Noorwegen - een wonderschoon land

Noorwegen - een wonderschoon land Noorwegen beslaat het westelijke deel van het Scandinavisch schiereiland. Het is een schitterend land met fjorden, gletsjers en leuke stadjes. In het binnenland van Noorwegen zijn de winters erg koud, en de zomers vrij warm.

Klimaat Noorwegen

In het zuiden en midden heerst een gematigd zeeklimaat, waardoor het er in de zomer best warm kan worden. Noorwegen is ook geschikt als wintersportbestemming in de winter. Wie een aparte vakantie wil, kan met de expresdienst Hurtigruten meevaren. Het hele traject hiervan duurt 11 dagen en loopt van het zuiden tot het noorden, maar je kunt natuurlijk ook een deel van het traject meevaren. De munteenheid is de Noorse Kroon, men spreekt er Noors, maar ook goed Engels.

Bezienswaardige plaatsen in Zuid- en Oost-Noorwegen

Oslo

Ondanks dat dit de hoofdstad van Noorwegen is, wonen hier maar 450.000 mensen. Oslo ziet er ook niet uit als een stad, met zijn vele parken, meren, bossen en heuvels. De stad is ook zeer mooi gelegen, aan de Oslofjord. Oslo is tevens een wintersportplaats. De stad wordt beheerst door twee bijzondere gebouwen: de vesting Akershus en het Operagebouw aan de Oslofjord. In Oslo kan men winkelen in de Karl Johannstraat, uitgaan doe je in de Aker Brygge. Den Gamle Byen is het historisch stadscentrum. In het Frognerpark vind je het Vigeland-beeldenpark, met bijna 200 beeldengroepen van de bekende beeldhouwer Gustav Vigeland.

Schiereiland Bygdoy

Even buiten het centrum ligt het schiereiland Bygdoy, dat een verzamelplaats is van museua. Je vindt hier onder andere het Noors Volkenkundig Museum, een openluchtmuseum met oude huizen en gebouwen uit Noorwegen. Het Vikingschip Museum, met drie opgegraven originele Vikingschepen, waar vroeger hun eigenaars in begraven werden, het Kon-Tiki Museum, waar het vlot van wereldreiziger Thor Heyerdahl zich bevindt. Hij maakte met die vlot een reis van 8000km, van Peru naar Polynesië, en het Framhuis, hier ligt het poolschip Fram, dat voor de Noordpoolreis van Fridtjof Nansen werd gebouwd.

Holmenkollen

Deze noordwestelijke wijk van Oslo, gelegen op de gelijknamige berg, beschikt over een skischans met het oudste skimuseum ter wereld. Vanuit het restaurant heb je een schitterend uitzicht over de heuvels. Het Bislettstadion is een bekend stadion.

Setesdal

Dit is de entree van Noorwegen als je per veerboot reist, vanuit de veerhaven Kristiansand rijdt je zo het dal in. Ten westen van deze stad ligt de badplaats Mandal. Het Setesdal is een van de mooiste dalen van Noorwegen met bossen, meren en riviertjes. Veel oude gebruiken worden in de streek Telemark nog in stand gehouden, op feestdagen lopen de mensen in klederdracht en dansen ze traditionele Noorse dansen. Telemark wordt vaak gezien als de bakermat van de skisport, de hoofdstad van deze streek heet namelijk Skien. In Bo ligt het amusementspark Summerland, met een groot onderwaterpark.

Gutesdal

Als je vanuit Oslo in noordelijke richting rijdt, kom je eerst langs het grootste meer van Noorwegen, het Mjosameer. Daarna rijdt je Noorwegens populairste vakantiegebied binnen, het Gutesdal. In deze streek liggen de bekende plaatsen Lillehammer en Hamar, die ook in de zomer te bezoeken zijn. Westelijk van het Gudbrandsdal ligt een van de Peer Gynt Veien (wegen) wat een mooie toerische route is. In deze streek liggen ook een aantal Nationale Parken, waaronder Rondane, het oudste Nationale Park van Noorwegen.

Lillehammer

In 1994 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Lillehammer. Ook bevindt zich hier hét openluchtmuseum van Noorwegen, Maihaugen.

Hamar

Hamar is een van de oudste steden van Noorwegen en heeft een ijsbaan in de sporthal Vikingskippet.

Hardangervidda

De Hardangervidda, gelegen ten noorden van Telemark, vormt een van de grootste bergplateaus van Europa. Dit gebied is dan ook zeer geschikt om te wandelen en te langlaufen. Vanuit het plaatsje Geilo kun je dagtochten naar Flam, het eindpunt van de meest steile spoorweg ter wereld maken. De spoorweg is 20km lang en komt door 20 tunnels, hij overbrugd een hoogteverschil van 865m. Onderweg stopt de trein een paar keer om van het mooie uitzicht te genieten. In dit natuurgebied zie je ook veel planten en dieren, roofdieren als de poolvos en de sneeuwuil zijn hier vaak te vinden als ze op jacht gaan.

Jotunheimen

Een gebied begrensd door het Gudbrandsdal, met het Nationaal Park Jostedal, met een 100km lang gletsjerplateau. De hoofdgletsjer Jostedalbreen is de grootste gletsjer van Europa. In het Nationaal Park kun je onder begeleiding gletsjerwandelingen en skitochten maken. Hier kun je ook zomerskiën.

Fjorden

Bijna iedereen die naar Noorwegen gaat, gaat voor de fjorden. Daar zijn er dan ook genoeg van. De bekendste zijn de Oslofjord (100km lang) de Hardangerfjord (179km), de Sognefjord (met 204km lengte en 1300m diepte de grootste en diepste fjord van Noorwegen), Storfjord, Trondheimfjord (126km), Vestfjord, Altenfjord en Porsangerfjord (123km) In Kinsarvik kun je een rondvaart maken op de Hardangerfjord.

Bergen

Bergen is gelegen aan een fjord en heeft een schitterende natuur, een nadeel is dat er hier vrij veel regen valt. Deze oude stad, die gesticht is in 1070, was in de 14e eeuw al een zeer belangrijke Hanzestad. Hierdoor kon de stad uitgroeien tot het economische centrum van Noorwegen. In het stadsdeel Bryggen vindt je nog sporen uit deze tijd, waaronder oude, houten woon- en pakhuizen en het Hanzemuseum. Dieper het land in ligt de plaats Voss, een bekende wintersportplaats die gelegen is tussen de Hardangerfjord en de Sognefjord.

Bezienswaardigheden in Midden- en Noord-Noorwegen

Trondheim

De derde stad van Noorwegen, prachtig gelegen aan de Trondheimfjord. Deze stad is vooral bekend om de Nidaros-domkerk, de grootste middeleeuwse kathedraal van Scandinavië.

Hammerfest

De noordelijkste stad ter wereld, hier wordt het tijdens de Middernachtzon, die van half mei tot eind juli duurt, nooit helemaal donker.

Noordkaap

Een 300m hoge rotsformatie op het eiland Mageroy, dit is de noordelijkste punt van Europa, op het eiland Spitsbergen na. Vanuit Hammerfest kan men per boot naar het plaatsje Honnigsvag varen, waarna nog 30km per bus of auto afgelegd moet worden om naar de Noordkaap te komen.

Noors Lapland

Hier wonen de Lappen, ook wel Sami genoemd. Dit gebied strekt zich uit tot Finland, hier kun je goed wintersporten, met name in Abisko. De hoofdstad is Kirkenes. In de Samihoofdstad Karasjok, in Finnmark, vind je hun eigen parlement en cultureel centrum. In Dividalen vind je nog een oude Sami-nederzetting. In Tromso, de grootste stad van Noord-Noorwegen is veel te vinden over de geschiedenis van de vissers, pooljagers en de Viking- en Samicultuur. Ook vindt je hier een botanische tuin en een badstrand.

Spitsbergen

Deze eilandengroep bestaat uit bergen die bedekt zijn met ijs en gletsjers, het plaatsje Smeerenberg was in de 17e en 18e eeuw een Nederlandse vestiging voor walvisvaarders. Helemaal ongevaarlijk is een uitstapje naar Spitsbergen niet, er leven hier net zoveel ijsberen als mensen. Daarom staat er zelfs 's nachts altijd iemand op de uitkijk. Op Spitsbergen leven ook bijzondere vogels, waaronder de drieteenmeeuw, de ivoormeeuw en de papegaaiduiker.

Middernachtzon

In het gebied ten noorden van de poolcirkel gaat de zon van half mei tot eind juli niet helemaal onder, dit noemt men de pooldag. Op de langste dag van het jaar, 21 juni gaat de zon helemaal niet onder, dit wordt de Middernachtzon genoemd, op deze dag wordt het Midzomernachtfeest gevierd.

Noorderlicht

Het Noorderlicht, ook wel Poollicht genoemd, ontstaat tijdens de poolnacht. Het ontstaat door zonnevlekken, waardoor mooie kleurschakeringen ontstaan. Voor de Noren was dit vroeger een zeer angstig verschijnsel.
© 2011 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
120 jaar Hurtigruten: van postboot naar cruiseschipAl 120 jaar lang vertrekt dagelijks de Hurtigruten vanuit het Noorse Bergen naar Kirkeness en weer terug. Begonnen als e…
Tromsø: meer dan middernachtzon en noorderlichtTromsø: meer dan middernachtzon en noorderlichtDe Noorse stad Tromsø ligt boven de poolcirkel, wat betekent dat het zomers te maken heeft met de middernachtzon en 's w…
Cruisen in Noorwegen: zeereis met de HurtigrutenCruisen in Noorwegen: zeereis met de HurtigrutenVoor wie eens een cruise langs de Noorse kust wil maken, is een tocht met de Hurtigruten een aanrader. Er vertrekt ieder…
Noorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen ligt relatief dichtbij Nederland. Een vliegtuigticket naar de hoofdstad Oslo is niet erg duur. Veel Noren zijn…

Santorini is een klein Grieks eiland met kabelbaan naar FiraSantorini is een klein Grieks eiland met kabelbaan naar FiraAls men vanuit de zee op een schip het eiland Santorini nadert dan is dat een adembenemend gezicht. Een prachtige blauwe…
Kasteel Alnwick, het kasteel van de Harry Potter filmsKasteel Alnwick, het kasteel van de Harry Potter filmsKasteel Alnwick is bekend geworden doordat hier de opnames hebben plaatsgevonden van veel films, waaronder twee van Harr…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.