Ierland: algemene informatie

Ierland, een eiland wat alles heeft! Ongelofelijke schoonheid van het land, een culturele ontdekkingsreis, alles wat een verblijf volmaakt maakt.

Algemene informatie

Ierland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. Het grootste gedeelte van de oppervlakte van Ierland wordt ingenomen door de Ierse Republiek. Het kleinere, noordelijke deel, Noord-Ierland, behoort tot Groot-Brittannië. De oorspronkelijke naam van Ierland is Eire, maar als gevolg van de eeuwenlange Engelse overheersing is de naam Ireland (lerland), afkomstig van het oud-Engelse woord Iraland, wat ‘land van de Ieren’ betekent, in gebruik geraakt.

  • <I>Vlag Ierland</I>Vlag Ierland
    Inwoners: 4,1 miljoen
  • Taal: officiële taal is Engels (12% spreekt Gaelic)
  • Regeringsvorm: Republiek
  • Tijdsverschil: één uur vroeger

Ierland is een dunbevolkt land. Er wonen circa 4,1 miljoen mensen, waarvan meer dan een miljoen in de hoofdstad Dublin en omgeving. Andere belangrijke steden zijn Cork, Limerick, Galway en Waterford. De totale oppervlakte van het eiland Ierland bedraagt 84.421 km2, waarvan 70.281 km2 toebehoort aan de Republiek Ierland (2 x Nederland). De overige 14.139 km2 wordt ingenomen door Noord-Ierland, een deel van Groot-Brittannië. Ierland is een heuvelachtig en hier en daar bergachtig land, waar geen enkele plaats verder dan een kleine 100 km van de kust ligt. De Ierse kust is een afwisseling van kliffen, fjordachtige inhammen en stranden. In het hart van Ierland liggen de Lakelands. Dit is een merengebied met niet alleen meren, maar ook heidevlakten, grasheuvels en vele rivieren zoals de Shannon, de grootste rivier van Ierland.

Ierland is onderverdeeld in vier provincies:

Grenzen

Ierland heeft, behalve de grens met Noord-Ierland, natuurlijke grenzen:
  • Atlantische Oceaan - in het noorden, zuiden en westen
  • St. George’s Kanaal en Keltische Zee - in het zuidoosten
  • Ierse Zee - in het oosten
  • Noorder Kanaal (North Channel) - in het noordoosten.

Klimaat

Ierland heeft een gematigd zeeklimaat. De winters zijn tamelijk zacht (+ 4 °C) en de zomers heerlijk koel (tussen 16 °C en 24 °C). Door de westelijke ligging aan de rand van de Atlantische Oceaan valt er vrij veel regen, vooral in het westen. De zomers zijn echter vrij zonnig. In het zuidwesten is, door de beschutte ligging aan de voet van de bergen en onder invloed van de Warme Golfstroom, het klimaat het zachtst. In de tafrijke botanische tuinen aan de zuidwestkust gedijen zelfs subtropische planten.

Reistijd

Het toeristenseizoen is van eind maart tot half oktober, waarvan mei en juni, vanwege de rijkdom aan voorjaarsbloemen, de mooiste maanden voor een bezoek zijn. In het laagseizoen zijn veel hotels gesloten met uitzondering van de hotels in de grote steden.

Bereikbaarheid

Door de geïsoleerde ligging is Ierland alleen maar te bereiken over zee en door de lucht.

Luchtvaart

De Ierse nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus (El) onderhoudt rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Dublin (DUB). Verbindingen tussen Amsterdam en Shannon International Airport (SNN) zijn eveneens mogelijk. Het is ook mogelijk naar Londen te vliegen en daar over te stappen op een vlucht naar Ierland.

Scheepvaart

Ierland is rechtstreeks bereikbaar vanuit Frankrijk met de ferry:
  • Le Havre – Cork en Rosslare
  • Cherbourg – Cork en Rosslare

Vanuit Groot-Brittannië gaan er ook een aantal ferry’s naar Ierland:
  • Holyhead – Dun Laoghaire
  • Holyhead – Dublin
  • Fishguard – Rosslare
  • Pembroke – Rosslare
  • Liverpool – Dublin
  • Swansea – Cork

Spoorwegen

De nationale transportmaatschappij Coras lompair Eireann (CIE) exploiteert de spoorlijnen tussen de grootste steden, aangevuld met een uitgebreid busdienstnetwerk.

Wegennet

Ierland heeft een goed onderhouden wegennet. De wegen zijn in het algemeen smal en het verkeer rijdt links. De maximumsnelheid bedraagt 55 miles (89 km) per uur.

Accommodatie

Hotels

De hotels zijn in klassen verdeeld, variërend van luxe- tot middelgrote standaardhotels. Men kan eveneens verblijven in luxekasteelhotels.

Cottages

Over heel Ierland verspreid kunnen villa’s en vakantiewoningen worden gehuurd. Er is meestal veel vraag naar, vandaar dat tijdige reservering wordt aangeraden. Een verhaal apart zijn de cottages, gebouwd in traditionele stijl, met veelal rieten daken, maar van alle comfort voorzien. Ze staan meestal op landschappelijk uitzonderlijk fraaie plekjes en bieden als regel onderdak aan 5 tot 8 personen. De meeste cottages zijn gelegen in de graafschappen Clare, Galway, Donegal, Limerick, Mayo en Tipperary. Evenals in Groot-Brittannië zijn er in Ierland ook tal van bed and breakfasts.

Kampeergelegenheid

Een land met zoveel ruimte en natuurschoon als Ierland is uiteraard een prima kampeerland. Door het hele land verspreid liggen dan ook tal van goede kampeerterreinen.

Informatie over de toeristische gebieden

Ierland is een heuvelachtig en hier en daar bergachtig land, met een 5 600 km lange kustlijn. De Ierse kust is een afwisseling van steile kliffen, baaien, fjordachtige inhammen en brede zandstranden. Het hart van Ierland is een waterrijk gebied met meren, rivieren en heidevlakten. De overvloedige neerslag en het zachte klimaat zorgen ervoor dat het land een uitermate frisse en groene indruk maakt. Vandaar de bijnaam ‘het groene eiland’. Naast het overvloedige natuurschoon heeft Ierland ook op het culturele vlak vele bezienswaardigheden.

Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is Ierland vooral interessant vanwege de vele prehistorische en Keltische overblijfselen, zoals dolmens, steenkringen, forten, ronde verdedigingstorens (round towers of cloigtheachs), Keltische kruisen of high crosses (hoge, vrijstaande kruisen met reliëfversiering) en talloze oude Ierse huizen (clochans) en kerken.

Actieve vakanties

Ierland is zeer geschikt voor een sportieve, actieve vakantie.

Vissen

De mogelijkheden voor de vele soorten van vissportbeoefening zijn ruimschoots aanwezig. Materiaal, in allerlei soorten en maten, is in tal van viscentra te huur. Vanuit vele zeehavens is het mogelijk om zelfstandig of onder deskundige leiding uit vissen te gaan op onder andere haaien, roggen en zeepalingen (seafishing). Belangrijke sportviscentra zijn:
  • Westport
  • Kinsale
  • Waterville
  • Killarney

Ook de rivier de Shannon is een waar paradijs voor sportvissers. Het centrum is Portumna gelegen aan het grootste Shannonmeer: Lough Derg. Iedereen die vist, dient in het bezit te zijn van een ‘permit’, een visvergunning. De prijs van een vergunning varieert per vissoort en locatie.

Pleziervaart

Het is goed mogelijk om per boot, bijvoorbeeld een cruiser, een tocht over de Ierse binnenwateren te maken. Vooral de rivier de Shannon biedt hiertoe uitgelezen mogelijkheden. Na een korte instructie kan men volledig zelfstandig over de vrij rustige Ierse wateren varen. Startplaatsen hiervoor zijn onder andere:
  • Killaloe
  • Portumna
  • Athlone
  • Carrick-on-Shannon

Zeilen

Men kan in diverse centra leren zeilen. De zeilscholen zorgen voor accommodatie in de buurt van de haven. Zeilboten zijn te huur, voor zeezeilen dient men we! over ervaring te beschikken. Op de tijdelijke invoer van pleziervaartuigen worden geen belastingen of invoerrecht geheven.

Kanoën

Kanovaren, roeien en surfen is bijna overal mogelijk. Materiaal hiervoor kan plaatselijk gehuurd worden.

Wandelen

Ook voor een wandelvakantie is Ierland zeer geschikt. Er zijn diverse langeafstandswandelpunten uitgezet. Castlebar is het centrum voor meerdaagse wandeltochten. Een kompas en een goede stafkaart mogen niet ontbreken aan de uitrusting van de wandelaar.

Fietsen

Een andere manier om u te verplaatsen door Ierland is met de fiets, bijvoorbeeld vanuit Cork, samen met Cobh de grote havencombinatie van Ierland en vanuit Adare, even ten zuidwesten van Limerick, een oude Vikingstad.

Paardrijden

Paardrijden, maneges en scholen zijn geregistreerd bij en goedgekeurd door de Association of Irish Riding Establishments (A.I.R.E.). Zij geven deskundige instructie en organiseren ritten en tochten onder toezicht. Er worden trektochten per paard door Ierland georganiseerd, waarbij men door de mooiste gebieden van Ierland reist. Bijna iedere dag zijn er ergens in Ierland we! paardenrennen. Vooral in kleinere plaatsen zijn deze rennen een boeiend en kleurrijk schouwspel.

Huifkartochten

Eén van de meest karakteristieke manieren om Ierland te verkennen, is een tocht per huifkar. De huifkar is uitgerust met kookgelegenheid en biedt slaapplaats aan vier mensen. De maximaal per dag af te !eggen afstand is ongeveer 20 km. Enige kennis van de omgang met paarden is handig, maar niet noodzakelijk. Startplaatsen voor huifkartrektochten zijn onder andere:
  • Kilbrittain
  • Wicklow
  • Tralee
  • Gaiway
  • Portlaoise

Golf

In Ierland zijn ongeveer 200 golfbanen. De banen zijn het gehele jaar in een perfecte conditie, maar de beste tijd is tussen maart en oktober.

Educatie

Taalcursussen (Gaelic of Engels), schilderen, weven en pottenbakken behoren ook tot de mogelijkheden voor de toerist.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Vakantie: je verblijf is niet wat je verwachtte, wat nu?Vakantie: je verblijf is niet wat je verwachtte, wat nu?Wanneer je een reis boekt via een reisbureau of internet verwacht je dat wat je boekt ook is wat je krijgt, wat moet je…
Portugal, algemene informatiePortugal, een redelijk geïsoleerd land en tevens het meest westelijk gelegen land van Europa. Het heeft een lange kust,…
Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Hoe weet je nu zeker wat je boekt: wie kan je echt informeren over de details van je reis. Wat doet een reisbureau preci…

Ierland: Leinster en ConnaughtLeinster en Connaught zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het oosten en het westen.
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.