IJsland in een paar dagen

IJsland in een paar dagen Lavavelden, geisers, vulkaankraters, gletsjers. Op slechts drie uur vliegen vanaf Schiphol vind je al deze natuurverschijnselen bij elkaar in IJsland. Een land dat met weinig andere landen op de wereld kan worden vergeleken. Een relatief jong land met een dunne aardkost, gelegen op de breuklijn van de Europese en Noord-Atlantische tektonische platen, die langzaam uit elkaar drijven. Deze verschijnselen veroorzaken de geothermische activiteit die op grote schaal in IJsland voorkomt. IJsland is dunbevolkt. De meeste mensen, ongeveer 65%, wonen in de hoofdstad Reykjavik en voorsteden. Als je over het zuidoosten van IJsland komt aanvliegen zie je de gletsjer Vatnajökull vanuit de lucht liggen. Vatnajökull is met een oppervlakte van ongeveer 8100 km2 de grootste gletsjer van het land.

Blue Lagoon

Vanaf het vliegveld Keflavik kun je een bustransfer naar Reykjavik boeken met een tussenstop van een paar uur bij de Blue Lagoon. Hier kun je lekker badderen of gebruik maken van de sauna’s. De Blue Lagoon is een geothermaal bad in de buurt van Grindavik. Het lichtblauwe meer ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39 graden celsius en bevat ongeveer 2,5% zout. De bodem bestaat uit klei met veel mineralen, silicaten en blauwwieren, die een geneeskrachtige werking heeft bij allerlei huidaandoeningen, zoals psoriasis. Bij de Blue Lagoon is ook een kuuroord gevestigd en een winkel met huidverzorgingsproducten. De Blue Lagoon is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland.

Reykjavik

In Reykjavik is van alles te zien. Qua winkels en restaurants heeft het de uitstraling van een moderne, grote stad. Opvallend zijn de felgekleurde huizen: rood, geel, groen met golfplaten daken en muren. Een belangrijk gebouw is de Hallgrimskirkja.Deze kerk is met zijn 74,5 meter het hoogste gebouw in IJsland en vanuit de wijde omgeving zichtbaar. De kerk is vernoemd naar Hallgímur Péterusson, een geestelijke en de grootste hymneschrijver van het land. De bouw van de kerk begon in 1945, maar is pas in 1986 voltooid.

Een ander opvallend gebouw is de Perlan, uniek in IJsland en waarschijnlijk in de hele wereld. De Perlan ligt bovenop de heuvel Oskjuhlid, Het is een glazen koepel die gebouwd is bovenop grote tanks waarin het natuurlijk warme water wordt bewaard voor het verwarmen van de stad. Vanaf het platform heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Onder de koepel is een ruim atrium waar diverse tentoonstellingen en evenementen plaatsvinden. Hier is ook het Saga museum gevestigd, waar de geschiedenis van IJsland met wassen beelden wordt weergegeven.

In het centrum van Reykjavik is een klein meer: Tjörnin. Hier komen de plaatselijke gezinnen de eenden, zwanen en ganzen voeren en wandelen in het parkje, dat eromheen ligt.

Imagine Peace Tower

Op een klein eilandje, net voor de kust bij Reykjavik,staat de Imagine Peace Tower. Deze zuil van licht is geplaatst ter herinnering aan John Lennon en als toewijding aan de wereldvrede. Het is een kunstwerk in de vorm van een wensput met de inscriptie Imagine Paece in 24 verschillende talen. De 20 meter hoge zuil van licht ontspringt uit deze wensput. In de put zitten inmiddels meer dan 900.000 berichten en wensen. De locatie op het eilandje Videy is geen toeval. Dit eilandje is recht tegenover het Hofdihuis gelegen, waar Reagan en Gorbatsjov elkaar in 1986 ontmoetten om het einde van de koude oorlog te bespreken.

Golden Circle Tour

De Golden Circle Tour is een veel geboekte busexcursie langs de bekendste natuurfenomenen van Zuid-West IJsland. In een halve dag bezoek je Pingvellir National Park, Gullfoss waterval, de vulkaankrater Kerid en het beroemde geisergebied rond Geysir en Strokkur.

Pingvellir

Pingvellir, wat letterlijk vergadervlakte betekent, is een van de vier nationale parken in IJsland. Hier werd het eerste parlement van IJsland in 930 na Chr. Gevormd. Hier loopt ook de kloof tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. Een kloof die langzaamaan steeds groter wordt. Het grootste natuurlijk meer van IJsland vind je eveneens hier.

Kerid

Vanuit Pingvellir gaat de bus naar de vulkaankrater Kerid, die 55 meter diep is en gevuld met groenig water. Kerid is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan en was deel van een heel kratercomplex.

Gullfoss

Vanuit Kerid gaat het verder naar de waterval Gulfoss. Een gigantisch grote waterval waar het water met donderend geweld naar beneden komt. Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof die ook weer haaks op de tweede trap staat. De trappen worden gevormd door harde lagen basalt die worden afgewisseld door zachtere materialen. Deze afzonderlijke lagen zijn ook duidelijk in de wanden van de kloof te herkennen. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang

Geysir

De bustocht wordt vervolgd naar de Geysir. Geysir ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, niet ver van de Gullfoss waterval. Het is een ietwat bolvormig uit geyseriet bestaande ronde plaat met een diameter van ongeveer 18 meter met in het midden een gat gevuld met borrelend heet water...

Strokkur

Vlakbij de Geysir is de Strokkur gelegen. Deze spuit elke 5 tot 8 minuten water tot 20 meter omhoog. In de onmiddellijke omgeving van deze twee geisers liggen meerdere heetwaterbronnen waarvan een aantal blauw gekleurd water hebben, dat veroorzaakt wordt door silicaten.

Noorderlicht

Een totaal ander natuurverschijnsel wat je ook in IJsland kunt zien is het Noorderlicht. Iets wat het best zichtbaar is tijdens een donkere, maar wel heldere winternacht. Erg mooi, maar bijna niet te fotograferen met een standaard camera.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJsland: Vakantieland vol variatieIJsland: Vakantieland vol variatieHoewel IJsland als vakantieland terrein wint, is het voor velen nog een onbekend land. Als vakantieland is IJsland zeker…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
Vulkanen in Europa: IJslandVulkanen in Europa: IJslandIJsland is een zeer actief vulkanisch gebied. Er loopt een grote scheur van noord naar zuid over IJsland heen, de Mid-At…
Bárðarbunga, vulkaan op IJslandBárðarbunga, vulkaan op IJslandDe vulkaan Bárðarbunga, in sommige kranten ook wel: Bardarbunga genoemd, is de grootste vulkaan van IJsland, gelegen ond…
Wintervakantie bij Oostenrijkse boerOok zo langzamerhand genoeg van een wintersport-vakantie met ellenlange rijen voor de kassa, de lift en het buffet? Een…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.