Het openbaar vervoer in Noorwegen

Noorwegen wordt een steeds populairder vakantieland, vooral door de ongerepte wilde natuur. Niet alleen via de weg, maar ook via spoorwegen zijn de grootste Noorse steden gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Op een aantal plaatsen wordt het spoor onderbroken voor een tochtje met de veerboot door de beroemde fjorden. Al met al is het reizen met het openbaar vervoer door Noorwegen een hele onderneming. Noorwegen heeft een aantal vliegvelden waar internationaal op gevlogen wordt. De grootste is de luchthaven Oslo Gardermoen, waar jaarlijks 28 miljoen passagiers aan kunnen komen. Op deze luchthaven vliegen voornamelijk de grotere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Air Berlin en British Airways. Ryanair vliegt alleen naar een kleiner vliegveld 60 kilometer ten zuiden van Oslo, namelijk Moss Luchthaven Rygge.

Reizen met de trein

Vanuit de luchthaven kan je meestal direct in te trein stappen, soms moet je nog een aantal kilometer met de bus reizen voordat je bij een treinstation aankomt. De grootste spoorwegenmaatschappij is NSB, Norges Satsbaner, deze komt vrijwel in elke Noorse stad. Je kan via hun site online tickets boeken, voor een minipris, wat voor Noorse begrippen redelijk goedkoop is. Het nadeel van de minipris is dat dit geen flexibele kaartjes zijn, dus je kan de tijden niet meer wijzigen. De Komfort tickets zijn duurder, maar dit wordt gezien als de eerste klas. Bij het ticket krijg je gratis koffie en een krant. De prijzen van een treinritje zijn vergelijkbaar met Nederland, alleen houdt er wel rekening mee dat de afstanden die je moet afleggen vaak groter zijn, dus dat de kosten wat hoger uit kunnen vallen.

Bijzondere treinritjes

De Flåmsbana is de meest bijzondere spoorweg van heel Europa! Dit traject heeft een hoogteverschil van 865 meter en is maar 20 kilometer lang. De spoorweg ligt tussen de dorpjes Myrdal en Flåm het het heeft een aantal haltes. Een enkele rit duurt ongeveer 30 minuten en je stopt onder andere bij de watervallen van Kjosvossen. Je reist met een authentieke trein die een luxe uitstraling heeft aan de binnenkant. Je moet wel wat neerleggen voor dit treinritje, want het is duurder dan een reguliere treinrit in Noorwegen.

Een andere bijzondere treinrit, is een ritje naar het noordelijkste puntje van Noorwegen. Bodø is het plaatsje waar je het noordelijkst via de Noorse spoorwegen kunt komen. Nog noordelijker kan ook, maar dan moet je via Zweden reizen.

Reizen met de bus

Aangezien niet alle kleine dorpjes met de trein te bereiken zijn, moet je bepaalde stukken met de bus reizen. Net als de treinen, zijn ook de bussen verzorgd en redelijk luxe, hier betaal je dan ook voor. De grootste Noorse busmaatschappij is Nor-Way Bussekspress. Dit netwerk van bussen is zeer uitgebreid en komt zelfs in het hoge noorden. Je krijgt bij het boeken van een ticket al korting bij een groep van 2 personen. Houdt er wel rekening mee dat er in dorpjes maar 1 of 2 maal een bus aankomt per dag.

Binnen de grote steden zoals Oslo en Bergen, is er een uitgebreider busnetwerk.

Veerboten

Soms is het nodig om met een veerboot te reizen om in een andere plaats aan te komen, bijvoorbeeld als je een Fjord over moet steken. Reserveren hoeft hier niet van te voren, je kunt betalen op de boot. Niet alleen is de boot een handig vervoersmiddel, ook is het een toeristische attractie geworden, door het uitzicht dat je hebt. De boten vertrekken meerdere keren per dag, afhankelijk waar je opstapt, en de dekprijzen zijn te vergelijken met de prijzen van de treinen.

De metro van Oslo

Oslo is de enige Noorse plaats, waar er een metronetwerk aanwezig is. In verhouding met het aantal inwoners van Oslo heeft het een uitgebreid metronetwerk, namelijk 6 lijnen en 104 stations. Alleen in het centrum zijn de stations onder de grond, daarbuiten liggen de stations bovengronds. De metro is een snelle manier van reizen en goedkoper dan een taxi.
© 2011 - 2023 Magnumijs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openbaar vervoer en de marktordeningOpenbaar vervoer en de marktordeningWie is er verantwoordelijk voor het openbaar vervoer? Binnen het openbaar vervoer is een marktordening. Hier zijn alle a…
Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Reis je in 2020 van en naar je werk met het openbaar vervoer: elke dag, een aantal dagen in de week of slechts incidente…
Reiskosten; woon-werkverkeerReiskosten; woon-werkverkeerVaak heeft men recht op een reiskostenvergoeding, maar veel mensen zijn niet precies op de hoogte over hoe de reiskosten…
Zittend ziekenvervoer en vergoedingsregelingZittend ziekenvervoer en vergoedingsregelingZiekenvervoer wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als het om medisch noodzakelijk vervoer gaat. In…

Groot-Brittanië: politiek stelselHoe zit het eigenlijk met de politiek in Groot-Brittannië? Als u wilt weten het eraan toegaat met de wetten, hoe mensen…
ABBA-locaties Zweden: Verum, trouwkerkje Björn en AgnethaOp 6 juli 1971 trouwden in het Zweedse plaatsje Verum, in Skåne, Agnetha Fältskog en Bjorn Ulvaeus, in aanwezigheid van…
Bronnen en referenties
  • http://www.nsb.no/
  • http://www.tbane.no/
  • http://www.nor-way.no/
Magnumijs (6 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.