Borkum, het Duitse eiland voor de Nederlandse kust
Het is kleiner dan Schiermonnikoog, ontbeert de mooie dorpjes van Ameland en de rust van Vlieland, toch is Borkum, het Duitse waddeneiland voor de kust van Groningen, een bezoek meer dan waard. Daarnaast is Borkum voor veel inwoners van Noord- en Oost-Nederland zonder meer één van de best bereikbare waddeneilanden.
Aan het eind van de Rijksweg N33 ligt de Eemshaven, vanwaar Duitse rederij AG Ems naar Borkum vaart. Op de enorme parkeerplaats staan niet alleen Nederlandse autos, maar ook een groot aantal Duitse, want voor vele Oosterburen is de route via de Eemshaven de snelste weg naar dit waddeneiland. In tegenstelling tot wat de gigantische parkeerplaats doet vermoeden, is het mogelijk om de eigen auto mee te nemen naar het eiland. 50 minuten na vertrek (de catamaran heeft de helft van de tijd nodig) legt de boot aan in de veerhaven op de zuidoostpunt van Borkum, vanwaar voor voetgangers een treintje vertrekt naar het stadje Borkum. Voor wie met kinderen reist, zorgt alleen al de combinatie van varen en het ritje met de trein voor een geslaagde dag.
Het dorp
De trein zet je af in het centrum van het plaatsje Borkum. Dit dorp is onmiskenbaar Duits met relatief veel hoogbouw en de kenmerkende bouwstijl die je in vele Duitse provinciestadjes aantreft. Desalniettemin heerst er een gezellige drukte in de hoofdstraat en de straatjes die richting het strand leiden. Zoals je van onze Oosterburen mag verwachten is er aan eetgelegenheden geen gebrek. Aan de westkant van het dorp ligt de promenade, waar de bebouwing deels nog herinnert aan de mondaine badplaats die Borkum in de 19e eeuw is geweest.
Nordbad
Aan de voet van de promenade ligt het grootste strand, het Nordbad, een enorm diepe zandvlakte, die uitkijkt over de Groninger zandplaten en Rottumerplaat. Het Nordbad is, samen met het Südbad en het naaktstrand, één van de drie bewaakte stranden op het eiland. Hier staan de kleurige strandstoelen (Strandzelte) die zo kenmerkend zijn voor dit Oost-Friese waddeneiland en die voor een paar euro per dag te huur zijn. Je zou hier zonder problemen de hele dag kunnen vertoeven, maar voor de actievere eilandgast zijn er uiteraard ook andere mogelijkheden. Er zijn beachvolleyvelden, je kunt er surfen, zeilen, kiten en ook vliegeraars komen hier volop aan hun trekken. Aan de zuidzijde van het Nordbad bevindt zich het Nordsee Kletterpark Borkum, waar badgasten zonder hoogtevrees hun klimtalent kunnen ontwikkelen.
Op pad over het eiland
Voor wie het eiland wil verkennen, is er een netwerk van wandel- en fietspaden, met een totale lengte van 130 kilometer. Wie de fietspaden op Schiermonnikoog of Ameland gewend is, moet op Borkum af en toe flink doortrappen, want de paden voeren duin op en duin af. Wie geen eigen fiets heeft meegenomen, kan overal in het dorp aan een huurfiets komen. Wie op de bonnefooi naar het eiland is gekomen, kan in het hoogseizoen geconfronteerd worden met verhuurders die geen fietsen meer hebben, maar wie de bedrijven buiten het centrum aanspreekt, maakt een goede kans om alsnog aan een fiets te komen. De fiets- en wandelpaden zijn goed onderhouden en maken het eiland goed toegankelijk. Als je het eiland hebt rondgefietst, bestaat de mogelijkheid om het eiland ook eens van een andere kant te bekijken: met het schip Wappen von Borkum worden tochten rond het eiland georganiseerd.
Verblijf
Borkum leent zich uitstekend voor een dagje uit, maar ook voor een meerdaags verblijf zijn er volop mogelijkheden. Zoals je van een waddeneiland mag verwachten zijn er volop hotels en vakantiehuisjes aanwezig, kampeerders kunnen op twee campings terecht. Mocht je tijdens je verblijf op dit Duitse waddeneiland slecht weer treffen, dan kun je terecht in het getijdenzwembad, het Noordzeeaquarium bij het Südbad, het streekmuseum Dykhus of op het vuurschip Borkumriff. Kortom, een kort of lang verblijf op het Duitse eiland voor de Nederlandse kust biedt voor elk wat wils!