Dubai: Weer en klimaat

Dubai: Weer en klimaat Dubai heeft een woestijnklimaat en de temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot 40 of zelfs 50 graden Celsius. Toch zijn er grote verschillen in de temperatuur en weersomstandigheden door het jaar heen. Het klimaat en de weersverschijnselen kunnen een grote invloed hebben op een reis en met behulp van informatie hierover kan je zodoende de beste periode vinden om Dubai te bezoeken.

Klimaat

Het woestijnklimaat in Dubai heeft een aantal verschillende kenmerken. Zo komt er weinig tot geen begroeiing voor en valt er bovendien weinig neerslag. Het jaar kan verdeeld worden in zomer en winter, waarbij de zomermaanden heet en droog zijn en de wintermaanden warm en relatief droog. Het woestijnklimaat staat bekend om hoge temperaturen tijdens de dag en lage temperaturen tijdens de nachten. De ligging van Dubai aan de Perzische golf zorgt er echter voor dat Dubai minder snel afkoelt dan andere gebieden met een woestijnklimaat. De zeetemperatuur van de Perzische golf is namelijk relatief hoog, wat daardoor het land opwarmt.

Temperatuur

De maanden december, januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. Tijdens deze maanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur zo rond de 25 graden Celsius. De maanden hierna stijgt het kwik echter al snel boven de 30 graden Celsius. De zomermaanden juli en augustus zijn het warmst en hebben vaak temperaturen van rond de 40 graden Celsius. De temperatuur neemt s nachts ongeveer met slechts 10 graden Celsius af, waardoor het in de zomermaanden 's nachts maar zelden kouder wordt dan 30 graden Celsius.

Zon en neerslag

Vrijwel alle maanden van het jaar ben je verzekerd van zonnige dagen in Dubai. Met name in de zomermaanden schijnt bijna altijd de hele dag de zon en is de kans op neerslag nihil. Het regent dus weinig in Dubai, maar mocht het regenen, komt dit met name voor van december tot en met maart. Gemiddeld valt er niet meer dan 150mm neerslag per jaar in Dubai. Ter vergelijking, in Nederland valt gemiddeld 800mm neerslag per jaar. Wel komen er zo nu en dan flinke buien voor die tot overlast zorgen in Dubai, opnieuw met name in de wintermaanden.

Bovendien kunnen er in Dubai ook zandstormen voorkomen. Door lagedrukgebieden die ontstaan over Dubai kan er woestijnzand uit de woestijn in de lucht terechtkomen. Zandstormen kunnen het weer en het dagelijks leven in Dubai sterk beïnvloeden. Zo kan het de temperatuur sterk verlagen in de winter en bovendien zorgen voor een verminderde zichtbaarheid, leidend tot verstoringen in het weg- en luchtverkeer. Vaak wordt het bij dergelijke zandstormen ook aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Beste seizoen voor bezoek

Een stedentrip waarbij je veel bezienswaardigheden in Dubai wilt zien, is het meest aan te raden in de wintermaanden. De temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius overdag zorgt voor een aangename temperatuur, maar maakt het niet vervelend om rond te lopen door de stad.

Een zonvakantie zou ook in de overige maanden nog kunnen, maar de temperatuur in juni, juli en augustus wordt door veel mensen als te heftig ervaren. Temperaturen van tussen de 40 en 50 graden Celsius zorgen er namelijk voor dat ook veel lokale bewoners Dubai verlaten voor koudere locaties.

Voorzieningen voor de warmte

Mocht je toch in Dubai zijn tijdens één van de warmere maanden, dan zijn er veel voorzieningen in de stad die ervoor zorgen dat de warmte zo goed mogelijk te verdragen is. Zo zijn alle metro-, bus- en tramlijnen uitgerust met airconditioning. Zelfs de meeste bushokjes zijn overdekt en hebben airconditioning in de bushokjes. Bovendien worden de supermarkten en de shopping malls allemaal sterk verkoeld met airconditioning.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar DubaiDubai is een erg grote stad in de Verenigde Arabische emiraten. Het is de ideale vakantiebestemming voor ieder budget.
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…

Waddeneiland Juist  Tovereiland TöwerlandWaddeneiland Juist Tovereiland TöwerlandJuist is een van de Duitse Waddeneilanden, voor de kust van Oost-Friesland. Het lange en smalle eiland wordt ook wel het…
Dubai International Airport: Informatie over het vliegveldDubai International Airport: Informatie over het vliegveldDe ligging van Dubai maakt het een belangrijke tussenstop voor wereldwijde vluchten. Bovendien heeft de groei van Dubai…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zware-neerslag
  • http://www.thenational.ae/uae/20151124/uae-weather-rain-in-dubai-and-northern-emirates
  • http://www.worldweatheronline.com/dubai-weather-averages/dubai/ae.aspx
  • http://www.travelonline.com/dubai/weather.html
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.