Schotland, het land van de doedelzak

Schotland, het land van de doedelzak Schotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjordachtige inhammen en tientallen grote en kleine eilanden. Het is ook het land waar men trots is op de eigen geschiedenis en cultuur. En in sommige gebieden, vooral in het noorden en westen, houdt men nog steeds vast aan de eigen, Keltische taal, het Gaelic.
Vlag SchotlandVlag Schotland
Schotland, bekend van de doedelzak, kilt, whisky en de Highland Games. Gelegen in Noordwest-Europa en omvat het noordelijke deel van Groot-Brittannië. Schotland wordt vooral bezocht door de actieve en sportieve vakantieganger en de grootste aantrekkingskracht van het land ligt in het overweldigende natuurschoon. De Schotse welkomstgroet “Cead Mile Failte”, wat ‘Honderdduizend maal welkom’ betekent.

Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland, mooi gelegen aan de Firth of Forth, de monding van de rivier de Forth. Karakteristiek voor het aanzicht van de Schotse hoofdstad is de immens lange en hoge stalen spoorbrug Forth Bridge over de Firth of Forth. De Firth werd in 1882-1890 overbrugd door een 2.460 meter lange spoorbrug en in 1958-1964 door een nog langere brug voor het wegverkeer, een van de langste hangbruggen ter wereld, welke een middenoverspanning heeft van 1006m. De belangrijkste aanvlieghaven voor Schotland is de internationale luchthaven van Edinburgh.

In de haven van Edinburgh is het koninklijke jacht Brittannia, dat van 1951-1997 in het bezit was van de Britse koninklijke familie, te bezichtigen. Het stadsbeeld van Edinburgh wordt bepaald door de op de Castle Rock gelegen burcht. Vanaf de burcht voert de hoofdstraat, Royal Mile, langs tal van bezienswaardige l8de-eeuwse gebouwen tot het centrum van de stad. Edinburgh beschikt over prima uitgaans- en winkelmogelijkheden. De bekendste winkelstraat is Princess Street. Een attractie die bezoekers vanuit de gehele wereld trekt, is het millenniumproject 'Our Dynamic Earth': een geologische tentoonstelling, waar op een bijzondere wijze het ontstaan en de geschiedenis van de aarde, over een tijdsbestek van ruim 45 miljoen jaar, worden gedemonstreerd.

Edinburgh is ook het centrum van de beroemde jaarlijkse ‘Highland games’: het grootste folkloristische evenement van Schotland, die gedurende de zomer maanden door het gehele land worden gehouden. In augustus staat Edinburgh in het teken van twee grote evenementen:
  • de Military Tattoo - een beroemde militaire muziekvoorstelling met de traditionele ‘pipes and drums’
  • het Arts Festival - met honderden voorstellingen van dans, muziek, theater en opera

Iets ten noorden van Edinburgh ligt het plaatsje Stirling, vooral bekend vanwege het middeleeuwse Stirling Castle, dat hoog op een rots is gelegen en vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de stad, de rivier de Forth en de prachtige middeleeuwse brug over de rivier.

Glasgow

Glasgow, aan de monding van de Clyde, is de grootste stad van Schotland. Het is een belangrijke industrie- en havenstad. Daarnaast is Glasgow uitgegroeid tot een belangrijk cultuur- en winkelcentrum.] Belangrijke musea zijn:
  • The Art Gallery and Museum Kelvingrove
  • De bekroonde Burnell Collection - verzameling van textiel, keramiek, zilver, schilderijen enz.

Exclusieve winkelcentra zijn St. Enoch Centre en het Princess Shopping Square.

Ten zuiden van Glasgow en Edinburgh strekt zich het Borderland uit. Dit is een heuvelachtige, soms bergachtige streek met bosrijke rivierdalen. Verder zijn er veel kastelen te vinden. De zuidwestkust heeft, onder invloed van de warme Golfstroom, een veel zachter klimaat dan de rest van Schotland. Meer naar het noorden vinden we de Grampian Region, ook wel ‘Whisky Country' genoemd met als excursiedoel één van de vele whiskydistilleerderijen. In deze streek ligt het zomerverblijf van de koninklijke familie: Balmoral Castle, dat het gehele jaar, behalve in augustus, te bezichtigen is.

Noord-Schotland wordt gedomineerd door het eenzame en ruige bergland van de Schotse Hooglanden (Highlands), met de hoogste berg van Groot-Brittannië, de 1.343 meter hoge Ben Nevis. Het gebied is rijk aan meren, zoals het overbekende Loch Ness, en wordt doorsneden door snelstromende rivieren, waar sportvissers hun hart ophalen.

De Schotse Hooglanden zijn uiteraard in trek bij:
  • bergbeklimmers en bergwandelaars
  • liefhebbers van mountainbiking
  • paardrijden
  • wildwaterkanoën

De belangrijkste toeristencentra zijn Fort William, Aviemore, dat ook bekendheid geniet als wintersportplaats, en Inverness, dat vaak als centraal vertrekpunt geldt voor dagtochten in de Highlands. Het beroemde Loch Ness is bereikbaar via Beauly en een bezoek kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Loch Ness Monster Exhibition Center. Voor de kust van Noord-Schotland bevinden zich verder nog de eilandengroepen de Hebriden (in het westen) en de Orkneys en de Shetlands (in het noorden).

Gaelic

Gaelic is de taal die in Schotland gesproken wordt door de Gaels, een Keltische stam in de Schotse Hooglanden. Slechts 60.000 mensen beheersen de taal. Echter wordt Gaelic ook op enkele eilanden gesproken, en wordt dus ook wel Higland-Gaelic genoemd. In de 3e eeuw werd Gaelic vanuit Ierland naar Schotland gebracht en is tot op de dag van vandaag een minderheidstaal.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Beklimmen van Munros in SchotlandWat maakt het beklimmen van de bergen in Schotland voor velen tot een geheel eigen levensmotto, wat maakt deze Munros zo…
Loch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe ligt aan de westkust van Schotland en is één van de Schotse zee-lochs. Andere lochs die met Loch Linnhe verb…
Schotse Highland GamesSchotse Highland GamesHighland Games zijn sportieve en feestelijke evenmenten die lokaal in Schotland, maar ook wel in andere landen, worden g…

Ierland: algemene informatieIerland, een eiland wat alles heeft! Ongelofelijke schoonheid van het land, een culturele ontdekkingsreis, alles wat een…
Griekenland, vakantie op KastellorizoKastelorizo is het kleinste eilandje van de Dodcanese archipel, het is maar 9 km² groot. Het is één van de weinige Griek…
Bronnen en referenties
Reactie

J. de Vries, 27-06-2009
Wanneer is het grote doedelzakevenement met alle doedelzakken van de wereld? Reactie infoteur, 28-06-2009
In augustus is in Glasgow de World Pipe Band Championship.

Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.