Inzell: wederom schaatshoofdstad van de wereld?

Inzell: wederom schaatshoofdstad van de wereld? Het plaatsje Inzell ligt in Zuid-Duitsland. In Nederland is het dorpje vooral bekend van de kunstijsbaan waar in het verleden grote kampioenschappen en diverse wereldrecords zijn geschaatst. De ijsbaan behoorde lange tijd tot de snelsten ter wereld, maar met de komst van overdekte ijsbanen raakte de ijsbaan van Inzell meer op de achtergrond. In 2009 is begonnen met de bouw van een nieuw stadion. Naast een dorp, is Inzell ook een zelfstandige gemeente in Zuid-Duitsland en behoort tot het district Traunstein in de deelstaat Beieren. De gemeente telt ongeveer 4500 inwoners en ligt op circa 700 meter hoogte. Inzell profileert zich als kuuroord waar men kan genieten van de schone berglucht en heerlijk tot rust kan komen. Bovendien kan men allerhande sporten naar hartenlust beoefenen in het plaatsje; zo zijn er vele wandel- en fietsroutes in de bos en bergachtige omgeving rondom het dorp, er is een atletiekbaan, tennisbanen, zwembaden (binnen, buiten en natuurbad), sporthal, fitnessfaciliteiten etc. In de winter kan men hier skiën, sleeën, langlaufen (de bekende baan van Ruhpolding is vlakbij) en natuurlijk schaatsen op de ijsbaan van het Ludwig Schwablstadion. Dit is de belangrijkste reden waarom Inzell in Nederland bekend is geworden.

Geschiedenis

Al in het jaar 959 wordt voor het eerst geschreven over het jachtgebied in het district ‘Traun’ tussen Teisenberg en Staufen. Aangenomen wordt dat ruim daarvoor al mensen woonden in zogenaamde ‘Zellen’, waar de ‘Innere Zelle’ er een van was. Tussen 1125 en 1140 is in opdracht van Aartsbisschop Conrad von Salzburg, Graaf von Abensberg het kasteel ‘Inz’l’ gebouwd. Toch wordt tegenwoordig 20 september 1177 als daadwerkelijke ‘oprichtingsdatum’ van de plaats Inzell beschouwd. Op die dag werd het ‘land en bos Inzella’ door de Aartsbisschop aan de abt Zeno en zijn kloosterbroeders geschonken. Hiervan wordt in het Beierense Staatsarchief een oorkonde bewaard welke wordt beschouwd als het grondleggingsdocument van Inzell. In 1195 werd Inzell en zelfstandige parochie, nadat de Sint Michael kerk gereed kwam en Vachendorf zich afsplitste van Zeno.
In de navolgende eeuwen zou Inzell regelmatig wisselen van eigenaar dan wel zelfstandig zijn, waarbij het vlakbij gelegen Salzburg een grote rol zou spelen. Vele grote en kleine oorlogen werden uitgevochten rondom Inzell, waarbij grenzen regelmatig verlegd werden. Zo werd eind 16e eeuw bijvoorbeeld een 30 jaar durend gevecht gevoerd rondom de Rauschberg.
In 1811 werd het kasteel Inzell afgebroken en vanaf 1818 is Inzell een zelfstandige Duitse gemeente geworden en gebleven.

Frillensee

Halverwege de 20e eeuw gaat men op zoek naar een ijszekere locatie om te schaatsen in Duitsland. Men ontdekt dan de Frillensee nabij Inzell; een klein bergmeertje met een maximale diepte van 7,5 meter. Dit meertje ligt tegen een steile bergwand die de zon op afstand houdt, hierdoor is het bijzonder koud rondom de Frillensee (er wordt wel beweerd dat het het koudste plekje in Duitsland is), wat garant staat voor een dik pak ijs gedurende de winter maanden.
In de winter van 1959 en 1960 wordt een schaatsbaan uitgezet op de Frillensee. Een paar winters lang schaatsen met name Duitse en Oostenrijkse topschaatsers op deze baan, maar ook Nederlanders en Scandinaviers laten zich er geregeld zien.
Hoewel de Frillensee verzekerd is van ijs in de winter, is de locatie niet ideaal om een ijsstadion te exploiteren. In de eerste plaats is het meer slecht bereikbaar – men moet ongeveer 2 kilometer bergop lopen of fietsen over grindpaden om er te komen – en in de tweede plaats blijkt het bijzonder lastig om de baan sneeuwvrij te houden. Er zijn nachten gerapporteerd waarin meer dan een meter sneeuw op de ijsbaan viel. Van 1963 tot 1965 is daarom het Ludwig Schwabl Stadion gebouwd; een kunstijsbaan.

Ludwig Schwabl Stadion

In dit stadion zijn diverse grote kampioenschappen gehouden, waaronder vele wereldkampioenschappen allround schaatsen. Enkele decennia lang behoorde Inzell tot de snelste ijsbanen ter wereld door haar relatief hoge ligging en bijzonder goede ijsvloer. Er sneuvelden dan ook vele wereldrecords. Met de komst van de overdekte ijsstadions raakte Inzell echter steeds verder achterop en de snelle tijden bleven achter.
Toch wilde men niets weten van een overkapping, omdat daarmee het karakteristieke (open) imago van het ijsstadion verloren zou gaan. Men kon echter niet langer concurreren met andere (overdekte) ijsbanen en veel schaatsers gingen elders trainen en wedstrijden rijden. Uiteindelijk werd in mei 2009 de knoop doorgehakt en men is nog die zomer begonnen met het overkappen van de ijsbaan in Inzell. Onder andere hierdoor mag Inzell het WK afstanden in maart 2011 gaan organiseren.
De nieuwe ijsbaan wordt een futuristisch model, waarbij zoveel mogelijk daglicht binnengelaten zal worden. Er wordt dan ook zeer veel glas gebruikt, onder meer om het open karakter van de baan nog enigszins te behouden. Het stadion zal ongeveer 210 bij 100 meter groot worden, krijgt ruim 6600 vierkante meter aan ijs met een 400 meter wedstrijd ijsbaan en een ijshockeybaan, krijgt 1000 zit en 6000 staanplaatsen en kost ongeveer 36 miljoen Euro.
© 2010 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top tien van de mooiste ijsbanen ter wereldDe top tien van de mooiste ijsbanen ter wereldEr wordt veel gesproken over snelle ijsbanen, want welke ijsbaan is nu de snelste ijsbaan ter wereld. Toch zegt een snel…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…
Leren schaatsenLeren schaatsenLeren schaatsen kan lastig zijn voor iemand die nog nooit geschaatst heeft. Het gladde ijs zorgt dikwijls voor spectacul…
Schaatsen op ijsbaan of natuurijs in Den Haag en omgevingAls er weer eens geschaatst kan worden is dat voor de meeste Nederlanders eenvoudig; in ons land vind je overal wel een…

Boedapest: vroeger en nuBoedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer…
Brugge, het Venetië van het noordenBrugge, het Venetië van het noordenBrugge wordt wel het Venetië van het Noorden genoemd, en iedereen die er geweest is zal snappen waarom. In de binnenstad…
Bronnen en referenties
  • www.inzell.de
Sportler (57 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.