Geschiedenis van Boedapest in Hongarije

Geschiedenis van Boedapest in Hongarije Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, kent een bewogen geschiedenis. Eerst als de dicht bij elkaar gelegen stadjes Buda en Pest, later als een miljoenenstad in Centraal-Europa. Boedapest kent een bewogen geschiedenis, van het vroege Christendom tot de Mongolen, Turken en het huis van Habsburg en de toetreding tot de Europese Unie. Boedapest is nu een van de meest bezochte Europese hoofdsteden, rijk aan historie en diversiteit aan culturele uitingen.
<H2>Boedapest tot aan het Christendom</H2>
De doop van Vajk - Gyula Benczur / Bron: Gyula Benczúr, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Boedapest tot aan het Christendom

De doop van Vajk - Gyula Benczur / Bron: Gyula Benczúr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Al sinds het Paleolithicum waren er nederzettingen gevestigd in het gebied van het huidige Boedapest, het smalle deel van de rivier de Danube maakte het een gemakkelijke plaats om hier het water over te steken. Rond het jaar 100 na Christus vestigden de Romeinen hier een eerste meer permanente stad met de naam Aquincum. De Romeinen heersten tot de vroege 5e eeuw na Christus, waarna de regio onder het gezag van Atilla de Hun kwam. Nog weer later kwam het gebied onder het gezag van respectievelijk de Gothen, de Longobarden en, voor een periode van bijna 300 jaar, onder het gezag van de Avaren.

De voorouders van de moderne Hongaren, de Magyaren, migreerden van de Oeral in Rusland en kwamen in 896 na Christus in het gebied van het huidige Boedapest aan. De dynastie van hun leider, Prins Arpad, heerste over het gebied tot aan de 13e eeuw. Aan het begin van het eerste millennium accepteerde Sint Istvan (heidense naam: Vajk) het Christendom al enige godsdienst voor de Hongaren. Istvan werd Koning Istvan I en legde de basis voor de moderne Hongaarse staat. De gebeurtenis is vastgelegd op een prachtig schilderij van Gyula Benczur, getiteld De Doop van Vajk. Het schilderij hangt in de Nationale Galerie van Hongarije.

Bela IV van Hongarije / Bron: Graphyc artist personel, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bela IV van Hongarije / Bron: Graphyc artist personel, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geschiedenis van Hongarije en de Mongolen, Turken en Habsburgs

Het was Bela IV welke in 1247, na de Mongoolse invasie van 1241, de hoofdstad van Hongarije naar de stad Buda overbracht en daar een kasteel liet bouwen. Veel van de uitbreidingen van Buda vonden plaats onder koningen van de (Franse) Angevins-dynastie. Een voorlopig hoogtepunt werd in de 15e eeuw bereikt onder het bewind van Matyas Corvinus, waarna verdere ontwikkeling van de stad werd afgeremd door de naderende Turken, welke deze regio uiteindelijk veroverden. De Turken zouden 150 jaar over Buda heersen. Bevrijding door de christelijke legers leidde tot de onderwerping van de gehele natie aan het Huis van de Habsburgs. Zij onderdrukten direct iedere vorm van nationalistische rebellie, maar droegen tegelijkertijd zorg voor economische ontwikkeling van het gebied en introduceerden fijne architectuur. Kiezerin Maria Theresa en Aartshertog Jospeh, de gouverneur van de Keizerin hebben aanzienlijk bijgedragen aan de modernisering van zowel Buda als Pest. Desalniettemin leidde e in veler ogen te trage hervormingen tot een opstand in 1848, welke op brute wijze werd neergeslagen door Franz Joseph I. De vorming van de Oostenrijks-Hongaarse dubbel-monarchie gaf een nieuwe stimulans aan het economische en culturele leven. Kort daarna, in 1873, werden Buda en Pest verenigd in een nieuwe stad: Budapest of Boedapest.

László Sólyom / Bron: Bálint Gilicze Gilicze Bálint, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)László Sólyom / Bron: Bálint Gilicze Gilicze Bálint, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Boedapest in de 20e eeuw

De monarchie kwam ten val als gevolg van de Eerste Wereldoorlog, waarbij Hongarije twee-derde van het grondgebied verloor. Het verlangen om deze gebieden weer bij de Hongaarse staat te voegen leidde in 1941 tot de Hongaarse steun aan Hitler-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Boedapest werd in 1945 ingenomen door Russische troepen en grote delen van de stad werden met de grond gelijk gemaakt. Een volksopstand voor meer vrijheid werd in 1956 onder de gezag van de Communistische Partij bloedig neergeslagen door de inzet van Sovjet-tanks.

In 1990 werden voor eerst weer vrije verkiezingen gehouden, met een monster-overwinning voor de democratische oppositie en de opkomst van een nieuwe middenklasse als gevolg. In 2004 wordt Hongarije lid van de Europese Unie, in 2005 wordt Laszlo Solyom benoemd tot President van de Hongaarse Republiek en in 2007 wordt Hongarije volwaardig deelnemer van het Schengen-akkoord, waarmee het een volledige Europese integratie heeft bereikt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budapest anders bekeken: 10 km ochtendjoggenBudapest is één van de mooiste steden ter wereld. De hoofdstad van Hongarije bestaat uit twee aparte stadsdelen: Buda, o…
Boedapest, parel aan de DonauBoedapest, parel aan de DonauBoedapest is een prachtige stad, gelegen in een bocht van de rivier de Donau. Deze levensader deelt de hoofdstad van Hon…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…

Toeristische rijkdom van Noord-IerlandWie verlangt naar een rustgevende vakantie, ver weg van het massatoerisme, komt automatisch bij Ierland terecht. In alle…
Kernave - een van de 4 Unesco hoofdsteden van LitouwenKernave - een van de 4 Unesco hoofdsteden van LitouwenDe Litouwse plaats Kernave werd genoemd naar een rivier genaamd Kernave, die op zijn beurt afkomstig is van het zelfstan…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 07-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.