De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in Kopenhagen

De kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er verstandig aan om verder te kijken. Naast dit beroemde beeldje bezit de stad namelijk veel meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Een paar feiten

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en ligt op het eiland Seeland. De stad heeft ruim 500.000 inwoners en de Gemeente Kopenhagen telt zelfs ruim een miljoen inwoners. Hiermee is Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Kopenhagen was van oorsprong een koopmanshaven. Inmiddels is er in de stad bijna geen industrie meer en ook is Kopenhagen geen havenstad meer. Wel is de stad een geliefde plek voor toeristen en stedenliefhebbers.

Tivoli

Het bekende attractiepark Tivoli ligt midden in het centrum van Kopenhagen. Het park is in 1843 opgericht door Georg Carstensen die vond dat de bewoners van Kopenhagen vermaak nodig hadden. Het park biedt ook inderdaad vermaak voor jong en oud. Er zijn volop spannende en snelle attracties, maar ook valt er genoeg te zien en rond te kijken. Het park is 's avonds vaak ook geopend en het is dan volop genieten van de vele lichtjes in het park. Tijdens de zomermaanden zijn er vaak live optredens zodat het park ook zeer geschikt is voor bezoekers die niet van achtbanen houden.

De kleine zeemeermin

Net buiten het centrum van Kopenhagen ligt aan de Langelinie het beeld van de kleine zeemeermin. In het water, op een rotsblok, kijkt zij uit over het water. Het beeld is gemaakt in 1913 door de beeldhouwer Edward Eriksen en verwijst naar het bekende sprookje, geschreven door Hans Christian Andersen.

Het sprookje

Ariël, een zeemeermin, wordt verliefd op de prins wiens leven zij redt. Om, net als de prins, benen te krijgen, bezoekt zij de zeeheks. In ruil voor haar mooie stem krijgt zij benen. De prins is onder de indruk van Ariël, maar ziet in haar geen toekomstige bruid. Uiteindelijk vind de prins een andere bruid van wie hij denkt dat zij hem gered heeft. Ariël kan hem niet vertellen dat zij dat was, aangezien de zeeheks haar tong ingenomen heeft in ruil voor benen. Het sprookje loopt slecht af voor Ariël, met het gevolg dat zij nu nog steeds in Kopenhagen, bovenop een rotsblok, op de uitkijk staat naar haar prins.

Maar er is meer te zien!

Kopenhagen is een veelzijdige stad. Naast het bekende Tivoli en De kleine zeemeermin heeft de stad nog veel meer bezienswaardigheden. Hieronder een opsomming van een aantal voorbeelden welke zeker de moeite waard zijn.

Radhus

Het prachtige Stadhuis van Kopenhagen, recht tegenover het station. Het gebouw staat daar vanaf 1905 en de architect, Martin Nyrop, liet zich bij het ontwerpen inspireren door het stadhuis van Siena en de Big Ben in Londen. Het is zeker de moeite waard om het gebouw ook van binnen te bekijken en te genieten van de vele muurschilderingen en de oude plafonds.

Stroget

De bekende en lange winkelstraat van Kopenhagen, vol met leuke winkels, boetieken en straakvermaak.

Gammeltorv & Nytorv

Gammeltorv & Nytorv zijn twee pleinen, gescheiden door de winkelstraat van Kopenhagen 'Stroget'.

Gammeltorv is het oudste plein van Kopenhagen en bestaat al vanaf de Middeleeuwen. Voorheen was dit plein het ontmoetingsplein van Kopenhagen. Het Stadhuis lag aan dit plein, net als de dagelijkse markt. Na een grote brand in 1795, toen het Stadhuis afgebrand was, werd een nieuw Stadhuis gebouwd aan Nytorv waardoor de beide pleinen samengevoegd werden tot één plein. Ondanks dat het nu één plein is, is het nog duidelijk te zien dat dit plein van oorsprong bestond uit twee aparte pleinen.

Christiansborg

Christiansborg heette van oorsprong 'Absalon's kasteel' en daarna 'Kopenhagen Kasteel'. Het was voorheen altijd bewoond door de koninklijke familie, maar bij de brand van 1794 brandde het kasteel af en werd de koninklijke familie gedwongen om te verhuizen. Christiansborg werd gebouwd, maar toen het gebouw af was, woonde de koninklijke familie al op Amalienborg. Ze verhuisde niet meer terug.

Nu is Christiansborg het parlementsgebouw van Denemarken. Tevens is het het hooggerechtsgebouw en bevinden de kamers van de Eerste Minister zich hier. Onder het gebouw bevinden zich de ruïnes van 'Absalon's kasteel' en 'Kopenhagen kasteel'. Ook is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de de tuinen van de Koninklijke Bibliotheek. Deze zijn te vinden naast het statige Christiansborg.

Nyhavn

Nyhavn is de haven van Kopenhagen en nu nog voornamelijk een toeristische trekpleister. Langs de Nyhavn zijn diverse café's en restaurants gevestigd en de uitstraling van de haven is heel gezellig. Vooral 's zomers zijn de terrassen overvol. Sommige panden aan de Nyhavn zijn wel 300 jaar oud. Verder heeft de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen in verschillende panden aan de Nyhavn gewoond.

Amalienborg

Amalienborg is het paleis van de Koninklijke familie en bestaat uit 4 paleizen. Koningin Margaretha II woont hier samen met Prins Henri. In Amalienborg woont ook de Kroonprins, prins Frederik, met zijn gezin. In het gedeelte waar de Kroonprins woont, is ook een museum gevestigd. Vanaf 1794 woont de Koninklijke familie in Amalienborg. Voor die tijd, voor de brand van 1794, was Christiansborg het Koninklijk huis.

Midden op het plein van Amalienborg staat een standbeeld van Frederick V. Het heeft totaal 17 jaar geduurd voordat dit standbeeld klaar was. Op het plein zijn ook altijd wachters te zien van de Koninklijke Garde. Elke dag om 12.00 uur is er wisseling van de wacht, terwijl er elke 2 uur van positie gewisseld wordt.
© 2012 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…
Pleinen van KopenhagenKopenhagen is bekend van Tivoli, de Kleine Zeemeermin en Strøget, de lange ´streep´ van Rådhuspladsen naar Kongens Nytor…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…
Beleef de geschiedenis in het eeuwenoude RibeTijdens een vakantie aan Denemarken mag een bezoek aan het beeldschone Ribe zeker niet ontbreken. Ribe is bekend om het…
Bronnen en referenties
  • De Kopenhagen Audio gids
Saskiaw (29 artikelen)
Laatste update: 29-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.