Cawdor Castle vlakbij Nairn in Schotland

Cawdor Castle vlakbij Nairn in Schotland Het kasteel Cawdor ligt op zestien kilometer van Inverness en het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor publiek en daarnaast ook deels nog in gebruik als woonhuis. Bijzonder apart om te zien is de boom in de Thorn tree room waar het kasteel omheen gebouwd is. Verder is er nog de opmerkelijke link tussen het kasteel en Shakespeare bekend.

Geschiedenis

Cawdor Castle is beroemd vanwege de associatie met Shakespeare's Macbeth. Hem was het bezit van dit kasteel door de heksen beloofd. Het kasteel wordt ook genoemd als de plaats waar de moord op Duncan plaatsvond. Dit ondanks het feit dat geen van de gebouwen stamt uit de tijd van Macbeth (midden 11de eeuw).

Het begon namelijk allemaal in de veertiende eeuw. Na een visioen vulde de graaf van Cawdor die een landgoed twee kilometer verderop bezat een koffer met goud, bond die vast op een ezel en liet het dier de hele dag door de streek dwalen. Op de plek waar de ezel voor de nacht zou uitrusten moest (nog steeds volgens het visioen) een kasteel worden gebouwd. Uiteindelijk legde het dier zich onder een boom te rusten. Het bouwwerk werd opgetrokken rond die boom, het symbool van leven en geluk. De zaal (Thorn tree room) waar de boom nog altijd staat is verbijsterend. Wetenschappers hebben de leeftijd van de boom achterhaald en hij zou bij gebrek aan licht zijn doodgegaan… in 1372.

Kasteel

Het kasteeltje doet romantisch aan, de middeleeuwse toren en de ophaalbrug zijn nog steeds intact. Binnen bevindt zich een grote collectie tapijten, schilderij, meubilair, boeken en porselein. Het adres is Cawdor, Nairn IV12 5RD, Verenigd Koninkrijk.

De drawingroom

De drawingroom is de vroegere grote zaal en is vaak gerenoveerd. De laatste keer was in 1684, waarbij een prachtige open haard is geplaatst. Aan de muren hangen familieportretten.

De eetkamer

In deze kamer bevindt zich een schouw uit 1510, aangelegd ter ere van het huwelijk tussen Sir John Campbell van Argyll en Muriel Calder van Cawdor. Er staan een aantal mooie Franse klokjes in de eetkamer.

De keuken

De keuken is in gebruik geweest van 1640 tot 1938. De put is gegraven bij de bouw van het kasteel en al die tijd als watervoorziening in gebruik geweest. Het enorme fornuis is uit 1760, waarbij boven het vuur een spit bevestigd kon worden. Hoe heter het vuur werd, hoe sneller het vlees begon te draaien. De keukentafel werd gebouwd in de keuken. Hij is dan ook zo groot dat hij er niet uit kan.

Tuinen

Rondom het kasteel liggen drie tuinen namelijk de moestuin, de bloementuin (met Franse invloeden) en de “wilde” tuin. De wilde tuin is als laatste aangelegd en stamt uit 1960. Het is een ruige tuin vol met azalea's, bamboe, wilgen en rododendrons. In de ommuurde bloementuin is ook een doolhof te vinden.

Bron: Endachs, PixabayBron: Endachs, Pixabay

Het dorpje Nairn

Nairn ligt acht kilometer van Cawdor Castle. Het is een badplaats aan de Moray Firth kust. Behalve het strand, de haven en de boulevard zijn er ook twee grote golfbanen. Het is al sinds het Victoriaanse tijdperk een toeristische trekpleister.

Nairn Museum

In Viewfield House is het Nairn museum te vinden. Je ziet er iets van het vroeger leven in Nairn als vissersdorp en een kamer over de militaire geschiedenis van Nairnshire. Kinderen mogen bepaalde voorwerpen oppakken en er is een speeltuintje. Je vindt het museum aan Viewfield Drive in Nairn.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koning MacBeth, de inspiratiebron voor ShakespeareKoning MacBeth, de inspiratiebron voor ShakespeareIedereen kent Macbeth van het toneelstuk van Shakespeare. Dit toneelstuk is een merkwaardige samenhang van werkelijkheid…
Stirling Castle in Stirling, SchotlandStirling Castle in Stirling, SchotlandHet huidige Stirling Castle in Schotland, midden in het plaatsje Stirling is een kasteel uit de 14de eeuw. In de twaalfd…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
Loch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe ligt aan de westkust van Schotland en is één van de Schotse zee-lochs. Andere lochs die met Loch Linnhe verb…

Blair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt…
Woltersum – molen “Fram” visitekaartje van het dorpDe molen “Fram” kan met recht het visitekaartje van het Groninger dorpje Woltersum worden genoemd. De molen bepaalt niet…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.