Nationale parken Noord-Amerika: American Samoa

Nationale parken Noord-Amerika: American Samoa Amerikaans Samoa, niet gelegen dichtbij de Verenigde Staten, maar dichterbij Australië. Toch liggen deze eilanden niet echt dicht bij Australië en zodoende ook niet altijd even gemakkelijk te bereiken. Ondanks de afgelegen plek vliegen er wel genoeg vliegtuigen heen. Een overnachting op dit eiland zal daarentegen wel redelijk wat geld kosten als men een beetje luxe wilt. Desondanks zijn er ook genoeg mogelijkheden om op het eiland te verblijven voor een redelijke prijs.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Amerikaans Samoa nationaal park

Het nationale park ligt op een eiland, maar niet het gehele nationale park ligt op het eiland. Een deel van het nationale park bestaat uit het water direct aan het vaste land waar het op ligt. Dit vaste land ligt dan wel dichterbij Australië dan Amerika, maar ligt "slechts" 2600 kilometer ten zuidwesten van Hawaii. De eilandengroep waartoe Amerikaans Samoa behoort is Polynesië. Het park bestaat uit 2600 hectare land en 1000 hectare aan gebied in zee. Gerekend in kilometers is dit ongeveer 26 vierkante kilometer land en 10 vierkante kilometer zee. Het nationale park is gratis om te bezoeken.

Geschiedenis van Amerikaans Samoa nationaal park

De cultuur van Samoa is een van de oudste. Rond 1000 voor Christus ontstond deze cultuur doordat mensen naar deze eilanden kwamen en zodoende ontwikkelde de cultuur zich. Dit valt op en rond het eiland nog steeds terug te vinden. In het nationale park zelf is hier echter zeer weinig van te vinden. Het park werd dan ook in 1988 opgericht, extreem lang nadat de mensen hier nog woonden en zodoende valt ook daar nog weinig van te zien.

Als men kijkt naar de geologische geschiedenis - de geschiedenis die ingaat op hoe het gebied werd gevormd - dan gaat het terug naar ongeveer anderhalf miljoen jaar geleden. Destijds ontstonden er vulkanen en bergen en daardoor zijn de eilanden gevormd zoals ze nu zijn. Door de plek waar dit gebeurde en enkele andere factoren is dit nu een echt tropisch eiland. Dit valt dan ook zeer goed terug te zien in het nationale park.

Flora van het park

In het park groeien algemene regenwouden en een heel specifieke soort van het regenwoud: nevelwoud. Dit nevelwoud kan alleen ontstaan indien het regenwoud tegen een berg aan groeit en de kans dat het ontstaat is vele malen groter als het gebied tussen de 1500 en 3000 meter hoogte ligt. Ondanks dat de kans met die hoogte veel groter is, is dat hier niet het geval. Het nevelwoud groeit tot op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Mede dankzij dit bijzondere regenwoud is maar liefst 30% van de planten hier endemisch.

Qua bijzondere planten kan een botanist hier zijn hart dus ophalen en zodoende trekt dit gebied ook mensen die geïnteresseerd zijn in bepaalde planten die alleen hier groeien.

Fauna van het park

De fauna in dit nationale park is uniek als men kijkt naar alle Amerikaanse nationale parken. Dit is namelijk het enige nationale park dat echt tropisch is en ver weg ligt van Amerika. Zo zijn er van de 900 soorten vis die rond het eiland leven meer dan 800 soorten te vinden in het nationale park. Zo zijn in de wateren van het park vier soorten schildpadden te vinden: de Hawksbill zeeschildpad, de groene zeeschildpad, de leatherback zeeschildpad en de Olive Ridley zeeschildpad.
Ook is er een soort waterslang te vinden, meerdere soorten walvissen en een standaard van vijf soorten dolfijnen, waarbij er twee soorten ook nog zo nu en dan kunnen voorkomen.

Op het eiland zijn drie soorten vleermuizen te ontdekken, vijf soorten gekko's waarvan er slechts een op het eiland woonde voor de komst van mensen en de introductie van andere dieren en verschillende hagedissen.

Andere bezienswaardigheden

Qua bezienswaardigheden is dit park heel erg arm. De voorname bezienswaardigheden zijn al gauw uit het nationale park en op de oceaan. Hier kan men goed tochten doen om bijzondere zeedieren te zien. Daarnaast zijn voornamelijk de stranden en de rotsen de moeite waard om eens uitvoerig te bekijken. Men moet met het wandelen en daarmee bekijken van de rotsformaties rekening houden dat men hier niet mag kamperen of overnachten.

Mogelijk activiteiten in het park

Men kan in dit park niet zo veel qua extreme sporten. Eigenlijk kan men hier alleen wandelen, snorkelen en duiken. Dit zijn dan ook automatisch de activiteiten die hier het meest worden ondernomen.
© 2013 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden, American SamoaIn de Pacific, meer dan 2500 km ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt American Samoa, een eilandengroep die in het begi…
Samoa - Een dag niet geleefd, een dag niet bestaannieuws uitgelichtSamoa - Een dag niet geleefd, een dag niet bestaanSamoa heeft 30 december 2011 overgeslagen en heeft hierdoor een dag niet bestaan op onze planeet. Samoa heeft de datumgr…
Eilanden, Niue (Nie-oe-wee)Eén van de grootste koraal eilanden ter wereld, ontdekt door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw. De oorspronkelij…
Eilanden, Independent SamoaNiet ver van het American Samoa ligt Independent Samoa. Nadat Nieuw Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsland van…

Bedevaart naar Santiago de Compostella - CaminoBedevaart naar Santiago de Compostella - CaminoDwars door Europa ligt een netwerk van wandelroutes, die uitkomen in Santiago de Compostella in Spanje. De Camino is een…
Borkum, het Duitse eiland voor de Nederlandse kustBorkum, het Duitse eiland voor de Nederlandse kustHet is kleiner dan Schiermonnikoog, ontbeert de mooie dorpjes van Ameland en de rust van Vlieland, toch is Borkum, het D…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.nps.gov/npsa/index.htm
  • http://travel.nationalgeographic.com/travel/national-parks/american-samoa-national-park/
  • http://www.american.samoa.national-park.com/
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.