Eilanden, Tokelau

Noordelijk van de Samoa eilanden liggen de Tokelau eilanden, eigenlijk zijn het 3 atollen die misschien over een aantal jaar niet meer bewoonbaar zijn, misschien zelfs niet meer bestaan. Door de opwarming van de aarde en de stijgende zeespiegel is de kans groot dat ze verdwijnen. Ze liggen namelijk maar enkele meters boven de zeespiegel.

Algemeen

In het zuiden van de Stille Oceaan op 480 km ten noorden van het eiland West Samoa liggen de drie atollen van de Tokelau eilanden. Het wordt uitgesproken als “too-kee-lau” en dat betekend in de Polynesische taal “noord”.

De atollen die behoren bij deze eilandengroep zijn:
  • Atafu
  • Nukunonu
  • Fakaofo

Geschiedenis

De eerste Europeanen die het eiland bezochten waren Kapitein John Byron (in 1765, het eiland Atafu) en de bemanning van de Amerikaanse walvisvaarder General Jackson die in 1835 het eiland bezochten. Al snel volgende de missionarissen, die samen met de katholieke bevolking van Samoa de inwoners van Nukunonu in 1840 bekeerden. In 1858 werd Atafu bekeerd en de beide eilanden vochten in voor de zielenheil van Fakaofo.

Rond 1850 werd de al minuscule bevolking, toen ongeveer 200 personen, teruggebracht tot 60 toen slavenhandelaars uit Peru (zgn. blackbirders) de mensen als slaven van het eiland wegvoerden.

In 1889 werden de eilanden door Britannië geannexeerd en in 1916 ingelijfd bij de kolonie van de Gilbert en Ellice eilanden (heden ten dage bekend als Kiribati en Tuvalu), beter bekend als de Union groep. De naam is later aangepast, omdat het beter bij een bank paste dan bij een paradijselijk eiland.
Veel eilanders werkten in de fosfaatmijnen van Banaba. Sinds 1925 worden de eilanden beheerd door Nieuw-Zeeland en werden in 1948 bij de territoriale grenzen getrokken. In 1946 werd de naam Tokelau eilanden officieel.

Tokelau

Het hoogste punt van de eilanden ligt slechts 5 meter boven de zeespiegel. Er wordt gevreesd dat de eilanden hun langste tijd gehad hebben. De bedreiging van de stijgende zeespiegel door middel van de opwarming van de aarde, doet vermoeden dat de eilanden over een aantal jaar helemaal onder water staan.

Het bevoorradingsschip vanuit Samoa doet éénmaal per 3, 4 weken het eiland aan, na een reis van bijna 3 dagen. Op het eiland zelf zijn veel kokosnoten, fruit (papaya en bananen) te vinden, alsmede vis uit de lagune.

Er is bijna geen verschil tussen de rijken en armen, vanuit Nieuw Zeeland word scholing en medische verzorging gestimuleerd. Tokelau zou niet kunnen overleven als het onafhankelijk van Nieuw-Zeeland wordt. De visvangst is niet commercieel zolang er geen transportmiddelen zijn naar andere verkooppunten toe.

Op het eiland spelen zang en dans nog steeds een belangrijke culturele rol. Er worden op dit eiland nog steeds kano´s uit boomstammen gemaakt en traditioneel matten gevlochten, alsmede vis gevangen. Deze laatste wordt volgens het Inati systeem (een oud communistisch systeem) eerlijk onder de familie´s op het eiland verdeeld.

Atafu

Het Atafu of Hertog van York eiland is de noordwestelijke atol van de Tokelau eilanden. Het is 17 km² groot en het enige eiland waar de traditionele boomstamkano´s gemaakt worden. Het is een lage koraal atol, driehoekig van vorm en er groeien voornamelijk bomen en kokosnootpalmen. Op het eiland wonen 380 mensen, allen op het eiland geboren.

De grond van Atafu is niet erg vruchtbaar, maar er is toch wel een variatie van groente te vinden; Pulaka, Taamu, en tomaten. Ook zijn er bananen en papaya´s op het eiland te vinden.

De boomkano´s worden gemaakt van de Kanava boom. Voordat het hout wordt bewerkt wordt het gezegend. De boom is voldoende dik, hard en waterbestendig. De kano´s kunnen, als ze klaar zijn, wel honderd jaar mee. Het bouwen van de kano volgens traditionele rite is een complex geheel. De hoofdtimmerman, de tohuga, is zowel de ontwerper als de opzichter van het bouwwerk.

Nukunonu

Dit eiland ook wel bekend als het Duke of Clarence Island, is het middelste van de drie atols, omringd met een lagune. De lagune wordt omringd door een aantal rifeilandjes. Het eiland is 98 km² groot en het is het enige eiland van de drie die hotel faciliteiten kent. Ook dit eiland is een koraal atol. Op dit eiland groeien bomen, kokosnootpalmen, lage bomen en struiken. Er huizen ook zeevogels, de kluizenaarkrab, ratten en insecten. Er is een overvloedig waterleven in de ondiepe lagunes.

De belangrijkste religie op het eiland is Rooms Katholiek. De bewoners leven voornamelijk van de kopra industrie, timmermanskunst en de visserij.

Fakaofo

Fakaofo of Bowditch Eiland is het meest zuidoost van de Tokelau eilanden. Het is ongeveer 50 km² groot en heeft ongeveer 400 inwoners.

Vanwege de bewoning op het eiland zijn er weinig vogels te vinden. De land- en kluizenaarskrab leven er echter in overvloed. Er leven verschillende soorten hagedissen op het eiland en insecten zijn er in overvloed: de libelle, twee soorten vlinders, sprinkhanen, kevers, mieren, muggen en spinnen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van OceaniëOceanië is een verzamelnaam voor een groot aantal eilanden in de Stille Oceaan. Wanneer ook Australië, Nieuw-Zeeland en…
10 dingen om te doen op RarotongaRarotonga is het hoofdeiland van de Cookeilanden, gelegen in de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan. Het was altijd een o…
Eilanden; de noordelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Pacific Resort op de CookeilandenThe Pacific Resort is één van de mooiste en meest luxueuze hotels van de Cookeilanden. Er zijn drie verschillende locati…

Plekjes in Belgisch Limburg - Het blotevoetenpadIedereen die er al geweest is, moet het toegeven. Het is een heel bijzondere sensatie: bijna twee kilometer lang wandel…
Eilanden, American SamoaIn de Pacific, meer dan 2500 km ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt American Samoa, een eilandengroep die in het begi…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.