Boedapest, parel aan de Donau

Boedapest, parel aan de Donau Boedapest is een prachtige stad, gelegen in een bocht van de rivier de Donau. Deze levensader deelt de hoofdstad van Hongarije in twee en gezichtbepalend zijn de vele bruggen en de Gellért hegy (de Gellertheuvel). Boedapest bestaat uit de samenvoeging van Buda, Obuda en Pest. De stad staat garant voor een heerlijk weekendje uit. Vele historische gebouwen, musea, eet- en drinkgelegenheden, winkelcentra, maken een bezoek aan deze stad tot een feest.

Metro

Reizen in Hongarije is bijzonder, mede door de taal, die totaal afwijkt van de West-Europese talen. Maar dat draag ook bij aan een bijzonder vakantiegevoel. De manier om snel door Boedapest te reizen, is door gebruik te maken van de metro. Gebruiksvriendelijk en de eerste metro die gebouwd is op het vaste land van Europa. Wel moet je voor elke rit een nieuw kaartje kopen. Deák Ference tér (student Frankplein) is het knooppunt waar alle lijnen samen komen, dus daar starten de meeste uitstapjes. Ook een ritje in de toerbussen of een boottocht is een leuke, maar wel snelle manier om een indruk van Boedapest op te doen.

Historisch gebouwen in het oude Buda

Allereerst de bruggen, waarvan de Lánchíd (de kettingbrug) de oudste en de mooiste is met zijn stenen leeuwenbeelden. Hij verbindt het oude Buda met het oude Pest. Met een kabelbaantje kun je jezelf naar boven laten brengen, waarna je op het plein komt, voor de oude burcht. Daar vindt om 12.00 precies, de wisseling van de wacht plaats. Met trompetgeschal.

Je kunt er voor kiezen om het Historich museum (gevestigd in de oude burcht) te gaan bezoeken of om door te lopen naar de Mattheuskerk (Mátyás templom). Het prachte dak valt meteen in het oog en het gebouw dateert uit de 13e eeuw. De kerk is binnen te bezichtigen en er is een galerij ingericht met religieuze kunst , inclusief de historische kroon van Hongarije.

Dan door naar het Vissersbastion (Halászbástya), om van een weergaloos uitzicht te genieten van de stad en de Donau. Het gebouw is van latere bouwdatum (19e eeuws). Veel is n.l. verwoest in Hongarije door oorlogen, opstanden en het communisme. Er wordt echter in snel tempo gerestaureerd, waardoor de stad steeds meer zijn oude allure terug krijgt. Het uitzicht op de parlementsgebouwen is schitterend.

Hapje eten

Dan is het tijd voor een versnapering. Hongarije is goedkoop met eten en drinken. Er zijn echter twee uitzonderingen. Het vliegveld (Férihegye) en hier op het burchtkwartier (Várnegyed)!!! Dus betaal je Amsterdamse prijzen voor een bakje koffie en een biertje. Leuker is het om in de traditionele koffiehuizen iets te gaan drinken. Bij Gerbeaud of Ruszwurm, waar tevens het heerlijkste gebak wordt geserveerd. Beroemd is de dobostaart. Nog leuker is het om de zijstraatjes in te duiken en daar de kleine bakkerijtje op te zoeken. Voor weinig eet je daar de lekkerste dingen.

Bezienswaardigheden in Pest

De grote markthal (Vasárcsárnok) is een pracht neogotisch gebouw, waarvan je er vele vindt in deze stad. De kraampjes zijn gesorteerd naar hun aangeboden waar. Beneden de verswaren, de groente stalletjes, het vleesaanbod, en de bloemen. en in de bovenbalustrades de eettentjes, de souvenirs- en kledingshopjes.

Een wandeling door de 2,5 km lange straat Andrássy U. brengt je langs het Operatheater (Operahaz), diverse musea en vele herenhuizen, die daar staan. Aan het einde van deze laan kom je uit op het Hösök tere (het heldenplein). Waar o.a. indrukwekende standbeelden van Hongaarse leiders uit de geschiedenis staan.

Daarachter ligt het stadspark (Városliget). Het bevat een pretpark (vidámpark), een kasteel met roeivijver (in de winter kun je er schaatsen), de dierentuin (Állatkert). Een bezoek aan het termaal bad Széchenyi Gyogyfúrdó is een hele belevenis. Het gebouw is prachtig gedecoreerd in neobarokke stijl en in de buitenbaden kan men zelfs een spelletje schaak gespelen.

Eiland in de Donau

Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan het eiland van Margaretha. (Margitsziget) Dit recreatie eiland is autovrij. De bus brengt je daar, waar je wezen wilt. Elk jaar wordt hier in augustus het Zomer Muziekfestival gehouden. Een happening waar jong en oud over de hele wereld voor naar Boedapest toe komen.

Dan is het weekend voorbij. Dit was een kleine greep uit al het moois dat Boedapest te bieden heeft.
© 2009 - 2024 Maribel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Boedapest: vroeger en nuBoedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer…
Geschiedenis van Boedapest in HongarijeGeschiedenis van Boedapest in HongarijeBoedapest, de hoofdstad van Hongarije, kent een bewogen geschiedenis. Eerst als de dicht bij elkaar gelegen stadjes Buda…
Bratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad kent zo'n 430.000 inwoners, wat weinig is voor een hoofdstad. Bratisla…
Bernkastel aan de MoezelHet middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues is om verschillende redenen een bezoekje waard. Al 2000 jaar lang zijn de vallei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Walkerssk, Pixabay
  • Hongaarse specialiteiten, Culinaira Könemann, ISBN 3-8290-5010-3 De Groene Gids, Boedapest en Hongarije, Michelin Reisuitgaven, ISBN 2-06-554201-2 Boedapestgids, Nederlandstalige editie, Uitgave van het Verkeersbureau Boedapest, gratis
Maribel (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.