Wandelschoenen kiezen

Wandelschoenen kiezen Wandelschoenen kunnen de basis zijn van veel wandelplezier, maar wat zijn de beste wandelschoenen? Wie een geoefend wandelaar is met sterke enkelbanden, kan wellicht volstaan met een lichter model. Maar heb je het wandelen pas ontdekt, dan kan het verstandiger zijn om iets stevigers aan te schaffen.

Wandelschoenen passen

Voor de aanschaf van perfect zittende wandelschoenen moet je ruim tijd uittrekken en dat liefst op een rustig moment. Alleen dán kan de verkoper samen met jou op zoek gaan naar de ideale wandelschoen, die niet alleen het beste bij jouw voet past, maar die ook perfect aansluit bij je persoonlijke wensen.

Moet ik wandelschoenen inlopen?

Moderne wandelschoenen kennen niet meer de inloopproblemen van weleer. In tegenstelling tot vroeger zijn gebruikte materialen en constructie tegenwoordig perfect afgestemd op probleemloos loopcomfort vanaf het eerste moment. Toch zullen uw voeten nog altijd moeten wennen aan nieuw schoeisel. En ook de schoen zal zich wat moeten zetten naar uw voet. Per slot van rekening is de ene voet de andere niet. Écht pijnlijke ervaringen zijn echter verleden tijd. Overigens zijn ook uw sokken hierbij van doorslaggevende betekenis. In de regel zullen wandelschoenen pas na enkele weken hun optimale pasvorm hebben.

Hoe moet ik leren wandelschoenen onderhouden?

Bij normaal gebruik biedt een wandelschoen met leren voering het beste draagcomfort. Een dergelijke schoen neemt 200% van zijn eigen gewicht aan vocht op. Maar evenals de mens heeft een leren schoen voeding nodig. Behandeling met spray alleen is niet voldoende want die voedt het leer niet. Spray brengt alleen een beschermende laag aan. Afhankelijk van de leersoort en het looïngsproces is behandeling met een crèmewax noodzakelijk. Uiteraard kan de schoenenverkoper je hierover het beste adviseren.

Zijn wandelschoenen waterdicht?

Wandelschoenen met een leren bovenwerk zijn in het algemeen tamelijk waterbestendig, terwijl ook transpiratievocht goed wordt verwerkt. We spreken hier bewust niet van waterdicht, want een leren schoen slaat na verloop van tijd altijd door.

Wanneer moet ik een schoen met gore-tex voering kiezen?

Vooral in natte en koude streken is het aan te bevelen om wandelschoenen te nemen met een Gore-Tex voering. Een voering van Gore-Tex is bestand tegen extreme nattigheid. Maar houd er wel rekening mee dat Gore Tex een optimale ventilatie enigszins belemmert. En dat leidt al snel tot te warme voeten.

Overigens kan dit type schoen tijdens de wintersport ook perfect als alternatief voor snowboots dienen. Maar zoals gezegd: in streken met een hoge luchtvochtigheid of hoge temperaturen is een Gore-Tex gevoerde wandelschoen niet de optimale keus.

Enkele aanschaftips

Uiteraard bepaal je bij het passen zelf welke schoen lekker zit en welke niet, maar er is toch een aantal adviezen:
  • Koop wandelschoenen bij voorkeur zo ruim mogelijk, maar zonder dat je voet in de schoen kan bewegen. Is de schoen te groot, dan geeft dat vooral ruimte bij de hielen, waardoor ze gaan slippen. En dat leidt onherroepelijk tot blaarvorming.
  • Is de schoen te klein, dan komen de tenen in het gedrang, wat onderweg problemen kan geven met tenen en nagels.
  • Niet te klein, niet te groot. Kies liefst de gulden middenweg. Bedenk daarbij ook dat voeten in de loop van de dag iets opzwellen;
  • Én, niet te vergeten, pas schoenen nooit zonder je wandelsokken.

Vraag aan de winkelier of er gelegenheid is om de schoenen om te ruilen als na enkele dagen binnenshuis proberen blijkt dat de pasvorm toch niet de juiste is.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud leren rijlaarzenOnderhoud leren rijlaarzenAls je bent uitgegroeid en je doet regelmatig paardrijden dan is het weleens handig te overwegen om leren rijlaarzen aan…
Wandelschoenen, welke passen goed?Wandelschoenen, welke passen goed?Schoenen om te wandelen, daarvan zijn er veel te krijgen. Voor elke soort wandeling is er een geschikte schoen. De wande…
Goede wandelschoenen kopenGoede wandelschoenen kopenWandelen wordt steeds populairder en terecht, want we snappen dat de natuur in goed voor ons is. Combineer het met lekke…
Wandel met goed passend schoeiselWe hebben allemaal schoenen aan onze voeten en we kopen jaarlijks nieuwe. Dus waarom een artikel over schoenen passen? O…

Linnaeushof: Grootste speeltuin in EuropaHet voorjaar is bij uitstek geschikt om met de kinderen een dagje op pad te gaan. Een bezoek aan Linnaeushof, de grootst…
Dagje naar de duinen of het tropisch zwembad in ZandvoortEen dagje ontspannen met het gezin? In het tropisch zwembad van Center Parcs in Zandvoort kun je je een hele dag vermake…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 03-02-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.