Openbaar vervoer in Dubai: Het metro-, tram- en bussyteem

Openbaar vervoer in Dubai: Het metro-, tram- en bussyteem Dubai biedt een uitgebreid systeem aan metro-, tram- en buslijnen, waardoor de stad uitstekend te verkennen is met het openbaar vervoer. Dubai is continu in ontwikkeling en zo zijn de metrolijnen bijvoorbeeld pas in 2009 ontwikkeld. Met de komst van de wereldtentoonstelling Expo 2020 wordt het aanbod aan lijnen en haltes in de periode van 2016 tot 2020 verder uitgebreid. Hierdoor zal de bereikbaarheid van Dubai met openbaar vervoer alleen maar verder worden vergroot.

Betalingssysteem voor openbaar vervoer

De metro-, tram- en buslijnen worden allemaal beheerd door RTA, de Roads & Transport Authority in Dubai. Dit houdt in dat er één betalingssysteem is voor de diverse vervoersopties. Er kan gereisd worden met de zogeheten NOL-chipkaarten. Er worden vier verschillende NOL-kaarten uitgegeven door de RTA, afhankelijk van de mate van de gebruik. De zilveren, gouden en blauwe kaarten zijn daardoor meer geschikt voor bewoners en langere bezoeken, terwijl de rode kaart uitstekend geschikt is voor toeristen en korte bezoeken.

Deze rode kaart heeft in 2016 een prijs van 2 AED en kan daarna worden opgeladen voor een maximum van tien ritten. Een enkeltje kost tussen de 4 en 8,50 AED. Het is echter ook mogelijk om de kaart op te laden met een zogeheten day pass. Hiermee is het mogelijk om voor 20 AED voor een dag onbeperkt gebruik te maken van alle metro-, tram- en buslijnen. Voor langere bezoeken is het ook mogelijk om bijvoorbeeld passen voor 30 dagen te kopen, maar hiervoor moet eerst een (duurdere) zilveren of gouden NOL-kaart worden aangeschaft.

Het systeem van in- en uitchecken is vergelijkbaar met het Nederlandse systeem. Voor de metro's en trams moet er worden in- en uitgecheckt op de haltes, voor de busritten kan dit in de bus worden gedaan.

Metro

Er zijn sinds 2009 twee metrolijnen in Dubai: de rode lijn en de groene lijn. Voorbeelden van stops op de rode lijn zijn de Burj Khalifa en de Dubai Marine. De groene lijn brengt je naar haltes als Dubai Airport (diverse terminals) en verschillende stops in het oude stadscentrum zoals Al Ras en Al Jaddaf. Dit houdt in dat je van het vliegveld eenvoudig naar het metrostation kunt lopen en zodoende naar je hotel of andere bestemming kunt gaan. In een ontwikkelingsplan van de RTA wordt duidelijk dat er diverse nieuwe metrolijnen worden ontwikkeld voor 2030. Zo wordt er bijvoorbeeld een nieuw groot vliegveld gebouwd in Dubai, Al Maktoum International Airport, en zal deze door de nieuwe lijnen verbonden worden met andere haltes.

Tram

De rode metrolijn heeft twee haltes, de Dubai Marina en Jumeirah Lakes Towers, waarbij het mogelijk is om over te stappen op de tramlijn. Deze tramlijn is pas in 2014 geopend en maakt het mogelijk om bij stops te komen die dichter bij de kust liggen. Het welbekende Palm Island is één van de elf haltes die te bereiken zijn met deze tramlijn. Mocht je naar de hotelketen Atlantis willen die is gebouwd aan de top van het Palm Island, kan je hier overstappen op een monorail. Deze monorail is particulier, in tegenstelling tot de metro- en tramlijnen, en er moet daardoor een apart kaartje voor worden gekocht (de prijzen in 2016 zijn 15 AED voor een enkeltje en 25 AED voor een retour).

Bus

Tot slot is het in Dubai ook mogelijk om met de bus te reizen. De metro- en tramlijnen zijn zonder twijfel de snelste manier van transport, maar ze komen in het algemeen alleen op de belangrijkste en meest populaire bestemmingen. Hierdoor is het goed mogelijk dat je hotel bijvoorbeeld niet in de nabijheid van een metro- of tramstation ligt. In 2016 zijn er 2100 verschillende busstops in Dubai, waardoor de bereikbaarheid van de stad enorm wordt aangevuld. Vanwege de hitte in Dubai zijn naast de bus ook de bushokjes vaak voorzien van airconditioning.

Overige informatie en regels

  • In de metro’s zijn er enkele coupés waar alleen vrouwen en kinderen in mogen. Dit wordt bij de halte al op de grond aangegeven, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het instappen.
  • Er gelden strenge regels in het openbaar vervoer in Dubai. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om te eten en drinken in de metro en staat hier een boete tegenover. Water en kauwgom is ook niet toegestaan.
  • Vrijdag wordt in Dubai als rustdag gezien. Waar de metro op de andere dagen al rond 6 uur 's ochtends begint te rijden, rijdt deze op vrijdagen pas vanaf 1 uur in de middag.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar DubaiDubai is een erg grote stad in de Verenigde Arabische emiraten. Het is de ideale vakantiebestemming voor ieder budget.
Dubai: Weer en klimaatDubai: Weer en klimaatDubai heeft een woestijnklimaat en de temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot 40 of zelfs 50 graden Celsius. Toch zi…
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…

IJsland: Vakantieland vol variatieIJsland: Vakantieland vol variatieHoewel IJsland als vakantieland terrein wint, is het voor velen nog een onbekend land. Als vakantieland is IJsland zeker…
Baltrum – Het Doornroosje van de NoordzeeBaltrum – Het Doornroosje van de NoordzeeBaltrum is het kleinste van de Oost-Friese Waddeneilanden en het wordt wel het 'Doornroosje van de Noordzee' genoemd. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • http://dubaimetro.eu/about-dubai-metro
  • http://www.palm-monorail.com/
  • https://www.rta.ae/wpsv5/wps/portal/rta/ae/about-rta/
  • https://www.rta.ae/wpsv5/wps/portal/rta/ae/public-transport
  • Eigen ervaring
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.