Rugzakmodellen voor kleine kinderen tot backpackers

Rugzakmodellen voor kleine kinderen tot backpackers Rugzakken zijn niet meer die lompe onooglijke dingen zoals vroeger maar worden in talrijke uitvoeringen en hippe kleuren geleverd waardoor ze zeer trendy kunnen zijn. Ze zijn verkrijgbaar in diverse modellen met verschillende inhoud en vooral ook verschillende uitvoeringen. Er bestaan hippe rugzakjes voor de kleinsten tot rugzakken met een grote inhoud voor backpackers die de wereld gaan verkennen. Ook zijn er speciale uitvoeringen van rugzakken voor bijvoorbeeld het vervoeren van een fotocamera met bijbehorende spullen of een laptop.

Rugzak soms voor veel vervoer

Een rugzak is een soort tas die, zoals de naam al aangeeft, op de rug wordt gedragen. Aan de rugzak bevinden zich twee banden die over de schouders worden gehangen waardoor het gewicht van de rugzak zich verspreid over de schouders en de rug. Op die manier kan zonder rugklachten veel gewicht worden meegenomen wat uiteraard ook afhankelijk is van de kracht van de drager. In sommige modellen kan dat gewicht wel oplopen tot twintig kilo bagage wat het geval is bij een trekkersrugzak. Dat model heeft een stijf en sterk frame en een heupgordel waardoor het gewicht vooral op de heupen wordt gedragen.

Gebruik van een rugzak

Gebruikers van een rugzak zijn onder meer:

Verschillende rugzakmodellen

Voor al dit gebruik bestaan verschillende modellen zoals:
 • Bergsport rugzak
 • Camerarugzak
 • Citytrip rugzak
 • Fietsrugzak
 • Hardlooprugzak
 • Trekkersrugzak (backpack)
 • Wandelrugzak
 • Wintersport rugzak

Inhoud voor allerkleinsten tot backpackers

De inhoud van een rugzak wordt aangegeven in liters. Door een ruime keuze aan rugzakken kunnen de formaten aangepast worden aan de soort activiteit.
 • Minder dan 10 liter: Er bestaan schattige rugzakjes voor de allerkleinsten met weinig inhoud.
 • 10 tot 20 liter: Dit formaat voldoet bij gebruik voor het werk als niet erg veel hoeft te worden meegenomen.
 • 20 tot 30 liter: Deze inhoud is in de meeste gevallen noodzakelijk als schoolrugzak om alle boeken, het etui, de schriften en andere spullen in mee te kunnen nemen.
 • 30 liter: Een inhoud van 30 liter is in het algemeen voldoende als wandelrugzak of om mee te nemen bij een mountainbikerit.
 • 60 liter: Voor een grote reis bij gebruik door een backpacker is minimaal 60 liter noodzakelijk.

Rugzakken met frame

Grotere rugzakken hebben soms een frame voor het draaggemak wat bij veel gewicht onontbeerlijk is. Er bestaan twee soorten frames voor rugzakken, een zogenaamd extern frame en een intern frame.

Extern frame

Bij een extern frame is het frame zodanig bevestigd dat er ruimte overblijft tussen de rugzak en de rug van de drager. Dit bevordert de ventilatie. Een dergelijk frame steekt meestal boven of onder de rugzak uit. Aan die uitsteeksels kunnen grotere bagagestukken worden bevestigd zoals bijvoorbeeld een slaapzak of tent. Een rugzak met extern frame wordt minder snel gekozen voor tochten in berggebieden maar meer op vlakker gebied.

Intern frame

Een intern frame is aan de binnenzijde van de rugzak bevestigd. Het voordeel hiervan is dat de rugzak meer ruimte voor bagage biedt. Ook is het gewicht van een intern frame minder dan van een extern frame. Nadelen zijn echter minder ventilatie en minder goede mogelijkheden om grotere bagagestukken te bevestigen. Een rugzak met intern frame wordt dikwijls gekozen door bergtoeristen en voor backpackers vanwege de grote stabiliteit. Ook ligt het zwaartepunt van de bagage lager bij de rug.

Rugzak kiezen

Bij de keuze van een rugzak spelen diverse factoren een rol zoals:
 • Wandelgebied: Wordt over vlak terrein of over een heuvelachtig of berggebied gewandeld? Betreft het een korte wandeling of een die uren duurt?
 • Weersomstandigheden: Bij slechte weersomstandigheden met regen moet de keuze van een rugzak daarop gericht zijn. Bij warm weer is bijvoorbeeld een rugzak met een intern frame minder prettig en zorgt voor een natte rug.
 • Lichamelijke conditie van de drager: Een drager die minder gewicht aankan moet uiteraard geen grote rugzak dragen.

Bijzonderheden

Enkele bijzonderheden van sommige rugzakken zijn:
 • Veel rugzakken zijn uitgevoerd met allerlei vakken om diverse spullen in te doen.
 • Vakken om schoenen of natte badkleding in te doen bevinden zich meestal onderaan.
 • De schouderbanden zijn vaak gevoerd en zitten daardoor comfortabel.
 • Bij rugzakken wordt ook onderscheid gemaakt voor modellen voor vrouwen en mannen omdat er ook verschil is in de mee te voeren spullen.
 • Er bestaan ook kleine modieuze rugzakjes in suède en zacht fluweel. Ter verfraaiing kunnen ze allerlei prints bevatten.
 • Schoolrugzakken zijn ook verkrijgbaar in uitvoeringen voor de allerkleinsten. Met zonnige kleurtjes en vrolijke prints of juist stoere figuren vinden de kleintjes het prima om een rugzak te dragen.

Speciale rugzakmodellen

Twee speciale modellen rugzakken zijn de fotorugzak en de laptoprugzak.

Fotorugzak

Een fotorugzak is uiteraard geschikt voor een grote camera met aangekoppelde telelens. Verder kunnen er meerdere objectieven en flitsers in worden opgeborgen. Een compact statief kan aan de zijkant van de fotorugzak worden bevestigd in een gaasvak en kan worden vastgezet met spanbanden. Soms past in een voorvak een kleine laptop of tablet. Spullen kunnen pas tevoorschijn worden gehaald als de rugzak niet gedragen wordt via de achterkant. Op die manier is plotselinge diefstal vanaf de voorzijde uitgesloten.

Laptoprugzak

Een laptoprugzak is een ideaal product om een laptop of notebook te vervoeren. De schouderbanden zijn verstelbaar om het dragen op de gewenste hoogte te kunnen instellen. De banden kunnen ook voorzien zijn van een antisliplaag voor beter draagcomfort. Soms is de laptoprugzak gewatteerd voor extra bescherming. Bij de aanschaf moet wel worden opgelet dat de laptop precies past om verschuiven onderweg te voorkomen. Er zijn ook gewone rugzakken te verkrijgen met daarin een speciaal vak voor een laptop.

Online aanschaffen

Rugzakken zijn ook verkrijgbaar op internet waarbij leveranciers niet altijd over een duur pand beschikken. Mede daarom kunnen de producten door hen tegen lagere prijzen worden aangeboden.
© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een outdoor rugzak kopenJe rugzak uitzoeken omdat de kleur zo ‘cool’ is, is geen goed idee. Als je hem gevuld hebt met 25 kilo, zul je merken, d…
Rugzak populaire trend: terug van nooit helemaal weggeweestRugzak populaire trend: terug van nooit helemaal weggeweestDe rugzak: een handige tas voor iedereen. Immers: je krijgt geen lamme arm door het dragen van een tas. Of je hebt je ha…
Hulp bij aankoop van skates: skeelerframesVoor de serieuze beginnende skater is het erg lastig om het goede materiaal te kiezen. Er zijn zeer veel verschillende s…
Wat is de beste boekentas?Wat is de beste boekentas?Op de markt is er een diversiteit aan boekentassen te vinden in alle kleuren, maten, materialen en modellen. Maar de hip…

Koeltassen en koelboxen: soorten en eigenschappenKoeltassen en koelboxen: soorten en eigenschappenKoeltassen en koelboxen zijn reuzehandig om etenswaren, drinken en andere producten koel in te houden. Met uitzondering…
Bergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenenBergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenenBergschoenen vallen in de categorie wandelschoenen. Schoenen in de categorie wandelschoenen worden meestal ingedeeld in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.travelbags.nl/rugzakken/laptop-rugzakken/
 • https://www.rugzak.com/
 • https://www.zalando.nl/rugzakken/
 • https://www.bagageonline.nl/rugtassen.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rugzak
 • https://www.beslist.nl/accessoires/d0028123273/Lowepro_Flipside_400_AW_II_Camo.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.