Wat kun je doen in de Soester Duinen?

Wat kun je doen in de Soester Duinen? In het midden van Nederland, ten zuiden van het plaatsje Soest, ligt een prachtige zandverstuiving; de Soester Duinen. Bij mooi weer is het hier een drukke bedoening. Gezinnen met kinderen picknicken op een kleedje in het zand en spelen met de bal. Honden worden uitgelaten en ruiters draven met hun paarden over de ruiterpaden. Ook andere sporters kunnen hier hun hart ophalen, dit gebied heeft voor ieder wat wils!

Recreatie

Bij de Soester Duinen is een groot parkeerterrein aanwezig, je kunt de auto hier gratis parkeren. Fietsers kunnen hun fiets tussen de bomen neerzetten. Naast de parkeerplaats, aan het begin van de duinen, is een klein speeltuintje. Er is een horecagelegenheid waar je buiten op het terras een patatje of ijsje kunt nuttigen. Je kunt hier ook gebruik maken van het toilet en voor de hond kun je er een bak met water vullen.

Kinderfeestjes

Veel kinderen hebben hun kinderfeestje al in de Soester Duinen gevierd. Het gebied leent zich erg goed om speurtochten uit te zetten. Daarnaast heb je alle ruimte om in bomen te klimmen of (bal)spelletjes te doen.

Wandelen en hardlopen

Rondom de Soester Duinen lopen diverse wandelroutes die aangeduid worden met gele of blauwe paaltjes. De route met de gele paaltjes is zo'n 3,5 km. De route met de blauwe paaltjes is een bekende route onder de plaatselijke hardlopers. Dit uitdagende pad is 5 km lang en kent vele hoogteverschillen. Dit maakt dat ook de omringende sportclubs hun leden daar vaak laten hardlopen om alvast fit te worden voor het nieuwe seizoen. In zowel de zomer als de winter worden er bootcamplessen gegeven in de duinen en een gedeelte van het bos. De blauwepaaltjesroute is door de hoogteverschillen, de vele boomstronken en het (gedeeltelijke) mulle zand niet geschikt voor een kinderwagen of rollator.

Fietsen en mountainbiken

Langs de Soester Duinen loopt een fietspad, dit pad gaat niet door de duinen heen. Gezien het mulle zand zou dit ook veel te zwaar zijn. Ook loopt er een mountainbikeroute door het beboste gedeelte van de Soester Duinen. Dit is echter maar een klein stukje en maakt deel uit van een langere route die loopt van het Soesterhoogt naar Lage Vuursche.

Paardrijden

Rondom en door de Soester Duinen lopen diverse ruiter- en menroutes. De ruiterpaden zijn totaal zo'n 28 km lang en worden aangeduid met een groen/geel bordje met daarop een ruiter. De menpaden zijn zo'n 37 km lang en worden aangeduid met een groen/geel bordje met daarop een wiel. Vanuit de Soester Duinen kun je een mooie route rijden via Laag Hees naar de Lage Vuursche. Om gebruik te kunnen maken van deze paden ben je verplicht een zogehete penning aan te schaffen. Vanuit een manege naast de Soester Duinen worden er ook bosritten georganiseerd en kun je, afhankelijk van je rijdniveau, een paard huren.

Honden in de Soester Duinen

Mensen met honden kunnen heerlijk wandelen in de Soester Duinen. In de bossen rondom de duinen dienen honden aangelijnd te zijn, maar in de gehele zandverstuiving mogen zij los lopen. In het weekend kan het erg druk zijn met honden, doordeweeks hebben ze echter meer dan genoeg ruimte om zich goed uit te leven. Op de parkeerplaats staat een bord met de regels waaraan men zich dient te houden.Natuur

Voor natuurliefhebbers is de Soester Duinen een prachtige plek. Je vindt hier diverse soorten bomen, struiken en planten. Ook vele paddenstoelensoorten doen het goed in de Soester Duinen. Daarnaast zijn er vele vogel- en insectensoorten te vinden. Maar als je gewoon op zoek bent naar de stilte kun je goed vertoeven in de schaduw onder de bomen.

Als er een dikke laag sneeuw ligt zie je veel mensen sleeën en zelfs skieën in de Soester Duinen. Het gebied leent zich hier uitstekend voor om dit goed onder de knie te krijgen. De heuvels zijn niet extreem hoog en je hoeft er ook niet ver voor te reizen. Het is wel aan te raden om 's ochtends vroeg naar de duinen te gaan, later op de dag is alles al vertrapt en wordt het er spekglad.

Fotografie

Fotograven zijn dol op de Soester Duinen. Vele fotoshoots vinden in dit gebied plaats. Bruiloftsparen reizen speciaal af om hun liefde hier vast te laten leggen, kledingmerken laten hun nieuwste collectie hier op de foto zetten en gezinsportretten worden er gemaakt. Door de ruimte en het lichte zand krijg je prachtige effecten op de foto's.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportieve activiteiten op de Loonse en Drunense DuinenSportieve activiteiten op de Loonse en Drunense DuinenAls je sportief bent en van de natuur houdt, dan kun je jezelf heel goed vermaken op de Loonse en Drunense Duinen. Dit p…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Het duinlandschap langs de kustHet duinlandschap langs de kustHet duinlandschap beslaat de kust van Nederland. Van Zeeland tot aan de Waddeneilanden. De duinen beveiligen Nederland t…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…

Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Dagje uit naar Amsterdam met kinderenDagje uit naar Amsterdam met kinderenHet maakt niet uit of je kinderen peuters, kleuters of tieners zijn, voor elke leeftijdcategorie zijn er wel leuke attra…
Bronnen en referenties
Beldibi (13 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.