Vakantie in Denemarken; Kopenhagen

Vakantie in Denemarken; Kopenhagen Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stedentrip is Kopenhagen een prima bestemming. Tivoli, Nyhaven en de kleine zeemeermin zijn bekende attracties van Kopenhagen, maar in deze Deense stad is nog veel meer te zien en te beleven.

Kopenhagen

De meeste bezienswaardigheden van Kopenhagen liggen in het centrum en zijn prima te lopen of te fietsen. Paleizen, mooie pleinen, parken en tuinen, havens en grachten, het is er allemaal te vinden. Winkelmogelijkheden zijn er volop. De bekendste hiervan is de ruim 1 kilometer lange Strøget (de Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv en Ostergade). Er zijn grote warenhuizen als Magasin du Nord Illum, maar ook het Bodum Hus (van de cafetìeres) is er te vinden.

Tivoli Kopenhagen

Tivoli is een bijzonder pretpark. In het acht hectare grote park uit 1843 stap je in een andere wereld. Er zijn niet alleen veel attracties te vinden, er zijn ook veel theaters, een aquarium, een concertzaal en restaurants. Bij Tivoli betaal je entreeprijs en verder moet je apart betalen voor de attracties of voorstellingen in het theater. Voor de attracties zijn verschillende mogelijkheden zoals een strippenkaart waarmee je per attractie betaalt of een armbandje waarmee je onbeperkt in de attracties kunt. Alleen de entreeprijs betalen kan ook, als je er bijvoorbeeld alleen wilt rondlopen en wilt eten in één van de vele restaurants. Tivoli was één van de favoriete plekken van sprookjesschrijver Hans Christian. Hier deed hij inspiratie op voor het sprookje ‘De Chinese nachtegaal’.

Nyhaven

De pastelkleurige koopmanshuizen met de vele terrassen worden door heel veel toeristen bezocht. Terecht, maar op drukke dagen kan je hier amper lopen.

De kleine zeemeermin

Dit beeldje, bedacht door Hans Christian in het sprookje ‘De kleine zeemeermin’, staat hier sinds 1913. De kleine zeemeermin is klein en door het bezoek van de vele toeristen niet altijd even goed te zien.

Ripley’s believe it or not

Een museum vol extremen. De langste man, de meest behaarde vrouw et cetera.

Fietsen in Kopenhagen

In Kopenhagen zijn ruim 2000 fietsen gratis te leen. Er zijn in de binnenstad 110 locaties waar je een fiets kan lenen met een muntstuk van 20 kronen, die je na afloop weer terug krijgt. De fietsen zijn alleen beschikbaar van half april tot november.

Parkeren in Kopenhagen

Het centrum kent drie parkeerzones, die net als in Nederland steeds meer opschuiven. Ongeveer een kilometer voorbij de dierentuin (tussen de O2 en O3) is het gratis parkeren. Met de fiets of bus ben je dan vrij snel in het van Kopenhagen.

De dierentuin in Kopenhagen

Aan de Roskildevej 32 ligt de grote dierentuin van Kopenhagen. Er is een restaurant en een treintje. Het is mogelijk om je auto vlakbij de dierentuin met parkeerkaart 5 uur lang gratis te parkeren. Wees vroeg, want het aantal plaatsen is zeer beperkt.

Koffiedrinken bij boekhandel Arnold Busck

Er zijn ontelbaar veel plekken waar je koffie kunt drinken in Kopenhagen, maar boekenhandel Arnold Busck is een speciale plek. Midden tussen de boeken staan een paar tafeltje waar je koffie kan drinken met een heerlijk stuk taart.

Betaalbaar uiteten in Kopenhagen

Een goede betaalbare maaltijd is te krijgen op de bovenste verdieping van het warenhuis ‘Magasin’. Er is een uitgebreide saladebar waar je zelf een maaltijd kan samenstellen. Ook in Tivoli zijn goede, betaalbare restaurants te vinden (maar let goed op, want ook de beste en duurste restaurants van de stad zitten in dit park).

Restaurant Noma in Kopenhagen

In restaurant Noma (Noma betekent eten in het Deens) kan men genieten van de New Nordic Cuisine. Chef-kok René Redzepi kookt met lokale producten en producten uit het wild. Ongeveer twee maal per week gaat hij voedsel zoeken in het bos, weiland of rijden ze naar de eilanden rond Kopenhagen of naar de Zweedse zuidkust. Al drie maal is René Redzepi uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Eten bij restaurant Noma is niet goedkoop. Een lunch kost ongeveer E 250,- . Toch moet je circa drie maanden van te voren reserveren om zeker van een plaats te zijn. Inspiratie is op te doen in het boek; 'Noma: tijd en plaats in de Nordic keuken' (E 49,95 Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021549859)

De Kopenhagenkaart

Met de Kopenhagenkaart (keuze uit 24, 72 0f 120 uur) heb je vrij toegang tot meer dan 70 attracties en musea en je mag gratis met het openbaar vervoer in Kopenhagen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Kopenhagen met een uitstapje naar MalmöKopenhagen met een uitstapje naar MalmöKopenhagen is een leuke bestemming voor een citytrip. Met een uurtje vliegen vanaf Schiphol ben je er. Wat direct opvalt…
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…

Stedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardighedenStedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardighedenVoor liefhebbers van een stedentrip is de stad Berlijn zeker een aanrader. De Duitse stad is enorm veelomvattend en er v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Witizia, Pixabay
  • ‘Eco-hip Kopenhagen’ door Kim van Dam (Zin, nummer 102, juni 2013)
  • ‘Eigenzinnig Kopenhagen’ door Thom Olink (Het Parool, 21 juni 2008)
  • Hoogendoorn, H./Pausanias tekstbureau (2011), Denemarken, ANWB bv, Den Haag
  • ‘Kopenhagen’ (Libelle)
  • ‘Kopenhagen’ door Linda van de Pavoordt (Margriet, nummer 16, 2008)
  • ‘Kopenhagen aan het water’(Zin nummer 5, 2007)
  • ‘Sprookjes bestaan’ door Jinke Obbema (AD magazine)
  • 'Noordelijk bries door de keuken' door Kat de Baerdemaeker (Seasons nr.5 juni/juli 2013)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.