Hongarije, een samensmelting van Boeda en Pest

Hongarije, een samensmelting van Boeda en Pest Hongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door Hongarije gaat de rivier de Donau.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Magyarország
  • Taal: Hongaars
  • Valuta: Hongaarse Forint

Steden

Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau. Boedapest is een samensmelting van de twee voormalige steden Boeda en Pest. De stad is gelegen op een heuvelachtige oever. Twee van deze heuvels domineren duidelijk. Dit zijn Burchtheuvel en de Gellértberg. Binnen Boedapest kun je goed reizen met de metro, tram, bus en trein.

Boedapest bestaat uit veel monumentale gebouwen die bestaan in alle denkbare architectuurstijlen. De stad heeft hierdoor weinig origineels, maar omdat er zoveel verschillende dingen bij elkaar staan, is Boedapest toch enigszins speciaal. Er is bijvoorbeeld het Boeda’s Burchtpaleis, gebouwd in de tweede helft van de dertiende eeuw. Tevens heb je het Greshampaleis, gemaakt in 1907. Ook zijn er veel bruggen en musea in de stad. Met de kinderen kun je een dagje uit naar de dierentuin Zoo Budapest.

Andere steden

Eger is een stad met veel overgebleven oude architectuur en je hebt een schitterend uitzicht vanaf de Burcht van Eger. Pécs is een stad in het zuidwesten van Hongarije. Je vindt er opvallend veel Turkse gebouwen.

Natuur in Hongarije

Het Balantonmeer is met ruim 600 vierkante kilometer het grootste meer van Europa. Er zijn veel badplaatsen en historische stadjes langs het meer te vinden. Nationaal Park Hortobágy is één van de tien nationale parken van Hongarije. Dit park staat bekend als één van de beste plaatsen in Europa om vogels te bekijken. Aggtelek nationaal park bevat meer dan 240 verschillende grotten. Ook zijn er veel ruïnes van kloosters.

Klimaat van Hongarije

Het klimaat van Hongarije staat onder invloed van de Atlantische en mediterrane stromingen. Daarom zijn er erg warme zomers en hele koude winters in Hongarije. In de zomer is de gemiddelde temperatuur rond de 21 graden Celsius. In de winter kan de temperatuur gaan van –1 graden Celsius in het westen en zuidwesten, tot –15 graden Celsius in de vlaktes in het zuidoosten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Hongarije hoef je geen visum aan te vragen. Wel heb je een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig om naar Hongarije te gaan. Dit heb je ook nodig als je niet het vliegtuig, maar de auto pakt. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade voor meer informatie. Je krijgt dan precies te horen welke stappen je dient te ondernemen.

Gezondheid in Hongarije

In Hongarije is de gezondheid ongeveer vergelijkbaar met de gezondheid in Nederland. Ook de hygiëne is prima in orde. Toch is het verstandig om wel enigszins op te letten wat je eet en een goed middel tegen darmproblemen mee te nemen. Een goed reisverzekering die medische kosten dekt is ook aan te raden, omdat de kosten anders hoog kunnen oplopen.

Hongaarse Forint

In Hongarije betaalt men met de Hongaarse Forint. Wisselen kan in Nederland of in Hongarije en hiervoor kun je ook reischeques gebruiken. Pinautomaten kun je in de grotere steden van Hongarije vinden, doorgaans bij de banken. Het is ook mogelijk om met de creditcard te betalen. Al wordt de creditcard lang niet overal geaccepteerd, zoals bijvoorbeeld op het platteland.

Hongaars

De officiële taal van Hongarije is het Hongaars. Deze taal wordt dan ook overal in Hongarije gesproken. Als toerist kun je vooral in de grotere steden ook prima terecht met Engels, maar op het platteland kan het lastiger worden jezelf verstaanbaar te maken als je geen Hongaars kent. Een taalgids van de Hongaarse taal is dus geen overbodige luxe. Tevens zal de bevolking het erg waarderen als je probeert in hun taal te praten.

Reizen door Hongarije

Om door Hongarije te kunnen reizen met de auto heb je een vignet nodig. Dit kun je aanschaffen bij de grens of in pompstations op de route. Het openbaar vervoer in Hongarije is goed geregeld. De kaartjes zijn doorgaans erg goedkoop en in steden zoals Boedapest kun je alles bereiken met metro, tram of bus. Kaartjes kun je in een kaartautomaat halen of op andere verkooppunten aanschaffen. Maak je gebruik van streekvervoer, dan kun je in de bus zelf een kaartje kopen.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van Boedapest in HongarijeGeschiedenis van Boedapest in HongarijeBoedapest, de hoofdstad van Hongarije, kent een bewogen geschiedenis. Eerst als de dicht bij elkaar gelegen stadjes Buda…
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Marketing Boedapest richt zich op doelgroepenMarketing Boedapest richt zich op doelgroepenVliegtuigmaatschappij Malèv en het Budapest Tourist-Office hebben de handen ineengeslagen. Onder de noemer ‘winterinvita…

Buggala Island – Eiland in het VictoriameerBuggala Island – Eiland in het VictoriameerBuggala Island is het een na grootste eiland in het Victoriameer: Ukerewe Island is het grootste. De eilanden behoren to…
Denemarken, het platte land van het NoordenDenemarken, het platte land van het NoordenDenemarken is een land gelegen in het noorden van Europa. Het land heeft slechts één buurland, namelijk Duitsland. Verde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.