Schotland onder de loep

Schotland onder de loep In de zomer van 2012 heb ik een fantastische rondreis gemaakt met een vriendin van mij door het mooie Schotland, Ierland en Engeland. In dit artikel vertel ik over mijn reis door Schotland, over alle bezienswaardigheden, het eten, de natuur en de cultuur. Veel leesplezier!

Schotland

Het land van ruige bergachtige gebieden, veel natuur, lamsvlees en doedelzakken. Wil je dit land (het is officieel eigenlijk geen land, maar een staat) bezoeken, dan raad ik je de onderstaande steden en plaatsjes zeker aan. Met de trein door dit land reizen is des te mooier, op deze manier kun je bij plekken komen die je anders niet had kunnen zien. Als je voor een langere periode weggaat kun je de Britt Rail Pass aanvragen. Met deze pas kun je voor een bepaalde duur door heel Schotland reizen.

Edinburgh

Edinburgh (de hoofdstad van Schotland) is een fantastisch mooie en leuke stad. Overal om je heen zie je oude gebouwen en uit elke winkel hoor je doedelzakken klinken. Het 'oude' vind je in deze stad nog terug. Ik heb hier hèt kasteel van de stad Edinburgh bezocht, namelijk zoals de naam al zegt: het Edinburgh Castle. Dat het hèt kasteel is, is aan de prijs goed te zien. Naast dat je betaald in ponden, is de entreeprijs ook nog duur! Toch is het zeker de moeite waard en eigenlijk mag je het ook niet missen als je een bezoekje brengt aan deze stad. Ook heb je vanaf daar een prachtig uitzicht over de stad. En wie in of nabij het centrum verblijft, moet zeker 's avonds eens griezelen en één van de aangeboden excursies over de spookachtige ondergrondse gangen bezoeken. Wil je hier meer over weten, dan daag ik je uit om zelf op avontuur gaan. Eén van de populairste is een wandeling door Mary King's close.

Fort William

Eenmaal doorgereisd, verder naar het Noorden, waren we aangekomen in het plaatsje Fort William. Dit plaatsje (eerder een dorp dan een stad) heeft ons wat temperatuur betreft toch wel een dieptepunt gebracht. Het was midden in de zomer maar liefst 12 graden! Ik kwam er dan ook al achter dat je voor het weer niet naar Schotland moet reizen. Maar Fort William was een ervaring op zich, en niet alleen het plaatsje, maar vooral ook de treinreis die je vanuit daar naar Mallaig kunt maken. Een echte ouderwetse stoomtrein (de Jacobite genaamd) legt deze route af. Natuurlijk hebben wij voor deze manier van vervoeren (we moesten immers die kant uit) gekozen. Harry Potter fans moeten dit zeker meemaken, want de route is te zien in de films van Harry Potter. En dit kun je dus zelf meemaken! Daarnaast is het ook voor de niet-fans een fantastische ervaring, want het landschap is werkelijkwaar fenomenaal.

Isle of Skye

Vanuit Mallaig zijn we met de boot op het eiland Skye gekomen en zijn we op de meest omslachtige manier uiteindelijk in het plaatsje (alweer ter grootte van een dorp) Broadford gearriveerd. Dit kwam doordat we op zondag reisden en op deze dag is er op heel het eiland geen bus te bekennen. Dit eiland kent alleen maar stilte, rust en vrede. Je hoort een speld op de grond vallen. Maar oh wauw, wat was het hier mooi! Skye is absoluut geen plek om wekenlang te zitten, maar een paar dagen van de rust genieten is echt goed voor ieder mens. Eigenlijk is hier bijzonder weinig te beleven, maar dat is ook niet nodig. Aan de natuur heb je genoeg. En ongelooflijk maar waar, ook hier is een hostel te vinden!

Inverness

Het stadje Inverness is ook super! Vanuit hier kun je meerdere excursies doen naar verschillende hotspots. Het Eilean Donan Castle is misschien wel het eerste waar ik aan terugdenk, als ik het heb over een excursie in de Schotse Hooglanden. Dit prachtige kasteel mag je niet vergeten. En hier moet je dan ook zeker een bezoekje aan brengen. Ook dit kasteel is niet onopgemerkt gebleven en wordt in meerdere films tentoon gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de recente film Made of Honor uit 2007. De rivier de Ness stroomt midden door de stad Inverness en ontspringt in Loch Ness (denk aan: het monster van Loch Ness). Ook een excursie hiernaartoe is zeker aan te bevelen. Bij het meer is een dorpje te vinden die alles, maar dan ook alles verkoopt wat te maken heeft met Nessie (zo wordt het monster hier genoemd). Voor een souvenir ben je hier dus goed op je plek.

Stirling

Onze weg vervolgde zich richting Stirling, een net zo mooie stad op de grens van de Schotse Hooglanden. Hier moet je echt een bezoekje brengen aan de Old Town Jail. Het is een vrij klein museum, maar het is wel erg vermakelijk. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van 'acteurs' die de bezoekers een rondleiding geven door de Old Town Jail op een humoristische manier. En ondanks dat Stirling wat minder 'bekend' is dan de voorgaande steden, biedt het genoeg voor jong en oud.

Conclusie

Schotland is een prachtig land. Er is genoeg te zien, de mensen zijn vriendelijk en de natuur is adembenemend mooi. Ik raad je aan om dit land in de zomer te bezoeken, aangezien de temperatuur niet erg mensvriendelijk is. Het landschap is rotsachtig en overal om je heen, waar je ook kijkt zie je schapen. Ik geloof dat ze deze dieren ook vaak serveren in restaurants, want één van de beroemdste, typisch Schotse gerechten heet Haggis en dit kun je dan ook eigenlijk niet aan je neus voorbij laten gaan. Ik ben hier een week geweest, maar ik had hier net zo goed een maand kunnen vertoeven.
© 2013 - 2024 Lucia92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Het monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. Wie is Nessie?…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
Bestaat het monster van Loch Ness?Bestaat het monster van Loch Ness?In Schotland, in het jaar 1934, was het beroemde monster van Loch Ness voor het eerst te zien op een foto, die was gemaa…

De hoogtepunten van IerlandDe hoogtepunten van IerlandIn de zomer van 2012 heb ik met een vriendin een rondreis gemaakt door Schotland, Ierland en Engeland. Dit artikel gaat…
Slapen bij nomaden in KirgiziëSlapen bij nomaden in KirgiziëIn het hart van Kirgizië in Centraal-Azië ligt het meer Son Kul. Hier brengen de Kirgiezen in de lente hun vee naar toe.…
Lucia92 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.