De mooiste dorpen van Toscane - Anghiari

Toscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleinere pitoreske dorpen die in het Italiaans "borghi" worden genoemd. Deze "borghi" in Toscane maken net als deze in andere provincies deel uit van de classificatie "I Borghi più belli d'Italia" en zijn internationaal erkend omwille van hun cultuurhistorische waarde.

Ligging Anghiari en hoe te bereiken

 • met de auto: A1 autosnelweg richting Rome: afrit Arezzo, vervolgens autoweg E45 richting Orte - Ravenna: afrit Sansepolcro.
 • met de trein: Vanuit het station van Arezzo vertrekt iedere 45 minuten een bus naar Anghiare. De rit duurt ongeveer 50 minuten.

Oorsprong naam

Er zijn twee versies met betrekking tot de oorsprong van de naam. Volgens de eerste versie is de naam afkomstig van de hoekige vorm van het oude kasteel (castrum angulata). De andere versie ziet een verband met het Italiaanse woord "ghiaia", wat in het Nederlands gravel of rivierkeien betekent. De oude stad zou zijn opgebouwd op de heuvel die is ontstaan door het constant aanvoeren en achterlaten van rivierkeien door de rivier de Tiber.
Bron: Peter Paul Rubens, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Peter Paul Rubens, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geschiedenis

 • 1048: Een perkament bewaard in Citta di Castello vermeld voor het eerst de naam Anghiari.
 • 1181: Er wordt gestart met de wederopbouw van de stad, die zes jaar eerder door de inwoners van de stad Arezzo werd vernield. In deze periode wordt ook een tweede ommuring rond de stad gebouwd.
 • 1224: Op zijn terugkeer van het klooster Verna wordt de heilige S. Franciscus door de Heren van Anghiari te gast ontvangen en om zijn dank te betonen laat hij zijn mantel achter. Deze mantel is nog steeds te bezichtigen in de kerk van Ognissanti in Firenze.
 • 1259: De rivier de Tiber, die eerst stroomde in de buurt van het dorp, wordt omgeleid naar Sansepolcro in de lagere vallei.
 • 1385: De stad Anghiari maakt deel uit van de Florentijnse Republiek.
 • 1440: Op 29 juni verslaan de Florentijnse en de pauselijke troepen het Milaanse leger van Filippo Maria Visconti, die poogde om zijn grondgebied uit te breiden over de Arno. De Slag bij Anghiari is voor eeuwig in het geheugen gegrift van de bewoners van Anghiari dankzij de mythe gecreëerd rond het beroemde fresco van Leonardo da Vinci, geschilderd in het Palazzo Vecchio in Florence maar verloren gegaan. Het meesterwerk werd echter gereconstrueerd en opnieuw geïnterpreteerd door vele grote kunstenaars waaronder de belangrijkste P.P. Rubens.
 • 1860: Anghiari treedt toe tot het koningshuis Savoie en aldus tot Italië.

Passage van enkele belangrijke historische figuren

Anghiari is een prachtig middeleeuws dorp met uitzicht op de groene vallei van de Tiber. In het verleden bleek meer dan eens zijn rol als onaantastbaar bastion dankzij de dertiende eeuwse stadsmuren. Anghiari had dan ook een groot belang in de Middeleeuwen dankzij haar strategische ligging.

Anghiari trad toe tot de Florentijnse dynastie en beschaving na de veldslag van 29 juni 1440. Deze toetreding werd gevierd met een meesterwerk van Leonardo dat in de loop van de geschiedenis is verloren gegaan. Deze hoek van Toscane heeft tal van historische figuren zien passeren en halt houden. Hierbij denken we vooral aan de passage in 1164 van Thomas Becket, de aartsbisschop van Canterbury. Tijdens zijn passage werd hem, door de toenmalige machthebbers van Anghiari, de grond van het oude kasteel geschonken waar vervolgens zijn metgezellen de Spedalieri S. Antonio, een kapel bouwden die later zou worden omgebouwd (13de en 14de eeuw) tot de S. Augustinus kerk die later nog zou worden uitgebreid in 1464 na de ineenstorting van de toren.

Bezienswaardigheden

Gekruisigde Christus in S. Augustinus kerk:

Bij het aanschouwen van het delicate beeld van de houten laat dertiende eeuwse Gekruisigde Christus wordt de aandacht onmiddellijk gevestigd op twee zaken: ten eerste de Christus lendendoek met de prachtige decoraties geschilderd op de achtergrond en ten tweede de lange haren, vroeger in overvloed aanwezig, nu echter afgesneden omwille van de devotie.

Madonna beeld in St. Maria delle Grazie kerk:

In de kerk van St. Maria delle Grazie, gebouwd tussen 1628 en 1740 en meerdere malen gerestaureerd, is net achter het altaar een beeld van de Madonna delle Grazie in geglazuurd terracotta uit het atelier van Andrea della Robbia, te zien.

Klokkentoren of Campano:

De klokkentoren, ook wel Campano genoemd in het Italiaans, werd voltooid in 1323 maar vernietigd in 1502. Een eeuw later werd de klok heropgebouwd en bij deze gelegenheid werd tevens de klok vernieuwd. De klokkentoren werd gerestaureerd in de eerste helft van de negentiende eeuw.

Palazzo Pretorio:

In het hart van het historische centrum bevindt zich het Palazzo Pretorio. In de voorgevel zijn duidelijke sporen terug te vinden van de oorspronkelijke structuur: Romaanse bogen, een grote fresco onder een loggia en medaillons van terracotta en steen. Het paleis maakte deel uit van de vesting en was de residentie van de burgemeester en de predikanten van de Florentijnse Republiek sinds 1386.

Palazzo Taglieschi:

Het paleis is direct herkenbaar aan zijn geaccentueerde gevel in renaissance stijl maar bestaat feitelijk uit verscheidene middeleeuwse huizen met torens die zijn samengevoegd.

Palazzo del Marzocco:

Dit 15de eeuwse gebouw behoorde ooit toe aan de adellijke familie Angelieri en is recent gerestaureerd. Momenteel is het een museum dat de Slag van Anghiari weergeeft.

Originele stadsmuren:

Met het ophogen van de stadsmuren tussen de stadspoorten St. Angelo en St. Martinus, uitgevoerd tussen 1181 en 1204, gingen de typische middeleeuwse kantelen verloren. Deze zijn op sommige plaatsen nog zichtbaar.

Baldaccio plein en Ricomposti theater:

Op de piazza Baldaccio, voorheen bekend als de Mercatale, wordt sedert 1388 iedere woensdag markt gehouden. Het Ricomposti theater, gebouwd in 1790 heeft een voorgevel in renaissance-stijl.

Typisch gerecht

"Bringoli" is het typische gerecht uit Anghiari. Het bestaat uit handgemaakte spaghetti die enkel met bloem en water is gemaakt. Het gerecht wordt geserveerd met een vleessaus van rund, haas of gans of met een saus van paddestoelen, verzameld in de bossen van de Tiber-vallei.

Jaarlijkse ambachtelijke markt

Ieder jaar wordt in de periode eind april- begin mei de ambachtelijke markt gehouden. Aan dit evenement nemen alle kleine zelfstandigen uit stad en omgeving, deel en voor de gelegenheid worden er in het historisch centrum van Anghiari overal kraampjes opgezet met onder andere volgende activiteiten:
 • degustatie en verkoop van wijn en olie
 • degustatie en verkoop van typische producten zoals kaas, hesp, salami, pasta, honing
 • verkoop van antiek
 • verkoop van ambachtelijk gemaakte vazen en schotels, linnen, juwelen
 • tentoonstelling van oude ambachten zoals smid, glasblazer, mandenvlechter,
 • open lucht restaurant
© 2010 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…

Het landje van Cadzand en RetranchementBehaaglijk rekt zich tussen de Vlissingse waterkant uit tussen de blonde duinkust van Zoutelande en het geïndustrialisee…
In de voetsporen van Harry Potter; filmlocatiesIn de voetsporen van Harry Potter; filmlocatiesVoor echte Harry Potter fans die de zeven dikke boeken hebben verslonden, zes films (op het moment van schrijven) uit hu…
Bronnen en referenties
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.