Frankrijk, natuur, cultuur en de Franse keuken

Frankrijk, natuur, cultuur en de Franse keuken Frankrijk is een land dat zeer populair is als vakantiebestemming en waar je mooie rondreizen kunt maken. Frankrijk ligt tegen België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Zwitserland, Monaco, Andorra en Spanje.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: France
  • Taal: Frans
  • Valuta: Euro

Steden in Frankrijk

Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en wordt naast Londen, New York City en Tokio gezien als één van de vier wereldsteden. Parijs kun je prima bereiken met bus, trein, auto of vliegtuig en binnen Parijs kun je de bus of de metro pakken om overal te komen. De stad wordt in tweeën verdeeld door de rivier de Seine.

Parijs staat bekend om de vele bekende bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren, De Champs-Elysées, een peperdure winkelstraat, het Louvre, de Sacré-Coeur, Montmartne, de Moulin Rouge en het kerkhof van Père-Lachaise. Ook is er voor kinderen een hoop te doen in en rondom Parijs. Natuurlijk is er het bekende Disneyland Parijs. Daarnaast is er ook Parc Astérix, gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix.

Steden in de streek Normandië

Falaise staat vooral bekend als geboorteplaats van Willem de Veroveraar. Er is in de Tweede Wereldoorlog veel gevochten in deze stad en dat kun je nog terugzien. Ondanks deze gruwelijke geschiedenis heeft Falaise een rustgevende sfeer. Er zijn veel eetgelegenheden te vinden en genieten is er erg belangrijk.

Alecon is gelegen aan de oevers van de rivier de Sarthe. De stad was vooral belangrijk in de zeventiende en achttiende eeuw en hier vind je nog veel historische bezienswaardigheden van. Alecon is vooral een heel gemoedelijke stad, met een fijne sfeer, waar je leuke stadswandelingen kunt maken en heerlijk kunt eten.

Bayeux is een klein en gezellig stadje waar een fijne sfeer hangt. De stad is volledig gespaard gebleven tijdens de oorlog, waardoor je er veel historie kunt vinden. Je kunt rustig door Bayeux rondlopen en de oude sfeer nog steeds proeven. Er zijn leuke winkels en veel eetgelegenheden. De kathedraal wordt door veel toeristen bekeken.

Andere steden

Bordeaux is bekend om de verschillende wijnen die daar vandaan komen. De stad heeft een belangrijke haven. Musea zijn in Bordeaux ook veel te vinden. Er zijn ook diviersel Wijnmusea, waar het mogelijk is om wijn te proeven. Ook zijn er genoeg leuke restaurantjes te vinden, met de heerlijke Franse keuken.

Lyon ligt in het oosten van Frankrijk. Lyon is een stad met een rijk verleden en daar kun je veel van terugvinden. Zo is er bijvoorbeeld een Romeins theater in de stad. Dit is het grootste Romeinse theater van Frankrijk. Ook interessant is Cathédrale de Saint-Jean, een kathedraal waarvan de bouw al in 1180 begon. Het duurde echter tot 1480 tot het voltooid werd. Het stadhuis van Lyon is ook boeiend, want het is gebouwd in de zeventiende eeuw.

Marseille is de oudste stad van Frankrijk en dat kun je meteen zien aan alle mooie bezienswaardigheden. De geschiedenis van Marseille gaat terug tot de zesde eeuw voor Christus. Het is tevens één van de vijf grootste steden van Frankrijk. De stad ligt aan de Middellandse Zee en heeft de grootste commerciële haven van Frankrijk. De oude haven van Marseille is echt het toeristengebied van de stad. Er is een vismarkt en er zijn veel restaurants. De Notre Dame de la Garde staat op een hoogte van 222 meter boven de stad. Abbaye de St. Victor zou je bijna een kasteel kunnen noemen. De donkere kerk is heel erg sfeervol en het hoogtepunt is de middeleeuwse crypte. In Marseille zijn ook veel pleinen te vinden. Je hebt Quai du Port en de Quai de Belges die bij de oude haven zijn en vol met terrasjes staan. Cours Julien is een plein dat vooral populair is bij het alternatieve publiek. Er zijn veel alternatieve eettentjes. Marseille heeft daarnaast veel interessante musea die te maken hebben met de geschiedenis van de stad. Ook zijn er winkelstraten waar je goed kunt winkelen.

Rennes is een stad die vooral bekend staat als echte studentenstad. Er zijn veel universiteiten. Omdat er zoveel studiemogelijkheden zijn, zijn er in Rennes ook veel uitgaansgelegenheden. Het uitgaansleven is daardoor ook erg gezellig. Het is ook erg gemakkelijk om een dagtrip naar bijvoorbeeld Parijs te maken. Met de hogesnelheidstrein ben je er namelijk met twee uur.

Vannes is gelegen in het westen van het land. De stad ligt aan de rivier Vannes en heeft een heel kleurrijke uitstraling. In het stadscentrum mogen geen auto’s rijden en hierdoor ziet het er sfeervol uit. De stad is al 2000 jaar oud en er zijn dan ook veel historische bezienswaardigheden in Vannes te vinden.

Natuur in Frankrijk

Frankrijk heeft een afwisselende natuur. Zo heb je de streek Bourgoundië, die vooral bekend staat om het Bourgondische leven. Bretagne is een schiereiland dat prachtige rotsformaties heeft. Ook heb je de bergketens de Pyreneeën en de Alpen, met sneeuw en een schitterende natuurrijke omgeving. Ga naar Normandië of Provence. Ook zijn er veel nationale parken, zoals Nationaal park Les Écrins, Nationaal Park Cevennen en Nationaal park Mercantour.

Beste reistijd

Frankrijk kun je het hele jaar door prima bezoeken. Toch wordt het voorjaar meestal gezien als de beste reisperiode, omdat de temperatuur dan redelijk aangenaam is. Ook heb je dan vaak minder toeristen, omdat het hoogseizoen nog niet begonnen is. In het zuiden van Frankrijk kun je ook goed in de herfst reizen. En in de winter kun je mooie winterrondreizen maken in de Alpen en de Pyreneeën.

Klimaat

Je kunt in Frankrijk moeilijk over slechts één klimaat praten. Het land is behoorlijk groot en heeft een afwisselend klimaat. In het noorden is het doorgaans een wat gematigd klimaat, terwijl het in het zuiden vaak droog en warm is. De zuidelijke kust is meestal lekker warm, en mensen gaan er graag heen voor een zonvakantie. Op de toppen van de Alpen en de Pyreneeën ligt altijd sneeuw en in de winter kun je hier goed skiën of sneeuwwandelingen maken.

Documenten voor Frankrijk

Voor Frankrijk heb je geen visum nodig. Wel moet je in het bezig zijn van een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs. Dit omdat Frankrijk in Europa ligt en deel uitmaakt van de Europese Unie. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade voor meer informatie. Ook als je met de auto of bus naar Frankrijk gaat moet je in het bezit zijn van een identiteitsbewijs. Er kan altijd naar gevraagd worden.

Gezondheid in Frankrijk

Voor Frankrijk heb je geen vaccinaties nodig. De gezondheid en hygiëne is vergelijkbaar met die in Nederland en er is weinig om je echt zorgen te maken. Wil je tijdens je rondreis het bos in? Zorg dan wel voor een goed anti-muggenmiddel, bijvoorkeur eentje dat DEET bevat. Als je in de zon gaat, is een goede zonnebrandcrème aan te raden, omdat de zon best fel kan zijn. Een zonnebrand of zonnesteek is dan ook snel opgelopen.

Euro

In Frankrijk wordt er, net als in Nederland, betaald met de Euro. Dit scheelt omrekenen en wisselkoersen. Er zijn bijna overal wel geldautomaten te vinden, waar je met een Nederlands bankpasje geld kunt pinnen. De creditcard wordt in de meeste grote winkels, hotels en restaurants geaccepteerd. De prijzen in de winkels en hotels liggen ongeveer gelijk met de prijzen in Nederland.

Frans

De officiële taal van Frankrijk is Frans. Je kunt met deze taal overal terecht in het land. Sommige Fransen zullen misschien ook een woordje Nederlands spreken, maar dit is echt een handjevol. Fransen zijn doorgaans niet zo goed in Engels en in sommige plaatsen weigeren ze zelfs Engels te praten. Probeer de Fransen daarom altijd aan te spreken in het Frans, zo krijg je meer waardering.

Franse keuken

De Franse keuken is zeer bekend over de hele wereld en wordt tot de Franse cultuur gerekend. De Fransen hebben een zeer goede reputatie opgebouwd met hun bekende gerechten. Noemenswaardig zijn bijvoorbeeld bouillabaisse, de vissoep uit Marseille, andouillette, een worstje uit Lyon en Magret de Canard, eendenfilet uit Bordeaux. Veel chefkoks hebben een studie in Frankrijk gevolgd, om zo de kneepjes van het vak te leren.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Basset Fauve de BretagneDe Basset Fauve de Bretagne is een kleine tot middelgrote jachthond die toch een goede gezinshond is. Hij is altijd vrol…
Toerisme in FrankrijkToerisme in FrankrijkFrankrijk is voor ons een geliefde vakantiebestemming. Veel Nederlanders gaan in de zomermaanden op reis naar Frankrijk.…
Vogelreizen naar FrankrijkAl jarenlang is Frankrijk een van de populairste vakantielanden voor Nederlanders. Maar wist u dat het voor vogelaars oo…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…

IJsland, de meest noordelijke hoofdstad van de wereldIJsland, de meest noordelijke hoofdstad van de wereldIJsland is een land tussen Europa en Groenland, tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Het land hoort no…
Stromboli – Italiaans eiland met een vulkaanStromboli – Italiaans eiland met een vulkaanStromboli is een klein Italiaans eiland, Isola Stromboli, in de Tyrreense Zee boven de punt van de Italiaanse laars. Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: S.Möller, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bretagne_Finistere_Quimper_20055.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.