Boedapest: vroeger en nu

Boedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer in je leven moet zijn geweest. Daarom hier een voorproefje van Boedapest. Een beschouwing over de stad van vroeger en nu.

Geschiedenis

Boedapest is pas sinds 1873 één stad. Voorheen waren er twee steden, welke door de Donau van elkaar werden gescheiden, Boeda en Pest. In Boeda is het heuvelachtig, terwijl Pest vrijwel plat is. Voordat de Hongaren in beeld kwamen, werden de beide steden door de Romeinen bewoond. De Romeinen raakten hun land in Hongarije kwijt aan de Hunnen tijdens de periode van de grote volksverhuizingen. Er bleef vrijwel niks meer over van de Romeinse steden, ook Boeda en Pest werden verwoest. De Hongaren spelen pas vanaf de 10de eeuw een rol in de gebieden rond Boedapest. In 1247 bouwden de Hongaren een kasteel in Boeda. Dit kasteel heeft er mede voor gezorgd dat Boeda de hoofdstad van Hongarije werd.

In de 16de eeuw wordt de stad opnieuw verwoest, dit keer door de Turken. In 1541 werd Boeda ingenomen door de Turken. Veel kerken worden omgebouwd tot moskeeën en er ontwikkelen zich een aantal Turkse badhuizen. In 1686 komen Boeda en Pest in handen van Oostenrijk en honderd jaar later valt Boedapest onder het Habsburgse Rijk. In 1867 valt Boedapest in het land Oostenrijk-Hongarije. Boeda en Pest komen in 1873 bij elkaar als één stad, omdat ze onder één bewind kwamen.

Een groot deel van de 20ste eeuw is voor Boedapest een duistere periode geweest. Dit begon in de Tweede Wereldoorlog met de deportatie van bijna de hele Joods gemeenschap. Daarnaast werd de stad bijna geheel verwoest tijdens de gevechten in en rond de stad. Na de oorlog werd Boedapest (en de rest van Hongarije) bezet door de Sovjets. Pas na de val van de Berlijnse muur in 1989 werd het Koninkrijk Hongarije opgericht met Boedapest als hoofdstad.

Bezienswaardigheden

De Burchtheuvel met het Koninklijk Paleis

In de 13de eeuw werd in Boeda een prachtige burcht gebouwd, welke meer dan 700 jaar zou dienen als onderkomen voor de Hongaarse Koninklijke familie. In de eeuwen na de bouw van de burcht is deze meerdere malen ernstig beschadigd geraakt en steeds weer gerestaureerd of herbouwt. Tegenwoordig zijn een aantal musea in het gebouw gevestigd. In de Nationale Galerie vind je schitterende zalen met oude en nieuwe Hongaarse kunst. Het Ludwig Museum biedt je een kijkje in de moderne kunsten van Boedapest. Als laatste is het Historisch Museum in de burcht gevestigd, waar archeologische opgravingen uit heel Hongarije te zien zijn. Onder de burcht loopt een uitgebreid grottensysteem, welke voor bezoekers is te bezichtigen, weliswaar enkel onder begeleiding van een gids.

Het Vissersbastion en de Matthiaskerk

Ook de Matthiaskerk (vroeg de Onze-Lieve-Vrouwekerk) is in de afgelopen eeuwen meerdere malen verwoest en/of beschadigd. De kerk moest dan ook vaak gerestaureerd worden. In de 19de eeuw werd de kerk helemaal verbouwd en heeft dan ook sindsdien een neogotisch karakter. De hoofdingang van het gebouw is prachtig versierd met een reliëf, waarop delen uit het leven van Maria zijn te zien. Naast de hoofd ingang vind je de 80 meter hoge klokkentoren, welke al van verre de aandacht trekt. Binnen in de kerk vallen direct de prachtige schilderingen en fresco’s op. Ook vind je hier de Stefanuskroon en andere Koninklijke juwelen. Deze stukken zijn echter namaak!

Voor de kerk vindt men het Vissersbastion. Dit werd in de 19de eeuw gebouwd om de Matthiaskerk in aanzien te doen stijgen. Het bouwwerk bestaat uit terrassen opgebouwd uit wit natuursteen en heeft daarnaast verschillende grotere en kleinere torentjes. Vanaf het Vissersbastion heb je een schitterend uitzicht over de oude stad en de Donau en is daarom een echte aanrader.

De Kettingbrug

De stadsdelen Boeda en Pest worden gescheiden door de Donau en bij elkaar gehouden door negen bruggen. Eén daarvan is de beroemde Kettingbrug. Deze brug geldt als de mooiste brug van Boedapest en is tevens de oudste (1849). De brug wordt door twee pijlers ondersteund, welke de vorm hebben van antieke triomfbogen. De brug wordt aan weerzijden ‘bewaakt’ door twee stenen leeuwen. Deze prachtige brug is bijna geheel verwoest door de Duitse troepen in de Tweede Wereld oorlog. Gelukkig is de brug gerestaureerd en was deze in 1949 alweer open.

De Sint Stephanusbasiliek

De grootste kerk van Boedapest (de koepel is 96 meter hoog) staat in het stadsdeel Pest. De Sint Stephanusbasiliek kent een neorenaissancestijl en werd in 1906 geopend. Vanbinnen is de kerk rijk versierd met schilderingen, fresco’s en mozaïek. De kerk is vernoemd naar een bekende vorst van het land, Stephanus. Je kunt de hand van deze vorst bezichtigen in de Stephanusbasiliek. De koepeltoren kun je beklimmen en geeft je een prachtig uitzicht over Boedapest.

Badhuis Gellért

Dit is het beroemdste badhuis in Boedapest. Het badhuis is van binnen en buiten schitterend opgebouwd en dateert uit 1918. Er zijn verschillende binnen- en buitenbaden, Turkse baden en zelfs thermale baden. De temperatuur van de baden ligt nooit lager dan 30 graden. Naast zwemmen en baden, kun je er ook ontspanning- en schoonheidsbehandelingen ondergaan.

Andere bezienswaardigheden

  • Het Parlementsgebouw: ligt vlakbij de Kettingbrug en dateert uit 1902.
  • Andrássyboulevard: de belangrijkste boulevard in Boedapest.
  • Állatkert: de dierentuin van Boedapest
  • De Elisabethbrug: de beroemde hangbrug van Boedapest.
  • De Opera: een prachtig gebouw
  • Het Heldenplein: een plein waarop het Millenniummonument staat.

Het weer in Boedapest

In Hongarije kent men een mild continentaal klimaat. Dit betekent dat het er in de winter koud is en het vaak sneeuwt. Januari is in Hongarije de koudste maand. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 26-27 graden. De warmste maand is augustus, de meest aangename temperaturen vind je in de maanden mei-april en september-oktober. Over het algemeen zijn er maar weinig neerslagperiodes in Hongarije, toch kan de maand juni als natste maand worden beschouwd.
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis BoedapestGratis BoedapestBoedapest is een populaire bestemming voor een stedentrip. Hoewel de stad niet bijzonder duur is, is het duidelijk dat d…
Boedapest, parel aan de DonauBoedapest, parel aan de DonauBoedapest is een prachtige stad, gelegen in een bocht van de rivier de Donau. Deze levensader deelt de hoofdstad van Hon…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…

Lissabon - Goedkope accomodatie en gratis activiteitenLissabon is een charmante citytrip bestemming waar het tegen budget gunstige prijzen erg goed vertoeven is voor een aant…
Inzell: wederom schaatshoofdstad van de wereld?Inzell: wederom schaatshoofdstad van de wereld?Het plaatsje Inzell ligt in Zuid-Duitsland. In Nederland is het dorpje vooral bekend van de kunstijsbaan waar in het ver…
Bronnen en referenties
  • www.cityspotters.com www.hongarije.nl
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.