IJsland: Vakantieland vol variatie

IJsland: Vakantieland vol variatie Hoewel IJsland als vakantieland terrein wint, is het voor velen nog een onbekend land. Als vakantieland is IJsland zeker de moeite waard. De vele bezienswaardigheden en natuurlijk ook de mooie natuur zorgen voor een speciale vakantie-ervaring. Bezoek de Blue Lagoon, de Golden Circle en natuurlijk de culturele hoofdstad Reykjavik.

Algemene gegevens

 • Hoofdstad: Reykjavik
 • Landstaal: IJslands
 • Oppervlakte: 103.000 m2
 • Aantal inwoners: ongeveer 332.000 (2016)
 • Religie: Luthers

Blue Lagoon

Eén van de grootste bezienswaardigheden van IJsland is zonder twijfel de Blue Lagoon. De Blue Lagoon ligt ten zuidwesten van Reykjavik en is met de auto prima te bereiken. De Blue Lagoon ligt verscholen in een prachtige omgeving en het water is er heerlijk warm. De warmte van het water wordt veroorzaakt door geothermische activiteiten in dit deel van het land en het water zit vol met mineralen. Hierdoor krijgt het water ook een heldere blauwe kleur.

De geothermische energie tentoonstelling

De energiecentrale van Hellisheidi is de grootste geothermische energieleverancier van IJsland. Het opwekken van energie gebeurt met behulp van warm water dat gewonnen wordt uit vulkanische actieve grond van de omgeving. De energie die hieruit ontstaat, wordt gebruikt om bijna heel Reykjavik te voorzien van stroom. Ook warm water wordt hier geschikt gemaakt om het door te pompen naar de huishoudens van Reykjavik.

De Seljalandsfoss waterval

In het gebied Pórsmörk ligt één van de bekendste watervallen van IJsland, de Seljalandsfoss waterval. De waterval ligt in het zuiden van IJsland, direct aan de rondweg 1. De waterval is daarom ook goed te bereiken met de auto. De waterval is 65 meter hoog en het is mogelijk om achter de waterval langs te lopen via een glibberig rotspad.

De Skógafoss waterval

Vlakbij Skógar (ook in het zuiden van IJsland) ligt de waterval Skógafoss. De waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Op zonnige dagen is er een regenboog zichtbaar onderaan de waterval. Via een trap is het mogelijk om naar de bovenkant van de waterval te klimmen.

Volgens de legende ligt er achter de waterval een pot goud verborgen die daar ooit is neergelegd door één van de eerste bewoners van IJsland. De bewoners hebben de schat wel gevonden, maar nooit kunnen pakken. Tot op heden ligt de schat nog steeds verborgen achter de waterval.

Vik

Het meeste zuidelijke punt van IJsland is het dorpje Vik. In dit dorpje wonen slechts 280 mensen (2014). Het dorp is vooral bekend vanwege de indrukwekkende zwarte lavastranden. Ten westen van Vik ligt de rotsformatie Dyrhólaey. Door erosie is er een gat geslepen in een uitstekende kaap in de zee. Nu is het een plek waar veel vogels broeden van mei tot en met half augustus.

Skaftafell

Skaftafell ligt in het nationaal park Vatnajökull en is een prachtig groen gebied. Het is er mooi om te wandelen en het gebied is omgeven door verschillende gletsjers. Skaftafell ligt in het zuiden van IJsland tussen de plaatsen Kirkjubaejarklaustur en Höfn. Het klimaat is daar voor IJslandse begrippen mild. Zomers is het er vaak zonnig.

Skaftafellsjökull

In het gebied van Skaftafell ligt de dalgletsjer Skaftafellsjökull. De gletsjer komt geleidelijk vanaf de Vatnajökull naar beneden. Bij deze gletsjer is het goed te zien dat gletsjers zich terugtrekken. Het smeltwater wordt via de rivier Skaftafellsá naar zee afgevoerd. De wandeling naar deze gletsjer duurt ongeveer een uur.

Golden Circle

De Gouden Route is een route die vaak door toeristen gereden wordt omdat het langs drie belangrijke bezienswaardigheden van IJsland gaat, namelijk Pingvellir, Geysir en Gullfoss.

Pingvellir

Sinds 1928 is Pingvellir een nationaal park. Het ligt in een laag gedeelte van het land op de plek waar de Europese en Noord-Amerikaanse plaat langzaam uit elkaar drijven.

Vanaf 930 kwam in Pingvellir jaarlijks de eerste volksvertegenwoordiging bijeen. Deze bestond uit 39 IJslandse boeren uit alle delen van IJsland. De vergadering werd geleid door een wetspreker. Bij het kerkje in Pingvellir wordt de officiële lengte van de IJslandse lengtemaat 'el' bewaard.

Geysir

Het geiserveld rond Geysir is heel erg bekend. De grote en krachtige geiser Geysir komt echter zelden tot uitbarsting. De kleine geiser Strokkur doet dat wel, namelijk elke 8 tot 10 minuten. Strokkur bereikt een hoogte van ongeveer 30 tot 35 meter. Een uitbarsting wordt veroorzaakt doordat het water onder de grond erg heet wordt. Het water gaat door een kanaal naar buiten, maar door de overdruk spuit het water er op een gegeven moment uit.

Gullfoss

Gullfoss is een waterval in de rivier Hvitá. Op de plek van de waterval valt het water 32 meter naar beneden in twee trappen. De enorme hoeveelheid water die bij de eerste trap naar beneden valt, krijgt niet de kans om tot rust te komen en stort meteen verder naar beneden. De tweede trap staat haaks op de eerste trap.

In het begin van de 20e eeuw waren er plannen om een elektriciteitscentrale te bouwen op de plaats van Gullfoss. Sigriour Tomasdotir voerde actie tegen deze plannen en haar portret staat nu bij de waterval.

Reykjavik

De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en de stad heeft ongeveer 200.000 inwoners (2014). Reykjavik is vooruitstrevend op het gebied van theater, dans, muziek en mode en Reykjavik kent dan ook veel interessante bezienswaardigheden en musea. De belangrijkste zijn:
 • Het oudste huis van Reykjavik
 • Het parlementsgebouw
 • De Hallgrimskerk
 • Het kunstmuseum van Reykjavik
 • Het nationale museum van IJsland
© 2016 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vakantie: IJslandGoedkope vakantie: IJslandIJsland is getroffen door de kredietcrisis. Het land heeft te kampen met hoge schulden. Daardoor is de koers van de IJsl…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
IJsland in een paar dagenIJsland in een paar dagenLavavelden, geisers, vulkaankraters, gletsjers. Op slechts drie uur vliegen vanaf Schiphol vind je al deze natuurverschi…
Vlag van IJslandVlag van IJslandIn een oogopslag is te zien in welke geografische regio het land dat bij deze vlag hoort ligt: Scandinavië. Deze blauwe…

Norderney - Oost-Fries Waddeneiland tussen Juist en BaltrumNorderney - Oost-Fries Waddeneiland tussen Juist en BaltrumNorderney is het op één na grootste Duitse Waddeneiland voor de kust van Nedersaksen. Borkum, de oostelijke buur van Sch…
Openbaar vervoer in Dubai: Het metro-, tram- en bussyteemOpenbaar vervoer in Dubai: Het metro-, tram- en bussyteemDubai biedt een uitgebreid systeem aan metro-, tram- en buslijnen, waardoor de stad uitstekend te verkennen is met het o…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsland
Saskiaw (29 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.