Budapest anders bekeken: 10 km ochtendjoggen

Budapest is één van de mooiste steden ter wereld. De hoofdstad van Hongarije bestaat uit twee aparte stadsdelen: Buda, op de rechter oever van de Donau en Pest aan de andere kant. De geschiedenis van de stad gaat meer dan tweeduizend jaar terug en de rijkdom aan mooie gebouwen is een verleiding voor elke fotograaf. Een aantrekkelijk aanbod aan shopping, restaurants en hotels maken de citytrip compleet. Je kunt je reis best wat voorbereiden en wat opzoekingswerk doen. Het gemakkelijkste is een begeleide stadswandeling, een bustoer of een boottrip op de Donau. Maar voor de sportievelingen is het een leuke uitdaging om de stad al lopend te verkennen. Dan kun je in snel tempo de mooiste plekjes bezoeken en met je smartphone toch wat leuke fotoís nemen.

Pest

Tot in 1873 bestonden Pest en Buda als aparte steden. De naam Budapest is letterlijk het samenvoegen van de steden Buda en Pest. Pest, commercieel altijd al belangrijk, is het oudste stuk. Al 400 jaar voor Christus woonden er Kelten, daarna kwamen de Romeinen, de Hunnen, de Magyaren, de Mongolen en zo kun je nog wel een tijdje doorgaan. Het is altijd al een interessante plaats geweest om te wonen, je hebt het water, een vlakke grond en een goed klimaat.

Ook nu nog is Pest het commerciële gedeelte van de stad. Vlakbij de Donau kun je naar hartenlust shoppen: de Andrassy boulevard is de belangrijkste laan van de stad. In de vele zijstraatjes vind je heel leuke restaurantjes waar je voor heel weinig geld lekker kunt eten. Bijvoorbeeld op het Ferenz Liszt plein. Tripadvisor vindt dit aan de dure kant, maar toch vind je heel wat voor weinig geld. Op het einde van de Andrassy boulevard heb je het schitterende Heldenplein, waar je in vogelvlucht de grote namen van de Hongaarse geschiedenis ziet, zoals Arpad, de stichter van het land en de Heilige St Istvan, de eerste Koning der Hongaren. Ook de gebouwen rondom het plein zijn heel mooi. Je hebt het Museum voor Kunst en het Vajdahunyad kasteelt. Vlakbij vind je de thermische baden in de bekende kuuroorden. Het Széchenyibad heeft jaar in jaar uit bronwater uit een 900 meter diepe put, met temperaturen van 73,5°C tot 77°C.

Vertrekpunt: het hart van Pest

Pest heeft nog een paar mooie gebouwen met de grandeur van vroeger, waarvan er vele nu als hotel dienst doen. Zoek maar eens het Four Seasons Hotel op, met zicht op de Donau. Grandioos. Er zijn nog meer mooie gevels, vooral uit de tijd van de machtige Oostenrijkse-Hongaarse dubbeldynastie. Keizerin Sissi was heel vaak te gast in Budapest. In het Ma Maison Andrassy hotel, vlak aan de Boulevard heb je kamers die gigantisch groot zijn en ook ontzettend hoog. Grandeur van de 19de eeuw, en schitterend gerenoveerd. Of dan weer het redelijk nieuwe Marriott Courtyard. Luxe voor een betaalbare prijs. Vanuit het hotel loop je direct richting Donau, eerst via de drukke Joszef en Ferenz Boulevard, waarna je richting Donau loopt.

Buda

Meteen de brug over, naar Buda. Aan de rechteroever van de Donau ga je meteen de heuvels in. Door de hoge ligging uiteraard de beste plaats om te verdedigen. In de woelige 13de eeuw verkoos Koning Béla IV het kasteel van Buda, Budavàr, als zijn eerste verblijfplaats. Vàr betekent kasteel in het Hongaars, nuttige om weten. Uiteraard verkoos ook de gewone bevolking de veiligheid en kwam in de nabijheid van deze vestiging wonen. En dat was het ontstaan van de stad Buda. De hele rechteroever is net één grote citadel. Van op de Gellert Heuvel heb je een heel mooi zicht op de oude stad. Langs het water lopend kom je toch onder de indruk van een paar staaltjes van bouwwerken uit de communistische tijd. Overal in de stad merk je de invloed van de Sovjet overheersing, met bombastische gebouwen en metershoge standbeelden, zoals hier, het Vrijheidsmonument.

De Ketting brug
Op naar de bekendste brug van allemaal, de Kettingbrug. Erzébeth Hid in het Hongaars. En dan val je van de ene verbazing in het andere. Je staat hier echt in het midden. Met je rug naar Pest zie je links op de heuvels het oude Koninklijke paleis. Merkwaardig genoeg heeft het nauwelijks de kans gehad om een koning te huisvesten, de politiek was sneller dan de bouwmeesters. Volgens Hongaarse bronnen is er nu toch sprake om delen van dit mooie paleis toch in dienst te nemen, onder andere de president zou er zijn intrek in nemen. Direct daarna heb je het sprookjesachtige vissersbastion, met de Mathiaskerk. Ronduit prachtig en zeker de moeite om er eens rond te lopen. Ook al omdat je van daar een schitterend panorama hebt op Pest, het stadsdeel met het parlementsgebouw. Ook ís avonds absoluut aan te raden.

Het parlementsgebouw
Je hebt het al gemerkt, de Hongaren hebben een roemrijk verleden en wilden voor niets of niemand onderdoen. Dit parlementsgebouw doet je toch aan Londen denken. In de 19 de eeuw ging het heel erg goed in Hongarije en ze wilden de Engelsen de loef af steken, en laat ons wel zijn, dit beeld zie je in elk boekje over Hongarije of Boedapest. Het moet gezegd, het gebouw is prachtig onderhouden en laat zowel overdag als ís avonds een onweerstaanbare indruk voor elke fotograaf, amateur of professional. Na het parlementsgebouw kom je weer de stad in via de drukke winkelstraten en de vele statige koffiehuizen. De aristocraten van het einde van de 19de eeuw hadden een grote voorliefde voor het sociaal gebeuren rond het kopje mokka of espresso, en dit vind je in vele grote steden nog terug. In Wenen, Warschau, en eigenlijk ook overal in Duitsland heb je nog vele etablissementen, al dan niet met een uitgebreid assortiment aan gebakjes.

Moet je een geoefende loper zijn?

Helemaal niet. Veel mooie steden hebben een historische kern, vaak nog ommuurd door de stadswallen uit de Middeleeuwen, zoals in Brugge of in Warschau. Dit betekent dat je op wandelafstand in hooguit een paar uur echt alles eens kunt bekijken. Joggen aan 10km/u is natuurlijk een pak sneller en zeer geschikt voor een snelle toer en een paar leuke kiekjes. Deze toer in Budapest is op een uurtje gedaan, in die tijd loop je langs de meest bekende monumenten en maak je enkele aardige foto's. Nu is de Nokia Lumia 925 natuurlijk geen spiegelreflex maar het moet gezegd, de smarpthones worden met de dag beter. Handig is dat je op die Windows Phone ook een aantal apps downloaden kunt die je looptijden bijhoudt, zoals Adidas Micoach, maar ik heb ook Here maps gebruikt om uit te vissen waar ik precies heen moest lopen. Dat moet je zeker doen: vooraf je route bepalen dat je echt aan die kant van het water komt om het perfecte plaatje te schieten van bijvoorbeeld de Kettingbrug.
© 2015 - 2024 Apollo11, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boedapest, parel aan de DonauBoedapest, parel aan de DonauBoedapest is een prachtige stad, gelegen in een bocht van de rivier de Donau. Deze levensader deelt de hoofdstad van Hon…
Geschiedenis van Boedapest in HongarijeGeschiedenis van Boedapest in HongarijeBoedapest, de hoofdstad van Hongarije, kent een bewogen geschiedenis. Eerst als de dicht bij elkaar gelegen stadjes Buda…
Boedapest: vroeger en nuBoedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer…
Boedapest, één van de mooiste Europese stedenBoedapest, één van de mooiste Europese stedenBoedapest is de hoofdstad van Hongarije en één van de mooiste steden van Europa. Er wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. B…

Burcht Lindenfels in het Odenwald heeft een lange historieBurcht Lindenfels in het Odenwald heeft een lange historieOp de terugreis van onze week herfstvakantie in het Odenwald in Duitsland willen we nog even naar Lindenfels. Het mooie…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Boedapest.
  • Adidas micoach, http://micoach.adidas.com/
  • http://infonu.nl/139034
  • http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g274887-d1482748-Reviews-Liszt_Ferenc_Square-Budapest_Central_Hungary.html
Apollo11 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.