Eilanden, Independent Samoa
Niet ver van het American Samoa ligt Independent Samoa. Nadat Nieuw Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsland van het eiland schopte heeft het eiland zich uitgesproken voor onafhankelijkheid. In 1962 was het zover. Independent Samoa was vanaf dat moment het eerste onafhankelijke eiland van de Pacific.
Algemeen
Tussen het Tonga koninkrijk en het eiland Tuvalu liggen de Samoa eilanden. De eilandengroep bestaat uit 9 eilanden die niet allen bewoond zijn. De totale oppervlakte van de groep is 2.785 km² en er zijn meer dan 180.000 inwoners. Independent Samoa met zijn witte stranden (om te zonnen, zwemmen, surfen, kanoën), jungle, en prachtige onderwaterwereld waar perfect gesnorkeld, gedoken en gevist kan worden. Een deel van de eilanden staan onder Amerikaans beheer, American Samoa, een ander deel is onafhankelijk, Independent Samoa.
Geschiedenis
Tot in 1722 heeft Samoa nooit een westerling mogen begroeten. Al ruim 3500 jaar leven er mensen op het eiland, waarschijnlijk vanuit Maleisië of Filipijnen. In 1722 deed de Nederlander Jacob Roggeveen het eiland aan, op zoek naar Australië.
In het begin van de vorige eeuw verdeelden Duitsland en Amerika het eiland. De Duitsers blind voor de heersende traditie´s regeerden met straffe hand. In de Tweede Wereldoorlog heeft Nieuw Zeeland de Duitsers van het eiland verdreven en leidden een vreedzame administratie. In 1962 verklaarden de Nieuw Zeelanders hun deel van Samoa onafhankelijk en daarmee was Independent Samoa de eerste Polynesische eilandengroep die onafhankelijk werd.
Upolu
Samen met het andere grote eiland Savai´i beslaan zij 96% van de oppervlakte en woont er ca. 99% van de bevolking. Het vulkaaneiland Upolu is 76 km lang en 24 km breed. De hoofdstad is Apia. Op het eiland staat de grootste tempel van de hele Pacific, de “Da Bahai”.
Een eiland dat naast slapende vulkanen bestaat uit steile bergen, watervallen en kokosnootplantages.
- Noordelijk zijn de Falefa Falls te vinden alsmede de Piula Fresh Water Cave Pool
- Oostelijk van het eiland is de weg over de Mafa Pass (een uitzichtpunt met een uitzicht over het hele eiland en de zee), en de Fuipisia watervallen die van 90 meter hoogte naar beneden vallen
- In het westen zijn witte stranden te vinden waar men lekker kan zonnen, maar vooral snorkelen is hier erg gewild
Dit is niet het enige dat op het eiland te bewonderen is, het Lanoto´o meer (in 2003 tot een officieel Nationaal Park verklaard) vol met goudvissen is zeker een bezoek waard. Net zoals Sliding Rock bij Papasae´e, waar een natuurlijke glijbaan van rotsen vijf meter naar beneden het meer in loopt. Vlak bij Siumuis het O Le Pupu-Pue National Park. Hier zijn mooie wandelroutes uitgezet en is een geweldige lava-tunnel te vinden.
Het plaatsje Vaillima herbergt het (voormalige) huis van de schrijver Robert Louis Stevensons. Hij heeft hier gewoond van 1889 tot aan zijn dood op 5 december 1894. Upolu is ooit locatie voor een film geweest. Bij het dorpje Lefaga werd gefilmd met Gary Cooper, in 1952 nam men hier de film “Return to Paradise” op.
Savai´i
Noordwestelijk van Upolu ligt Savai´i, het dun bevolkte en nauwelijks ontwikkelde eiland van 76 km lang en 43 km breed. De Matavanu, een centraal gelegen vulkaanberg op het eiland is in 1905 nog tot uitbarsting gekomen. De lavavelden met zijn grappige vormen zijn nog duidelijk zichtbaar in het noordoosten.
Langs de kusten zijn mooie stranden, kristalheldere lagunes en blowholes. Een blowhole is een gat in gestolde lava. Hierdoor wordt de aanstormende zee geperst, waardoor waterfonteinen van tientallen meters hoogte ontstaan. Het binnenland is voornamelijk regenwoud, dat veel exotische vogels herbergt, waarvan sommige soorten nergens anders op de wereld te vinden zijn.
Verder is Savai´i nog heel tradiotioneel, de eilandbewoners leven nog in hutten die gebouwd zijn in de Polynesische stijl. Een houten vloer op palen en een dak van gedroogde palmbladeren.
Piramide heuvel op Savai´i
Waarschijnlijk is de piramide heel vroeger hoger geweest, maar nu ligt de hoogte tussen de 5 en 12 meter. De piramide heuvel is gebouwd op een hellend vlak, vandaar dat de hoogte zo varieert. Aan de basis meet de heuvel 60 x 65 meter, opgebouwd uit natuurlijk basaltsteen (zo goed als zeker gevonden in de omgeving). Het heeft een fundering van verticale stenenplaten aan de randen. Ze zijn net niet groot genoeg om het gewicht te ondersteunen, waardoor het geheel hier en daar is ingestort.
De eerste verdieping is gemaakt als een platform met een verticale 34 meter hoge muur. De 2e verdieping leunt inwaarts tot een top. De top is vlak en rechthoekig van vorm, het bestaat uit 1 meter hoge rivierstenen.
Volgens het team van onderzoekers werd de heuvel gebruikt voor ceremonies tussen 1400 en 1600, en werd waarschijnlijk tussen 1700 en 1800 verlaten. Het werd onder andere gebuikt als aarde ovens, er is namelijk aardewerk en stenen gereedschap gevonden.
Kirikiti spel
Samoa kent zijn eigen vorm van cricketspel. Het is een spel waarvan alleen de spelers de spelregels kennen die erg kunnen variëren. Om dorpen te betrekken bij onderlinge activiteiten is dit spel in het begin van de vorige eeuw tot ontwikkeling gekomen. Er wordt gespeeld met handgemaakte rubber ballen, die moeten worden weggeslagen met een driezijdig bat. Dit is erg spannend, want door de vorm van het bat, kan de bal alle kanten opgaan. Er zijn ook geen regels vastgelegd uit hoeveel personen een team moet bestaan. Soms staat er bijna het hele dorp in het “veld”, afhankelijk van het aantal mensen dat wil meespelen.
Niet alleen het spel is apart, zo is ook de puntentelling. Ook deze kan van wedstrijd tot wedstrijd verschillend. Staat een verliezende partij achter, na soms een dagenlange strijd, dan betalen zij soms om terug in de wedstrijd te komen. Met dit spel is het de bedoeling dat er dingen geraakt worden, zoals een gebouw, een boom, de tuin van de buurman, of zelfs een gat of put in de weg. Hoe moeilijker de lokatie hoe hoger de punten.
Staatshoofd
In mei 2007 is het oudste staatshoofd ter wereld overleden. Malietoa Tunumafili II is 94 jaar geworden, hij kwam in 1963 aan de macht als staatshoofd van het voormalige koninkrijk.
Vanaf 7 september 2009 moeten de bewoners voortaan links gaan rijden op de openbare weg, om de invoer van auto's uit Australië en Nieuw Zeeland te vergemakkelijken, waar veel inwoners van het eiland familie hebben, en links rijden.