In de voetsporen van Harry Potter; filmlocaties

In de voetsporen van Harry Potter; filmlocaties Voor echte Harry Potter fans die de zeven dikke boeken hebben verslonden, zes films (op het moment van schrijven) uit hun hoofd kennen en er nog lang niet flauw van zijn, is een uitstapje naar Engeland zeker aan te raden. Bekijk Londen eens door een klein, rond brilletje. Waag een poging om op King`s Cross dwars door de dikke muur van perron 9 3/4 te lopen en test een aantal van die rode telefooncellen uit; wie weet kom je ergens in de hal van het Ministerie van Toverkunst terecht!

Harry Potter tours

In Londen zijn verschillende mogelijkheden om speciale 'Harry Potter Tours' te boeken, maar het is ook heel goed mogelijk om op eigen gelegenheid in de voetsporen te treden van de beroemdste tovenaar van deze tijd. Alle filmlocaties in één keer bezoeken is natuurlijk niet te doen. Alnwick Castle bijvoorbeeld, ook wel 'Zweinstein' genoemd, ligt in het noord-oosten van Engeland op meer dan vijfhonderd kilometer afstand van Londen en is dus niet echt in te passen in een stedentrip. Ook in Schotland zijn Pottersporen te vinden, maar in de directe omgeving van Londen is gelukkig al een heleboel te zien. De locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en eventueel zou je een auto kunnen huren. Zo`n Harry Potter reisje is zeer de moeite waard voor de echte fans; je laat alle 'dreuzels' achter in Nederland en stapt voor even de magische wereld in. Genieten!

King`s Cross Londen

Bron: Jcfrye, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jcfrye, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Zweinsteinexpress vertrekt in de boeken vanaf King`s Cross, een prachtig oud station in Londen, waar je op zoek moet naar perron 9 3/4. Nou is dat perron er echt, je moet het alleen niet zoeken in de buurt van perron tien, maar tussen perron vier en vijf.
Daar zie je de 'ingang' naar het wereldberoemde perron direct! Harry en Ron liepen er zo doorheen en kwamen op het magische gedeelte van het station terecht waar de rode stoomtrein al klaar stond. Er moet ondertussen een bezwering zijn uitgesproken, want een bagagekarretje is halverwege de muur blijven steken. Een geweldige plek om als Harry Potter fan op de foto te gaan, leg je eigen spullen op het karretje, duw het zogenaamd dwars door de muur en het lijkt werkelijk alsof je op het punt staat de magische wereld binnen te stappen.

De River Thames vanuit 'The London Eye'

In de films vlieg je mee over de rivier de Theems, die zich zo schitterend door Londen kronkelt. Prachtige beelden van de stad van bovenaf; Harry en zijn vrienden zoeven op bezems of Terzielers vlak boven het water, onder bruggen door, dan weer hoog boven de lichtjes van de stad bij nacht. Om hetzelfde gevoel te krijgen zou je 'the London Eye' kunnen bezoeken. Het is een enorm reuzenrad op de oever van de Theems, je kijkt de hele rivier over. Ook een rondvaart behoort natuurlijk tot de mogelijkheden om vanaf het water Harry`s vlucht te volgen.

De Millenium Bridge Londen

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De Millenium Bridge is een voetgangersbrug, die de Banksite van Londen verbindt met de City. Als Harry Potterfan zul je even aarzelen voor je erop stapt; in het begin van de zesde film, 'Harry Potter en de Halfblood Prince' zagen we immers hoe de brug werd aangevallen door Dooddoeners. De mensen vielen bij bosjes naar beneden en de brug zwaaide en bungelde boven de Theems alsof hij van elastiek was. De hangbrug (tussen de Southwark Bridge en de Blackfriars Bridge) is in werkelijkheid gemaakt van staal en doet al jaren dienst. Gewoon doen dus, een wandeling over de brug, maar houd de lucht in de gaten.

Australia House Londen

Het Australia House in Londen (Ambassade gebouw), is gebruikt als inspiratie en filmlocatie voor de bank van Goudgrijp in de eerste film; Harry Potter en de steen der wijzen'. Het gebouw (in de straat 'Strand' in Londen) is niet toegankelijk voor publiek, maar misschien toch interessant om van buiten te bekijken. De vele galjoenen die Harry rijk is, liggen daar bewaard, moet je maar denken en het is bovendien een prachtig gebouw.

De London Zoo


In de buurt van het Regents Park vind je de London Zoo. Een prachtige oude dierentuin waar je als Potterfan echter in eerste instantie helemaal geen oog voor hebt. Je wilt immers direct op zoek naar het reptielenhuis. Het eerste magische moment voor Harry vond daar plaats. Hij ontdekte dat hij van gedachten kon wisselen met een grote wurgslang. (Wat niet al te goed uitpakte voor zijn neef Dirk!) Je kunt op dezelfde plek gaan staan als Harry stond, toen hij in 'sisselspraak' sprak, met je handen op het groen-metalen hekje, oog in oog met de slang en dan maar luisteren....

Op loopafstand van de Zoo, vind je 'Madame Tussaud'. waar je een wassenbeeld van Daniel Radcliffe kunt bewonderen; de acteur die Harry Potter speelt in de films. Het beeld is echtervan de acteur zelf en niet van zijn beroemde personage.

Little Whinging of Klein Zanikem

De straat waar Harry opgroeit; de Ligusterlaan, is ook verbonden aan een plaats in onze Dreuzelwereld; 12 Picket Post Close, Bracknell, Berkshire. Het zal één van de saaiste straten van Engeland zijn, anders was het adres niet gekozen als filmlocatie voor de scenes waarin de familie Duffeling een rol speelt.
Nogal wat opschudding in de keurige Ligusterlaan, toen al die uilen kwamen. Onrustig zal het ongetwijfeld ook geweest zijn in het echte dorp Bracknell, toen de eerste Potter-toeristen kwamen. Het dorp ligt op zo`n vijftig kilometer ten westen van Londen en is ook met de trein te bereiken!

Ashridge Forest, het Verboden Bos

Bron: MichaelMaggs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: MichaelMaggs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Zo`n dertig kilometer ten noord-westen van Londen, in de Chiltern Hills in Hertfordshire. vind je het prachtige landgoed dat als decor is gebruikt voor de 'Verboden Bos- scenes'. Je schijnt er prachtige wandelingen te kunnen maken, het gebied is zo`n twintig vierkante kilometer groot en er zouden best eens veel te grote spinnen rond kunnen kruipen.

Oxford

Stap op je bezem, volg de rivier de Theems vanuit Londen landinwaarts en je komt in Oxford terecht. (Als je een trein neemt op Paddington Station kom je er ook; reistijd ongeveer een uur) Je vindt daar de oudste universiteit van Engeland. Er zijn veel opnames gemaakt voor de verschillende Harry Potter films; eeuwenoude, 'Zweinsteinachtige' gebouwen, je ruikt de magie!

In de Divinity School, onderdeel van de Bodleian Library in Broad Street, zijn opnames gemaakt voor de scenes in de ziekenzaal van Zweinstein. De Duke Humfrea`s Library, (Boleian Library, Broad Street) is gebruikt als bibliotheek van Zweinstein. (Alleen te bezoeken met gids!)

Bodleian Library / Bron: Jvhertum, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bodleian Library / Bron: Jvhertum, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Dining Hall, Christ Church College / Bron: Japiot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Dining Hall, Christ Church College / Bron: Japiot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

De scene`s in de grote eetzaal, waar de lange tafels van Griffoendor, Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw staan, waar de kaarsen boven de tafels zweven, het eten ineens 'verschijnt', de sterrenhemel zichtbaar is; deze toverachtige beelden zijn gebaseerd op de 'dining hall' van het Christ Church College, st. Aldate`s in Oxford. Ook nu nog wordt deze zaal als eetzaal voor studenten gebruikt.

Zweinstein, Alnwick Castle

Boek je een Mini Cruise van Ijmuiden naar New Castle, breng je twee nachten door op de boot en één dag in New Castle. Die dag zou je kunnen besteden aan een bezoek aan 'Zweinstein', in Dreuzeltaal Alnwick Castle in Northumberland. Het kasteel is ronduit betoverend en staat in een typisch Engels landschap: glooiende groene weiden omringd door loofbossen. De opnames van Harry`s eerste vlieglessen zijn daar gemaakt. Neem vanaf het station in New Castle de trein naar Alnmouth, van daaruit is het nog een klein ritje met de bus naar Alnwick. Goed te doen en zeer de moeite waard!Alnwick Castle spreekt zeer tot de verbeelding en er zijn dan ook meerdere bekende films opgenomen, waaronder 'Robin Hood, Prince of Thieves'.

Harry Potter en de Relieken van de dood; deel zeven verfilmd!

De laatste films komen binnenkort uit; Harry Potter and the Deadly Hallows, het zevende boek, wordt in twee delen verfilmd. Er zijn berichten dat er veel scene`s in Schotland zijn opgenomen. Dat is heel voorstelbaar, want in het laatste boek trekken Harry, Ron en Hermelien rond, in tegenstelling tot de eerdere verhalen, waar ze voornamelijk op Zweinstein verbleven. Mochten er nieuwe locaties in Londen bekend worden, zal dit artikel worden uitgebreid. Bovendien zijn de filmlocaties die nu vermeld worden nog lang niet compleet, ze zullen ter zijner tijd worden aangevuld.
© 2010 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Fantastic Beasts and Where to Find Them: van boek tot filmOp 7 juli 2011 verlieten veel Harry Potter fans met weemoed de bioscoop. Die dag hadden ze voor het laatst kunnen geniet…
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…

De mooiste dorpen van Toscane - AnghiariToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
De top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoDe top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoNaast de vele heuvels vind je in San Francisco in de VS ook een baai die één van de meest perfecte natuurlijke havens op…
Bronnen en referenties
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 13-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.