Santorini is een klein Grieks eiland met kabelbaan naar Fira

Santorini is een klein Grieks eiland met kabelbaan naar Fira Als men vanuit de zee op een schip het eiland Santorini nadert dan is dat een adembenemend gezicht. Een prachtige blauwe baai van waaruit men de huisjes hoog op 270 meter boven op een rots ziet liggen. Met kleine bootjes kun je dan naar het eiland varen en met de kabelbaan naar het stadje Fira gaan om het eiland te verkennen. Veel toeristen gaan met de kabelbaan naar boven en laten zich per ezel terug naar beneden brengen. Het eiland heeft verschillende bezienswaardigheden.

Historie

De Griekse naam voor het eiland is Thira . Over het ontstaan van het eiland doen vele mythische verhalen de ronde. Het eiland is al bekend sedert 3000 jaar voor Christus. De eerste bewoners waren afkomstig uit Azië. Zij waren landbouwers. In 1500 voor Christus heeft hier een uitbarsting van de 1200 meter hoge vulkaan plaats gevonden die het eiland grotendeels heeft verwoest. De huidige baai is hierbij ontstaan. De stad Akrotini was een rijke handelsstad in die tijd en verdween hierbij onder maar liefst 50 meter puimsteen. Alles was met een laag lava bedenkt.

Vulkanen

Het eiland is 96 vierkante kilometer groot. Vroeger was het cirkelvormig maar de vulkaan heeft een enorm gat geslagen. De stranden bestaan uit zwart zand of kiezels.De baai waar de cruise schepen liggen is eigenlijk één grote krater. Het eiland is in handen geweest van zowel de Romeinen als de Turken. Sedert 1830 maakt Santorini deel uit van Griekenland. De laatste vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden in 1956.

baaibaai

Het eiland en zijn bewoners

Santorini is gelegen in de Egeïsche zee noordelijk van Kreta en het eiland hoort tot de Cycladen. Op het eiland wonen in 2018 nog slechts 7.500 inwoners. In de zomer wonen er meer mensen dan in de winter omdat velen in de zomer in de toeristenindustrie werken en in de winter vertrekken naar het vasteland. Er zijn eigenlijk slechts een paar dorpen en steden waarbij Fira en Oia de belangrijkste zijn. Fira is de hoofdstad van het eiland. Deze stad heeft slechts 1200 inwoners. Dit stadje heeft smalle, nauwe kronkelstraatjes waar je gezellig slenteren kunt. Oia heeft een aardige kleine markt waar je de plaatselijke producten kunt kopen.

Bezienswaardigheden op het eiland

Het eiland bezit een paar mooie oude Byzantijnse kerken waaronder de Kerk van Sint Nikolaas. De geschiedenis vertelt dat bij een brand in 1915 de Maagd Maria de heilige iconen heeft beschermd tegen het vuur. Tevens kan men de ruïne Akrotini bezoeken om een beeld te krijgen van de oude Minoïsche beschaving.

Archiaia Thira

Archaia Thira is de plaats die men wel klein Pompeï noemt omdat hier goed te zien is hoe de vulkaan alles vernietigd heeft en de mensen vroeger hebben geleefd. Badhuizen, marktplein, tempel en het theater zijn te herkennen. Het eiland herbergt een archeologisch museum waar veel gebruiksvoorwerpen en aardewerk te bezichtigen zijn uit de vroege middeleeuwen. Tevens is er een Dominicanenklooster wat te bezoeken is.

KabelbaanKabelbaan

Wat zijn leuke artikelen van het eiland

Vooral het borduurwerk wat de vrouwen van het eiland maken is erg mooi. Verder zijn er veel goud en zilverwinkels met mooie handgemaakte sieraden. Keramiek is tevens verkrijgbaar alsmede zelf geschilderde religieuze platen. Er wordt gezegd dat de zonsondergang nergens ter wereld zo prachtig is als op dit eiland en dat is goed te begrijpen. Immers de prachtige blauwe baai, de witte huisjes met blauwe daken en de rotsen in diverse kleuren zijn van een ongekende schoonheid. Op het eiland wordt een goede wijn geproduceerd.

ezelpadezelpad

Santorini per cruise

Heel aardig is het om Santorini aan te doen met een cruiseschip. Omdat de baai naar het land toe te ondiep is moet men met kleine tenderboten aan land. Men ziet dan de enorme rots oprijzen die 270 meter hoog is. Beneden zijn een paar winkeltjes en een paar kleine restaurants en dan ga je met de kabelbaan naar boven. Aan het eind van de dag kan men terugkeren per ezel. Honderden ezels lopen het ezelpad naar beneden.

Tocht maken vanuit Kreta is mogelijk

Santorini heeft ook een eigen luchthaven. Het is mogelijk om het eiland te bezoeken op een dagtrip vanuit Kreta wat 100 kilometer zuidelijk ligt. Men kan tijdens het bezoek aan het eiland een tochtje maken per bus. Het eiland Santorini is zeer geliefd bij jonge paartjes die hier in het huwelijk treden. Er zijn hotels en pensions en de hoofdstad Fira kent 's avonds een aangenaam nachtleven.

Met de kabelbaan omhoog is prachtig

Tip: Probeer het eiland buiten het hoofdseizoen te bezoeken want in de zomermaanden zijn de wachtrijen bij de kabelbaan en langs het ezelpad erg lang en men kan nauwelijks iets bezichtigen. Voor- en najaar zijn uitstekend.

Ezels op Santorini

Veel toeristen beginnen de tocht over het eiland met een bezoek aan de kabelbaan. Zij gaan dan op de rug van de ezel naar beneden langs een smal bergpad. Er komen veel toeristen die erg zwaar zijn en dit heeft tot gevolg dat de ezels te zwaar beladen zijn. In oktober 2018 heeft het ministerie van Landbouw een maatregel uitgevaardigd waarbij is vastgesteld dat toeristen die méér dan 100 kg. wegen niet meer op de rug van de ezel naar beneden mogen. Sommige ezeltjes hadden zelfs hun rug gebroken. Tevens is bekend dat ze slecht verzorgd worden en daarom is het niet aan te raden om met de ezel naar beneden te gaan. Het is heel eenvoudig te wandelen en de ezeltjes zullen je dankbaar zijn.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Het Griekse eiland, SantoriniSantorini, door de Grieken ook wel eens ‘Thera’ genoemd, is een Grieks eiland in de Egeïsche zee, en tevens ook het mees…
Het Griekse Cycladen Eiland SantoriniIn de Egeïsche Zee ligt het prachtige Griekse eiland Santorini. Het is een vulkanisch eiland, dat deel uitmaakt van de G…
Santorini in bewegingSantorini in bewegingSantorini, ook wel Thira of Thera genoemd, is het meest Zuidelijke eiland van de Cycladen. Het eiland verschilt behoorli…

De Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische oceaan ten westen van het zuiden van Marokko, liggen in één van de mee…
Noorwegen - een wonderschoon landNoorwegen - een wonderschoon landNoorwegen beslaat het westelijke deel van het Scandinavisch schiereiland. Het is een schitterend land met fjorden, glets…
Bronnen en referenties
  • Informatie Costa
  • Santorini wikipedia
  • Santorini. net.
  • https://nos.nl/artikel/2254186-zware-toeristen-mogen-niet-meer-op-ezels-op-santorini.html
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.