wordt gezien als zeer ingewikkeld en is heel moeilijk om te leren. Gelukkig kunnen veel IJslanders ook een woordje Engels, zodat je als toerist prima kunt communiceren met de bevolking. Vooral in toeristische gebieden is de taal geen enkel probleem.

Namen in IJsland

In IJsland wordt er geen gebruik gemaakt van achternamen zoals wij die kennen. Er wordt gewerkt met een systeem zoals we dat vroeger in Nederland ook hadden. Je wordt dus genoemd naar je vader. Heet iemand Jan en zijn vader Peter? Dan wordt de naam Peterssón. Gaat het niet om een zoon, maar om een dochter, dan wordt de són verandert in dottír. Ook is in IJsland de voornaam belangrijker dan de achternaam en er wordt in telefoonboeken dan ook gerangschikt op de voornaam.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
IJsland: Vakantieland vol variatieIJsland: Vakantieland vol variatieHoewel IJsland als vakantieland terrein wint, is het voor velen nog een onbekend land. Als vakantieland is IJsland zeker…
IJsland in een paar dagenIJsland in een paar dagenLavavelden, geisers, vulkaankraters, gletsjers. Op slechts drie uur vliegen vanaf Schiphol vind je al deze natuurverschi…
Bárðarbunga, vulkaan op IJslandBárðarbunga, vulkaan op IJslandDe vulkaan Bárðarbunga, in sommige kranten ook wel: Bardarbunga genoemd, is de grootste vulkaan van IJsland, gelegen ond…

Groenland, als je van rauwe natuur houdtGroenland, als je van rauwe natuur houdtGroenland is een eiland ten noordoosten van Canada. Eerder behoorde Groenland bij Denemarken, maar het land heeft onafha…
Frankrijk, natuur, cultuur en de Franse keukenFrankrijk, natuur, cultuur en de Franse keukenFrankrijk is een land dat zeer populair is als vakantiebestemming en waar je mooie rondreizen kunt maken. Frankrijk ligt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Morini~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grassodenh%C3%A4user.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.