Geschiedenis van Boedapest in Hongarije
Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, kent een bewogen geschiedenis. Eerst als de dicht bij elkaar gelegen stadjes Buda en Pest, later als een miljoenenstad in Centraal-Europa. Boedapest kent een bewogen geschiedenis, van het vroege Christendom tot de Mongolen, Turken en het huis van Habsburg en de toetreding tot de Europese Unie. Boedapest is nu een van de meest bezochte Europese hoofdsteden, rijk aan historie en diversiteit aan culturele uitingen.
Boedapest tot aan het Christendom
De doop van Vajk - Gyula Benczur /
Bron: Gyula Benczúr, Wikimedia Commons (Publiek domein)Al sinds het Paleolithicum waren er nederzettingen gevestigd in het gebied van het huidige
Boedapest, het smalle deel van de rivier de Danube maakte het een gemakkelijke plaats om hier het water over te steken. Rond het jaar 100 na Christus vestigden de Romeinen hier een eerste meer permanente stad met de naam Aquincum. De Romeinen heersten tot de vroege 5e eeuw na Christus, waarna de regio onder het gezag van Atilla de Hun kwam. Nog weer later kwam het gebied onder het gezag van respectievelijk de Gothen, de Longobarden en, voor een periode van bijna 300 jaar, onder het gezag van de Avaren.
De voorouders van de moderne Hongaren, de Magyaren, migreerden van de Oeral in Rusland en kwamen in 896 na Christus in het gebied van het huidige Boedapest aan. De dynastie van hun leider, Prins Arpad, heerste over het gebied tot aan de 13e eeuw. Aan het begin van het eerste millennium accepteerde Sint Istvan (heidense naam: Vajk) het Christendom al enige godsdienst voor de Hongaren. Istvan werd Koning Istvan I en legde de basis voor de moderne Hongaarse staat. De gebeurtenis is vastgelegd op een prachtig schilderij van
Gyula Benczur, getiteld
De Doop van Vajk. Het schilderij hangt in de Nationale Galerie van Hongarije.
Geschiedenis van Hongarije en de Mongolen, Turken en Habsburgs
Het was Bela IV welke in 1247, na de Mongoolse invasie van 1241, de hoofdstad van Hongarije naar de stad Buda overbracht en daar een kasteel liet bouwen. Veel van de uitbreidingen van Buda vonden plaats onder koningen van de (Franse) Angevins-dynastie. Een voorlopig hoogtepunt werd in de 15e eeuw bereikt onder het bewind van Matyas Corvinus, waarna verdere ontwikkeling van de stad werd afgeremd door de naderende Turken, welke deze regio uiteindelijk veroverden. De Turken zouden 150 jaar over Buda heersen. Bevrijding door de christelijke legers leidde tot de onderwerping van de gehele natie aan het Huis van de Habsburgs. Zij onderdrukten direct iedere vorm van nationalistische rebellie, maar droegen tegelijkertijd zorg voor economische ontwikkeling van het gebied en introduceerden fijne architectuur. Kiezerin Maria Theresa en Aartshertog Jospeh, de gouverneur van de Keizerin hebben aanzienlijk bijgedragen aan de modernisering van zowel Buda als Pest. Desalniettemin leidde e in veler ogen te trage hervormingen tot een opstand in 1848, welke op brute wijze werd neergeslagen door Franz Joseph I. De vorming van de Oostenrijks-Hongaarse dubbel-monarchie gaf een nieuwe stimulans aan het economische en culturele leven. Kort daarna, in 1873, werden Buda en Pest verenigd in een nieuwe stad: Budapest of Boedapest.
Boedapest in de 20e eeuw
De monarchie kwam ten val als gevolg van de Eerste Wereldoorlog, waarbij Hongarije twee-derde van het grondgebied verloor. Het verlangen om deze gebieden weer bij de Hongaarse staat te voegen leidde in 1941 tot de Hongaarse steun aan Hitler-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Boedapest werd in 1945 ingenomen door Russische troepen en grote delen van de stad werden met de grond gelijk gemaakt. Een volksopstand voor meer vrijheid werd in 1956 onder de gezag van de Communistische Partij bloedig neergeslagen door de inzet van Sovjet-tanks.
In 1990 werden voor eerst weer vrije verkiezingen gehouden, met een monster-overwinning voor de democratische oppositie en de opkomst van een nieuwe middenklasse als gevolg. In 2004 wordt Hongarije lid van de Europese Unie, in 2005 wordt
Laszlo Solyom benoemd tot President van de Hongaarse Republiek en in 2007 wordt Hongarije volwaardig deelnemer van het Schengen-akkoord, waarmee het een volledige Europese integratie heeft bereikt.
Lees verder