Hoe kies je de juiste wandelschoenen
Het kiezen van de juiste wandelschoenen is één van de belangrijkste onderdelen van het lange afstand wandelen. Er is niets erger dan vroegtijdig te moeten stoppen omdat je voeten pijn doen of nog erger, dat je blaren hebt. Daarnaast is het voor de veiligheid ook belangrijk dat je goede wandelschoenen hebt. Een bergbeklimmer gaat ook niet op zijn slippers de Mount Everest op.
Voordat je schoenen gaat kopen
- Voordat je schoenen gaat kopen moet je eerst bedenken wat voor soort wandelingen je wilt gaan maken. Er zijn namelijk verschillende schoenen voor verschillende terreinen.
- Bedenk ook hoeveel bagage je denkt mee te nemen. Hoe meer bagage, hoe stevigere schoenen je nodig hebt.
- Goede schoenen hoeven niet zwaar te zijn. Tegenwoordig worden schoenen van vele lichte materialen gemaakt. Vroeger ging dat met zware metalen.
- Er zijn schoenen met stof en leer en er zijn schoenen compleet gemaakt van leer. Bedenk dat de compleet lederen schoenen meer stevigheid geven en duurzamer zijn op ruiger terrein en bij slecht weer ademen ze beter.
- Veel schoenen zijn gemaakt van het materiaal Gore-Tex®. Dit materiaal houdt water buiten maar laat zweet wel ontsnappen. Een groot voordeel om voor dit materiaal te kiezen als je door plassen en riviertjes moet.
Types wandelschoenen
De meeste buitensportwinkels gaan uit van vier categorieën, van soepele wandelschoenen voor lichte tochten (categorie A) tot bergschoenen voor bergbeklimmers (categorie D).
Categorie A
Soepele wandelschoenen en dito zolen, geschikt voor vlak terrein en verharde wegen. Deze schoenen hebben meestal geen enkelsteun en zijn daardoor niet geschikt om met zwaar beladen rugzak te lopen.
Categorie B
Trekkingschoenen met enkelsteun, geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Ook wel softwalkers genoemd.
Categorie C
Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.
Categorie D
Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.
Er zijn ook mengvormen, zoals A/B of B/C. Allround wandelaars, die zowel dagwandelingen in Nederland maken als bergwandelvakanties ondernemen, komen vaak bij B/C uit.
Tips bij de aanschaf van de schoenen
- Neem vooral ruim de tijd om de juiste schoenen te vinden.
- Probeer schoenen van verschillende soorten en merken.
- Probeer elke schoen uit, dit kan vaak in de winkel zelf waar men een stuk grind/rots etc heeft staan.
- Zorg dat je je eigen wandelsokken bij je hebt als je gaat passen.
- Let erop dat je voet niet teveel kan glijden in de schoen. Houd er iets rekening mee dat je voet iets dikker wordt naarmate je een eindje gelopen hebt, maar ook dat de schoen nog uitgelopen moet worden.
- Bij twijfel, kun je beter de iets grotere maat kopen dan de te kleine want die gaat zeker knellen.
- De juiste maat kan ook electronisch gemeten worden. Dit kan nog niet bij alle winkels maar vraag er gerust naar. Hierdoor weer je zeker dat je voor de juiste maat gaat.
Onderhoud
Wandelschoenen zijn niet goedkoop dus een goed onderhoud is noodzakelijk.
- Seal je schoenen af met een sealer. Dit is een liquide materie die je op je schoenen spuit of smeert om ze 100% waterdicht te maken, met name de naden zijn hierbij belangrijk.
- Berg je schoenen droog op. Hoe eerder het leer droog is hoe langer het mee gaat. Let er wel op, op de verwarming zetten om te drogen is juist weer NIET goed. Je kunt beter kranten in je schoenen stoppen die je elk uur verwisselt.
- Vet het leer van je schoenen regelmatig in om het soepel te houden. Dit moet echter niet dik gedaan worden omdat je daarmee ook de ademende werking van de schoenen kan stoppen.
- En natuurlijk kun je ook in de winkel vragen wat het beste onderhoud voor je net aangekochte schoenen is.
Veel wandelplezier gewenst.