Miltenberg aan de Main is een vakwerkstadje met een kasteel

Miltenberg aan de Main is een vakwerkstadje met een kasteel Op onze korte najaarsvakantie bezoeken we op een zonnige dag het vakwerkstadje Miltenberg aan de Main. We hebben er al veel over gehoord en het moet een fikse geschiedenis hebben. Al van een afstand zien we het markante torentje dat aan het begin van de brug over de Main staat. Ook het sprookjesachtige kasteel, dat eruit ziet alsof het tegen de berg geplakt ligt, is al van ver te zien. Dat maakt onze nieuwsgierigheid naar het stadje alleen maar groter. We vinden een grote parkeerplaats, die direct aan de Main ligt en ook direct naast het stadje en waar alle toeristen hun auto dienen te parkeren. In het stadje zelf rijden alleen auto's van bewoners, dus wandelen we het stadje in.
Aan de gevels ziet u vaak prachtige beelden hangenAan de gevels ziet u vaak prachtige beelden hangen

Prachtige vakwerkhuizen in Miltenberg aan de Main

Door een van de poorten komen we het stadje binnen en belanden bijna direct in de hoofdstraat. Daar vallen we meteen met de neus in de boter. Wie veel van vakwerkhuizen houdt, moet beslist eens een keer naar Miltenberg toe. Het is bovendien een stadje met een heel oude geschiedenis.

Miltenberg is een parel aan de Main

Vanwege de romantische pleintjes, het dominerende kasteel en het torentje voor de brug over de Main wordt ook wel de “Parel van de Main” genoemd. Die naam verdient het stadje beslist. Het is een echte parel. Het ligt niet alleen vlak aan de rivier de Main, maar het heeft tevens een prachtig, historisch centrum met veel mooie vakwerkhuizen. Die zijn vaak versierd met prachtig gerestaureerde heiligenbeelden. Daarnaast is het stadje nog in het bezit van diverse oude stadspoorten.
Het “Schnatterlochtor”Het “Schnatterlochtor”

Het Schnatterloch

Een van de stadspoorten heet het “Schnatterlochtor”. Dit is de stadspoort die beneden vlak naast de opgang naar het kasteel ligt en van waaruit men meteen in het prachtige hellingbos achter het stadje komt. De stadspoort heeft haar naam te danken aan een afwateringsgeul die vanuit het bos tegen de helling het water naar beneden voerde en daarbij een kabbelend geluid maakte: het “schnatteren”.

Nog steeds een afwatering

De poort heeft nog ook nu nog steeds een afwateringsgeul, waar het beekje vanuit het bos ooit doorheen stroomde en waarvan het water uitmondde in de Main. Het is leuk om al die oude voorzieningen nog te kunnen zien.

Het oude stadhuis van Miltenberg aan de Main

Midden in het stadje staat nog steeds het oude stadhuis van Miltenberg. Het is in 1379 gebouwd van de rode zandsteen die hier in de buurt uit de bergen werd gehaald. Het werd in de 14e eeuw niet alleen als raadhuis en dansgelegenheid gebruikt, maar op de benedenverdieping ook als “Waage”, dus de plaats waar de koopwaar van de handelaren werd gewogen om een zo eerlijk mogelijke handel te waarborgen.

Het belang van de weegplaats midden in een stad was groot

Dat was in die tijd heel belangrijk, want zo werd de stad als betrouwbaar gezien door kopers en verkopers en trok op die manier meer handel naar zich toe. Dat was dan weer van voordeel voor de stad en haar bewoners zelf. In de loop van de tijd heeft het oude raadhuis nog diverse andere bestemmingen gekregen.

Een gymnasium in de 19e eeuw

Zo was het in de 19e eeuw in gebruik als gymnasium, maar werd het ook weer in gebruik genomen als raadhuis. Na een grondige restauratie staat het oude raadhuis sinds 1983 weer in volle glorie te pronken in de winkelstraat van Miltenberg.
De weg omhoog naar het kasteelDe weg omhoog naar het kasteel

Het kasteel van Miltenberg

Het kasteel torent hoog boven het gezellige marktpleintje uit. Het was ooit de woonplaats van de graven van Mainz, maar werd later eigendom van de deelstaat Beieren. Het kasteel is goed gerestaureerd en al van ver ziet men het witte woonhuis tegen de berg liggen. De weg er naar toe is wat steil, maar boven wordt men beloond met een fantastisch uitzicht over het stadje en de Main.

Het kasteel is een museum geworden

Het kasteel is tegenwoordig in gebruik als museum van iconen en moderne kunst en is op die manier ook op gezette tijden door iedereen te bezichtigen. De opgang naar het kasteel ligt aan de rand van het gezellige marktpleintje en is door een stenen boog te bereiken, vlak naast het mooie hotel/café 'het Schmuckkästchen'.

Het Schmuckkästchen is het mooiste gebouw van het vakwerkstadje

Het hotel met café draagt de prachtige naam: 'het Schmuckkästchen' niet zonder reden. Het gebouw ziet er ook echt uit als een bijouterie doosje en het is niet alleen van buiten, maar ook van binnen zeer zorgvuldig gerestaureerd met respect voor de antieke bouw.
Het SchmuckkästchenHet Schmuckkästchen
Geen lift
Dat heeft wel tot gevolg dat er bewust geen lift in is aangebracht, dus wie er wil logeren is er van harte welkom, maar moet bereid zijn om naar de geboekte kamer te klimmen. Het is echter een belevenis om er te logeren en het hotel is dan ook regelmatig goed bezet.

Winkelen in Miltenberg

De gezellige winkelstraat heeft niet alleen heel diverse, maar ook heel aparte winkeltjes. Zo zien we een winkeltje met dikke gebaksbollen, gevuld met vanillecrème, amaretto, chocolade, karamel, banketbakkersroom en nog veel meer andere, vaak heel aparte vullingen die we nog nooit gezien hebben en die beslist tot uitproberen uitnodigen. We proberen een chocoladebol, een vanillebol en een bol met een vulling van amaretto en die zijn inderdaad erg lekker!

Het oudste, nog in bedrijf zijnde hotel van Duitsland

Halverwege de lange winkelstraat staat op een T-splitsing het oudste, nog steeds in gebruik zijnde hotel van Duitsland. Het dateert uit de 14e eeuw, is in vakwerk gebouwd en goed onderhouden. Dit alles betekent niet dat de winkeliers niet met de tijd mee gaan. Er zijn genoeg moderne winkels die de modernste schoenen, kleding en sieraden verkopen. Er is een gezellige mix van de oude en de nieuwe tijd.
Het oudste hotel van DuitslandHet oudste hotel van Duitsland

Genieten van de gezelligheid in Miltenberg

We drinken een romige cappuccino op het terras van een van de cafeetjes aan het marktplein, met zicht op het plein en het kasteel en genieten in de oktoberzon van de gezellige drukte om ons heen. De klokken van de kerk, die direct naast ons cafeetje aan het marktplein ligt, beginnen te luiden. Het geeft nog wat extra’s aan het geheel.

Het vakwerkstadje is een bezoek waard

Miltenberg is een bezoek meer dan waard, zeker voor mensen die van oude stadjes, gezelligheid en Duitse romantiek houden. Vooral het plein, dicht bij het kasteel, is een leuke plaats waar u gezellig koffie kunt drinken of iets kunt eten. Vooral in de zomer, wanneer de terrasjes buiten goed bezocht zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Main Coon als huiskatDe Main Coon vind zijn oorsprong in Amerika. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair broodjeaa…
Toeristische aanraders voor Kaunas in LitouwenKaunas is de tweede stad van Litouwen. De stad heeft een schat aan architectuur om te ontdekken en een mooie oude binnen…
Hoe programmeer je loops in C++?Hoe programmeer je loops in C++?In een computerprogramma is het soms noodzakelijk dat bepaalde stukken code meer dan eens worden uitgevoerd. Daarbij maa…
Autotocht door het Parque Natural de Sierra Maria Los VélezAutotocht door het Parque Natural de Sierra Maria Los VélezVeel mensen die hun vakantie in Spanje doorbrengen willen een of meerdere dagen de kust verlaten om een bezoek te brenge…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.