Burcht Lindenfels in het Odenwald heeft een lange historie

Burcht Lindenfels in het Odenwald heeft een lange historie Op de terugreis van onze week herfstvakantie in het Odenwald in Duitsland willen we nog even naar Lindenfels. Het mooie stadje ligt aan de rand van het Odenwald. Goed beschut ligt aan de voet van een rots het dorpje Schlierbach dat een onderdeel van de stad Lindenfels is. Boven op die rots staat de ruïne van burcht Lindenfels te pronken. Het stadje zelf is leuk en ook historisch gezien interessant, maar het heeft ook een aantal andere aantrekkelijke onderwerpen, zoals het drakenmuseum en de verschillende drakenkunstwerken die her en der in de stad verspreid staan. Het meest interessante aan de stad is echter de burcht, die er hoog bovenuit torent en de omgeving domineert.

"Burg Lindenfels" in het Odenwald verviel tot een ruïne

We parkeren de auto onder aan de rots, onder een oude toren, dicht bij de opgang naar de burcht. Er staat een fris windje, dus niet alleen de jassen, maar ook de sjaals worden uit de kofferbak gehaald. We wandelen naar boven en bezoeken even het toeristenbureau dat in een van de historische gebouwen gevestigd is. Bij navraag daar leren we dat de burcht regelmatig veroverd werd en dat vooral de laatste burchtheren te weinig financiële middelen hadden om de burcht te onderhouden.

De burcht werd gewoon verlaten

De eigenaren hebben de burcht in 1779 gewoonweg aan haar lot overgelaten. De familie had geen geld meer om haar te restaureren. Jammer, want als een gebouw niet meer onderhouden wordt, raakt het in verval. Dat gebeurde ook met deze burcht. Ze verviel niet alleen vanwege natuurlijke invloeden, maar ook omdat de bewoners van het stadje de bruikbare delen van de burcht gebruikten om hun huizen te bouwen en te restaureren.

Restauratie naar de huidige stand

Pas vanaf 1880 deed men de moeite om de burcht te behouden en geleidelijk aan werd ze zodanig gerestaureerd, dat ze niet verder kon vervallen. Zo is de burcht en haar geschiedenis bewaard gebleven voor het nageslacht. Men heeft er nog over nagedacht om de burcht helemaal in haar oude glorie te herstellen, maar dat was te duur.

De lange historie van Burg Lindenfels trekt veel toeristen aan

De oude ruïne van de burcht trekt in de zomer veel toeristen aan, maar nu, half oktober, is het er rustig en kunnen we alles op ons gemak bekijken. Bovenop de doorgang naar de burcht staan drie geitenbokjes op de slotmuur die nauwelijks 30 cm breed is. De bokjes proberen elkaar van de muur te duwen, want er is slechts plaats voor twee van hen, maar geen enkele geeft toe. Steeds staat er een van de drie een stukje lager op een smalle richel, maar wonder boven wonder valt er geen enkele naar beneden of verliest zijn evenwicht. Het zijn dus echte “stoere bokjes”.

Burg Lindenfels heeft klasse

Burg Lindenfels wordt ook wel de 'parel van het Odenwald' genoemd. Oorspronkelijk is ze in 1080 gebouwd als steunpunt van kloosteroversten. Later werd ze een adellijke woonburcht en was lang het middelpunt van de politiek in het Odenwald. Momenteel is het een prachtige ruïne van een ooit weerbare vesting en daarom een leuk uitje voor veel dagjesmensen.

Drie verdedigingsringen

Het slot moet een goed te verdedigen fort geweest zijn met zijn drie ringen van stevige muren en de vier grote, vierkante verdedigingstorens. De burcht is gebouwd van granietstenen. De heuvels naast de rots waar de burcht op staat bestaan uit verschillende soorten granietsteen.

Versieringen in rode zandsteen

Bij de bouw van de burcht is hier en daar is voor de versieringen en op de hoeken van rode zandsteen gebruik gemaakt. Die is gemakkelijker in m model te brengen dan het harde graniet en is eveneens in de nabije omtrek in de heuvels gewonnen.

Het vroegere Kasteelplein

Wie eenmaal boven op het Kasteelplein is aangekomen ontdekt daar op de grond een grote kring van stenen. Op die plaats moet ooit een grote toren hebben gestaan, van waaruit men de verre omtrek in de gaten kon houden. Tegen een van de muren van het plein vinden we een plakkaat waarop te zien is hoe de oude burcht er in volle glorie uit heeft gezien. Een van de muren blijkt een café te herbergen, maar nu, zo laat in de herfst, blijkt dat gesloten te zijn. We klimmen de trap op die langs een van de muren naar het bovenste platform loopt. Het uitzicht is er prachtig! Rondom het stadje liggen uitgestrekte bossen.

De oude kerk van Lindenfels

De katholieke parochiekerk St. Petrus en Paulus staat recht onder de ruïne van het oude slot. De kerk is in 1745 gebouwd, om dat in die tijd de kapel van de burcht te klein geworden was. Ze bezit een aantal mooie heiligenbeelden, waaronder de afbeeldingen van de twee apostels waar de kerk naar vernoemd is.

Renovatie van de kerk

De kerk is in 2002 gerenoveerd, maar men heeft dit heel netjes gedaan, zodat een aantal oude, nog goed gebleven onderdelen bewaard zijn gebleven. Het orgel van de kerk dateert van 1757 en heeft 14 registers. Het orgel is in de loop van de tijd echter regelmatig gerestaureerd en omgebouwd.

Uitkijken over Lindenfels

Niet alleen vanaf het hoogste punt van de burcht heeft men een mooi uitzicht. Ook iets lager kunnen we vanaf de platforms van de vier verdedigingstorens aan alle kanten het uitzicht bewonderen. Op onze weg terug naar beneden zien we een gedenksteen ter nagedachtenis aan Wilhelm 1, maar we kunnen niet achterhalen waarom die gedenksteen juist hierboven op het terrein van de burcht staat.

Geneeskundige planten

We passeren de ingang naar de kruidentuin met “Heilpflantzen”, planten die men vroeger en ook nu nog gebruikte om ziekten te genezen. Planten als kamille, koriander en arnica staan immers ook nu nog steeds bekend om hun helende krachten.

Een gevallen rotsblok

Een stukje lager ligt naast de slotmuur een enorme kei, die ooit van de rots naar beneden is gevallen en aan weerszijden van het pad een gat in de muur van de toegangsweg veroorzaakt heeft. Het gat aan de burchtzijde is gerepareerd, maar het gat aan de zijde van de stad is alleen bijgewerkt en men kan dus zo op de boosdoener kijken. Er staan draakjes bij de dikke steen, die als herdenking aan de gebeurtenis is blijven liggen. De draakjes intrigeren ons. Na enig speurwerk bij de VVV komen we erachter dat er hier een drakenmuseum is. Leuk!

Het stadje Lindenfels

Het stadje zelf heeft een stadsmuur die in de loop van de tijd, net als de burcht, deels gesloopt werd door mensen die met het bouwmateriaal hun huizen bouwden en restaureerden. Er zijn wel nog een aantal historische stadstorens. De “Bismarck Turm” en de voor en achter “Fürther Turm” en daarnaast ook een aantal mooie, oude barokhuizen, vakwerkhuizen en musea.

Ga eens naar het drakenmuseum

Een daarvan is het drakenmuseum dat in twee van historische gebouwen ondergebracht is. In het museum wordt het ontstaan en de verspreiding van de fabels en legenden over draken uitgelegd. De draak werd niet alleen als een wezen van kracht, maar ook van het kwaad gezien. Het museum is een echte aanrader voor families met kinderen.

Draken in de stad

Her en der in het stadje staan eveneens diverse draken van verschillende vormen en materialen als kunstwerken opgesteld. Diverse kunstenaars uit de omgeving hebben zich laten verleiden tot het maken van een eigen draak. Er zijn stenen draken, maar ook draken van draad, en dergelijke. Leuk om te zien en grappig voor de kinderen. Een rondgang door het stadje heeft veel te bieden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Kasteel voor veiligheid of pracht en praalKasteel voor veiligheid of pracht en praalDe naam kasteel wordt gebruikt voor twee soorten vergelijkbare bouwwerken. In beide gevallen betreft het bouwwerken die…
Saarburg: Het romantische wijndorp aan de SaarSaarburg: Het romantische wijndorp aan de SaarBent u op vakantie in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, dicht bij het drielandenpunt, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk,…
Vakantie in Macedonië (Ohrid)Macedonië is een unieke vakantiebestemming. Het is een land vol historie, met veel culturele bezienswaardigheden, maar o…

Rondreis door CubaRondreis door CubaVeel mensen die hun vakantie doorbrengen op Cuba zien doorgaans niet veel meer dan de omgeving van het resort in Varader…
Budapest anders bekeken: 10 km ochtendjoggenBudapest is één van de mooiste steden ter wereld. De hoofdstad van Hongarije bestaat uit twee aparte stadsdelen: Buda, o…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.