Beleef de geschiedenis in het eeuwenoude Ribe
Tijdens een vakantie aan Denemarken mag een bezoek aan het beeldschone Ribe zeker niet ontbreken. Ribe is bekend om het vikingcentrum en vikingmuseum maar ook het stadje zelf heeft voldoende bezienswaardigheden
Ribe in het algemeen
Ribe is een klein stadje gelegen aan de westkust van Jutland in Denemarken. Het ligt direct aan de Waddenzee, iets onder de bekende plaats Esbjerg. Wie een bezoek gaat brengen aan de oude stadskern van Ribe doet er verstandig aan om goede schoenen aan te doen. De wegen zijn slecht begaanbaar door de oude stenen en de toerist wordt aangeraden om de auto neer te zetten op een parkeerplaats net buiten de oude stad.
Domkirken
Het herkenningspunt van Ribe is ongetwijfeld 'De Dom''. Deze Onze Lieve Vrouwenkerk staat al vanaf 1150. Uiteindelijk was de bouw van de kerk volledig klaar tussen 1225 en 1250. Tijdens de kerstnacht in 1283 stortte één van de twee hoge torens in waardoor er veel burgers omkwamen.
De kerk mag bezichtigd worden en het is zeker de moeite waard om alle 248 treden te bewandelen om te genieten van een prachtig uitzicht over de daken van Ribe en de weiddegebieden in de omgeving.
Det gamle Radhus
Op de hoek van de Sonderportsgade en de von Stockens Plads staat het oude stadhuis. Het gebouw is gebouwd rond 1500 en diende eerst als handelshuis. Later werd het gebruikt als woning (de dichter Anders Bording, die de eerste Deense krant uitgaf op rijm, is in dit huis geboren.)
In 1709 werd het gebouw gekocht door de Gemeente en werd het stadhuis. In 1900 werd het gebouw gerestaureerd en aangebouwd. Nu is het stadhuis in de zomermaanden geopend voor bezoekers die kunnen genieten van het museum in het gebouw, de burgerzaal en de voormalige gemeenteraadszaal.
Klostergade
De Klostergade is een lange straat met veel kleine huisjes die vroeger gebouwd zijn voor de armen. Alle huisjes zijn inmiddels veranderd, behalve het huisje op nummer 26. Dit huisje wordt ook wel het kleinste huisje van Ribe genoemd (met een oppervlakte van totaal 27 m2 is dat heel goed mogelijk). Het huisje geeft goed weer hoe het grootste gedeelte van de bevolking van Ribe woonde in de 18e eeuw.
Sct. Catharinae Kirke
Klooster
Deze kerk is tevens een klooster en is gesticht in 1228. Toen diende het als bedelmonnikenklooster. Nu biedt het klooster nog onderdak aan alleenstaanden. Het is ook zeker de moeite waard om een wandeling te maken door de prachtige kloostertuinen welke te bereiken zijn via de Klostergade.
Kerk
De huidige kerk is de derde kerk op deze plek en is uiteindelijk gered nadat deze in 1920 op instorten stond door het plaatsen van een aantal hefbomen. Eén van deze hefbomen is nu nog steeds zichtbaar. De eerste originele kerk stamt uit de 15e eeuw en in 1536 werd het een parochiekerk.
De Neder-, Mellem- en Overdammen
De winkelstraat van Ribe loopt dwars over het riviertje de Ribe A, onderbroken door de drie dammen. De waterkracht moest voorheen de watermolen van de koning, maar ook die van de burgers aandrijven. Nu draait er nog maar één molen, maar de plekken waar de andere molens gelegen hebben, is nog goed zichtbaar in de winkelstraat. De rivier de Ribe A loopt via de sluizen Ribe Kammersluse uit in de Waddenzee.
De Stormvloedzuil
De stormvloedzuil is een lange paal waarop de grootste stormvloeden uit de geschiedenis van Ribe op aangeven zijn. De bovenste ring, op ruim 6 meter boven de normale waterstand, staat voor de stormvloed uit 1634. Veel boederijen en huizen zijn toen weggespoeld en veel mensen zijn om het leven gekomen.
Na 1976, toen er uit veiligheidsoverwegingen veel bewoners geëvacueerd zijn vanwege een dreigende stormvloed, werden de dijken versterkt. De stormvloedzuil staat in de jachthaven van Ribe, Skibbroen.
Riberhus Slotsbanke
Net buiten de oude stadskern zijn nog resten te vinden van een oude koninklijke burcht. Voordat de burcht gebouwd werd, heeft hier waarschijnlijk nog een koninklijk landgoed gestaan aangezien de oudste resten die hier gevonden zijn stammen uit de 12e eeuw. De burcht Riberhus is waarschijnlijk pas gebouwd na ongeveer 1300.
De burcht werd nog gebruikt tijdens de oorlogen met Zweden in de 17e eeuw. Daarna werden de stenen van de burcht gebruikt om woningen in Ribe mee te bouwen.
Koningin Dagmar
Koningin Dagmar werd, volgens de verhalen, door Koning Waldemar de Zegevierende vanuit de Bohemen naar Ribe gebracht. Ze hebben toen gewoond in het Slot Riberhus. Tijdens een bevalling stief zij in 1212. Op de plek waar voorheen het oude kasteel stond, staat nu een beeld van Koningin Dagmar. Het beeld is in 1913 opgezet en gemaakt door de beeldhoudster Anne Marie Carl-Nielsen.
© 2012 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Denemarken; RibeRibe is de oudste stad van Denemarken. Het is een gezellige stad met een middeleeuwse kern. In Ribe is veel informatie o…
Bronnen en referenties
- Informatiebrochure 'Een wandeling door het oude Ribe'