Bergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenen

Bergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenen Bergschoenen vallen in de categorie wandelschoenen. Schoenen in de categorie wandelschoenen worden meestal ingedeeld in vier typen en variëren van soepele lage schoenen voor eenvoudige wandelingen tot stugge hoge schoenen om voorzien van stijgijzers bergen te kunnen beklimmen. Bergschoenen nemen in de categorie wandelschoenen een bijzondere plaats in. Dat bijzondere zit hem voornamelijk in de extra ondersteuning van de voeten die bergschoenen bieden. Die ondersteuning wordt vooral bereikt door een stevige schoen met prima binnenwerk. Ook zijn er schoenen om in een drassig gebied te lopen en toch droge voeten houden.

Speciale eisen aan bergschoenen

Bij welke wandeling dan ook is het dragen van goede schoenen belangrijk. Dat geldt zowel voor bijvoorbeeld een weekend op de Veluwe als een bergvakantie in de Alpen. Maar er is duidelijk verschil in de soort schoenen die nodig zijn voor een bepaald terrein. Terwijl wandelen op de Veluwe met betrekkelijk goedkope schoenen aangenaam kan zijn zal dit op een modderig en tamelijk steil bergpad niet het geval zijn. Aan schoenen die in een bergstreek worden gedragen worden heel andere eisen gesteld.

Veel modellen in categorie wandelschoenen

Door het dragen van verkeerd schoeisel kan een wandeling geheel worden verpest. Het kan leiden tot vermoeide en branderige voeten en snel optreden van blaren. Maar ook kan te weinig ondersteuning van de enkels tot problemen leiden en kunnen slecht passende schoenen tot pijnlijke voeten leiden. Het aanbod van wandelschoenen en bergschoenen is echter zo groot dat voor elke activiteit een passend paar schoenen gevonden kan worden.

Typen wandelschoenen

Er bestaan vier typen wandelschoenen:

Type A: Schoen voor vrijetijdswandelen

Dit type schoenen is vooral geschikt om wandelingen te maken in het bos en op goede paden en wegen eventueel ook op licht glooiend terrein. De schoen is licht van gewicht en heeft een buigzame zool waardoor het prettig lopen is met een wandelschoen van dit type.

Type B: Schoen voor bergwandelen en trekking

Met deze schoenen kan prima op goed aangelegde bergpaden en eenvoudige klimpaden worden gelopen. Belangrijk bij bergwandelen is de goede steun en bescherming aan de enkels. Hoewel de soepelheid enigszins vergelijkbaar is met type A is de zool van deze schoen iets minder buigzaam. De meeste schoenen van dit type zijn ademend en waterbestendig.

Type C: Schoen voor alpine

Schoenen van dit type zijn bedoeld voor alpinetochten en trekkingtochten in het hooggebergte en over zwaar terrein buiten de paden. Het stugge leer en de stiksels geven meer steun aan de enkels dan bij type A en B. De stugge zolen zorgen voor meer grip. De schoenen zijn waterdicht.

Type D: Schoen voor bergklimmen

Schoenen van type D zijn geschikt voor zware bergtochten, ijstoeren en klimwerk waarbij gebruik gemaakt wordt van stijgijzers. De zool is zeer stijf om stijgijzer te kunnen bevestigen en ook het leer is stug voor optimale steun bij het klimmen.

Uitgangspunten voor het passen van bergschoenen

Onafhankelijk of de keuze is gevallen op een A, B, C of D type is het belangrijkste dat de schoen goed past. Bij het passen van bergschoenen kan uitgegaan worden van een aantal punten zoals:
 • Grootte: Begin bij het passen met een maat groter dan de dagelijkse schoen omdat de voeten tijdens een wandeling kunnen zwellen.
 • Sokken: Draag om te passen sokken die later tijdens de wandeling ook worden gedragen. Dikwijls zijn dat sokken van een zwaardere kwaliteit. Schoenenwinkels hebben ze bij de hand om door klanten te laten gebruiken tijdens het passen.
 • Vastmaken: Maak de veters pas vast als de voet goed naar achter in de hak van de schoen is gedrukt.
 • Tenen: Controleer of de tenen voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen zonder de voorkant van de schoen te raken op een schuine helling die vaak in (sport)schoenenwinkels aanwezig is om uit te proberen.
 • Voet: Tijdens het wandelen is het beter dat de voet zo min mogelijk schuift. De hiel mag zeker niet teveel op en neer gaan om blaren te voorkomen.
 • Leest: Controleren of de schoen niet te breed of te smal is bij afwijkende voeten. Sommige fabrikanten leveren schoenen in verschillende breedtematen voor mensen met extra brede of juist smalle voeten.
 • Snel tevreden: Het is niet goed om snel tevreden te zijn. Probeer gerust andere modellen en andere maten uit om tot de juiste pasvorm en een prettig gevoel aan de voeten te komen. Het wandelplezier hangt daar immers voor een groot deel van af.

Bergschoenen onderhouden

Om te zorgen dat bergschoenen lang mee gaan is goed onderhoud plegen belangrijk. Dat onderhoud begint al meteen na het gebruik.

Na gebruik

Nat of vuil geworden schoenen moeten eerst schoongemaakt worden. Dit kan meestal het best met een zachte borstel en lauw warm water. Bij hardnekkig vuil kan ook een schoonmaakmiddel worden gebruikt. Daarna moeten de schoenen gedroogd worden op een niet te warme plek. Kamertemperatuur is ideaal en een geventileerde ruimte is aan te bevelen. Droog de schoenen liever niet in de zon. Probeer het drogingsproces te beïnvloeden door bijvoorbeeld natte kranten in de schoenen te stoppen.

Impregneren

Na verloop van tijd zal het buitenmateriaal van schoenen vocht opnemen zowel bij leer als bij synthetisch materiaal. Om die reden moet het buitenmateriaal regelmatig worden geïmpregneerd. Daarvoor zijn universele middelen verkrijgbaar maar ook specifieke voor bepaalde materialen. Om leer niet te laten uitdrogen moet het behandeld worden met leerconditioner of wax. Bij behandeling moet altijd goed de gebruiksaanwijzing van het middel worden bekeken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bergschoenen kopenAls je aan outdoor sport doet, is goed schoeisel onmisbaar. Er zijn echter zo veel typen schoenen, en elke schoen heeft…
Goede wandelschoenen kopenGoede wandelschoenen kopenWandelen wordt steeds populairder en terecht, want we snappen dat de natuur in goed voor ons is. Combineer het met lekke…
Hoe kies je de juiste wandelschoenenHet kiezen van de juiste wandelschoenen is één van de belangrijkste onderdelen van het lange afstand wandelen. Er is nie…
Sportschoenen: voor elke sport de juiste schoenenVoetballen op de blote voeten? Menige profspeler is zo ooit begonnen en heeft blootsvoets de eerste technieken van het v…

Rugzakmodellen voor kleine kinderen tot backpackersRugzakmodellen voor kleine kinderen tot backpackersRugzakken zijn niet meer die lompe onooglijke dingen zoals vroeger maar worden in talrijke uitvoeringen en hippe kleuren…
Alternatieven voor Airbnb: 'Nightbank' en 'TalkTalkBnb'Alternatieven voor Airbnb: 'Nightbank' en 'TalkTalkBnb'Sinds het succes van Airbnb is duidelijk dat grote hotelaccomodaties uit zijn en huiselijke onderkomens bij particuliere…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ulleo, Pixabay
 • https://www.bever.nl/c/wandelen.html
 • https://www.bever.nl/keuzehulp/onderhoud-schoenen.html
 • https://www.zwerfkei.nl/bergschoenen/bergwandelschoenen-b
 • https://www.anwb.nl/wandelen/uitrusting/wandelschoenen/kopen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wandelschoen
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.