Gratis Boedapest

Gratis Boedapest Boedapest is een populaire bestemming voor een stedentrip. Hoewel de stad niet bijzonder duur is, is het duidelijk dat de prijzen aan het stijgen zijn. Wie vermaak wil in de hoofdstad van Hongarije zonder de portemonnee te trekken, kan hier terecht voor leuke tips zoals kasteel Boeda, het Margareteiland en Andrassy Ut.

Kasteel Boeda

Een van de toeristentrekkers van Boedapest is het kasteel op de burchtheuvel. De Matthiaskerk, het Vissersbastion, het paleis van de president en de kronkelende straatjes van het Burchtkwartier trekken veel toeristen en dat is zonder meer terecht.

Veel mensen nemen het treintje naar boven (de Sikló), maar het is geen bijzonder hoge of steile heuvel, dus naar boven lopen kan makkelijk. Je kunt dan ook rustig de tijd nemen voor een foto van het uitzicht op het Parlement, bijvoorbeeld.

Eenmaal boven is de hoofdattractie rondwandelen langs de verschillende gebouwen. De Matthiaskerk is tegen betaling van binnen te bezichtigen, maar van buiten ook erg mooi. Er wordt ook geld gevraagd om op de bovenste verdieping van het romantische, witte Vissersbastion te mogen. Dit is het geld zeker niet waard! Je ziet niet heel veel meer dan beneden en als je wat verder doorloopt, kun je bij een restaurant gratis omhoog.

MatthiaskerkMatthiaskerk
Maria Magdalena KerktorenMaria Magdalena Kerktoren
VissersbastionVissersbastion

Veel toeristen concentreren zich rondom het paleis, de kerk en het bastion, maar loop vooral wat verder op de heuvel. De straatjes staan vol met prachtige huizen. Aan het eind van dit deel staat ook nog een interessante kerktoren uit de 13e eeuw. De Maria Magdalenakerk zelf is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Loop vooral ook even naar de promenade aan de "achterkant" van de heuvel om het uitzicht te bekijken op de heuvels van Boeda.

Gellertheuvel en Kettingbrug

Wie in is voor een ander uitzicht, kan de Gellertheuvel beklimmen, vlak naast de burchtheuvel. Deze klim is een stuk steiler, maar wordt beloond met mooie uitzichten over de Kettingbrug, de burchtheuvel en de rest van de stad. De Kettingbrug is een van de eerste bruggen die de twee kanten van de Donau met elkaar verbond, ook leuk om overheen te wandelen en het uitzicht naar beide zijden te bekijken.

Centrale Markthal

Pal tegenover de Gellertheuvel is de oude Markthal van Boedapest.Dit is de grootste overdekte markt in de stad, gebouwd in 1896. Kijk niet alleen links en rechts naar wat de stalletjes te bieden hebben, maar ook naar boven en naar beneden. Het dak ziet er modern uit, ondanks dat het al ruim 100 jaar oud is, en de vloer bestaat uit kleurrijke tegels.

De hal bestaat uit drie verdiepingen: in de kelder vind je een Aldi supermarkt en de vismarkt, op de begane grond vind je vooral etenswaren als worst en kaas en op de eerste verdieping zijn de souvenirs en eetstalletjes.

Parlement

Om binnen een kijkje te nemen en o.a. de kroonjuwelen van Hongarije te zien, moet je een kaartje kopen, maar ook van buiten ziet het Parlement er bijzonder mooi uit. De combinatie van de witte steen met de rode daken en de groene details is erg aantrekkelijk. De ligging vlak aan de Donau maakt het plaatje af.

Het is gebouwd tussen 1884 en 1904 in neogotische stijl, duidelijk te zien aan de sierlijke, spitse torens en geboogde ramen. De koepel is 96 meter hoog, net zo hoog als de toren van de Sint Stevensbasiliek iets verderop. Dit getal heeft een bijzondere betekenis voor Hongaren, omdat het land in 896 is gesticht. Het gebouw heeft 691 kamers en is bijna 300 meter lang.

Achter het Parlement ligt het Kossuth Lajos plein. Je ziet hier nog twee redelijk grote gebouwen staan: links het Etnografisch Museum en rechts het Ministerie van Werkgelegenheid. Beide gebouwen zijn in verkleinde versie gebouwd, want deze waren de nummers 2 en 3 bij de verkiezing van het ontwerp voor het Parlementsgebouw. Hoewel het net per se lelijke gebouwen zijn, is het zeker beter dat de Hongaren voor het huidige ontwerp hebben gekozen, absoluut de mooiste van deze drie.

De muzikale fonteinDe muzikale fontein

Margaretbrug en -eiland

Ten noorden van het Parlement en minder op de standaard toeristische route liggen de Margaretbrug en -eiland. De brug is gebouwd tussen 1872 en 1876. Er is een knik in het midden waar de brug een verbinding maakt met het gelijknamige eiland. Er was namelijk op het laatste moment besloten om toch een verbinding vanaf de brug aan te leggen, maar nog geen geld om dit ook te doen: dat gebeurde pas 20 jaar later.

Het Margareteiland is vernoemd naar de dochter van een koning die hier leefde als non. Ze is begraven in het noordelijke deel van het eiland bij het 13e-eeuwse klooster.

Het hele eiland is 2,5 km lang en verboden voor gemotoriseerd verkeer, m.u.v. een buslijn en de politie. Je vindt hier dan ook veel wandelaars en joggers. Voor die laatste groep is er een baan aangelegd die een volledige ronde om het eiland maakt. Het waterpoloteam van Hongarije traint hier in het Olympisch zwembad. Ieder half uur spuit de muziekfontein ritmisch mee met de deuntjes, waarvan de klassieke stukken zoals An der schöne blaue Donau van Strauss het meest geslaagd zijn. Er is verder nog een Japanse tuin en een spa.

Book CaféBook Café

Andrassy Ut

Deze straat is de promenade van Boedapest. Andrassy Ut loopt van het centrum bij plein Deak Ferenc naar het Heldenplein. De straat is in drie stukken verdeeld door grote kruisende wegen.

In het eerste deel staan de chique huizen nog tegen elkaar aan gebouwd. Hier zitten veel duurdere modewinkels en de Opera. Ga vooral ook even binnen bij het Parijse warenhuis op nummer 39. Dit is nu Alexandra, een van de grootste boekwinkels van de stad. Mooi om te zien is het Book Café op de tweede verdieping met grote
TerrorhuisTerrorhuis
spiegels en muurschilderingen van Karoly Lotz, die ook meewerkte aan het Parlement.

In het tweede deel, na de Oktagon, staan de huizen vrij van elkaar. Hier vind je het Terrorhuis, het voormalige hoofdkwartier van de geheime politie in de tijd van de nazi's en communisten. Voor de deur staat een stuk Berlijnse Muur en een verbeelding van het IJzeren Gordijn.

In het derde deel vind je nog meer villa's.

Heldenplein

Aan het eind van Andrassy Ut is het Heldenplein. Het plein wordt omringd door musea met in het midden het Millenniummonument, een kolom van 36 meter hoog met de aartsengel Gabriël erboven op. Het monument is opgericht in 1896 om het 1000-jarig jubileum te vieren van de stichting van de Hongaarse staat. In diezelfde periode werd de gele metrolijn gebouwd die onder Andrassy Ut loopt en daarmee de eerste metro werd op het Europese vasteland. Op dit plein vinden veel politieke bijeenkomsten plaats: in 1989 kwamen 250.000 mensen hier samen voor de herbegraving van Imre Nagy, een politicus die door de communistische regering was geëxecuteerd.

Achter het Millenniummonument staan standbeelden van Hongaarse helden. In de communistische tijd waren deze weggehaald. Nu staan o.a. de grondlegger van Hongarije, Sint Steven, en Lajos Kossuth, vader van de Hongaarse democratie, weer op hun plek.

Stadspark

Naast het Heldenplein ligt het Stadspark van Boedapest met de dierentuin. Hier kun je rondwandelen in de schaduw maar ook gaan kijken bij Kasteel Vajdahunyad. Dit is nu het Agrarisch Museum, maar van buiten ziet het eruit alsof je in de Efteling bent beland. Het is een bewuste mix van verschillende bouwstijlen uit verschillende perioden. Het was oorspronkelijk gebouwd in hout voor de Millenniumtentoonstelling van 1896, maar toen het bijzonder populair bleek werd een permanent kasteel neergezet.
© 2014 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…
Bratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad kent zo'n 430.000 inwoners, wat weinig is voor een hoofdstad. Bratisla…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Boedapest, parel aan de DonauBoedapest, parel aan de DonauBoedapest is een prachtige stad, gelegen in een bocht van de rivier de Donau. Deze levensader deelt de hoofdstad van Hon…

Kahta: een Turkse stadHet zuidoosten van Turkije is niet de meest populaire vakantiebestemming. Eeuwig zonde, aangezien er ook in dit gebied p…
Verhuizen naar BerlijnBerlijn is één van de goedkoopste steden van Europa. Veel mensen willen daarom naar Berlijn verhuizen. Maar wat moet je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • http://www.budapest.com/city_guide/culture/churches/tower_of_the_church_of_mary_magdalene.en.html
 • http://www.budapest.com/city_guide/sights/monuments_of_art/central_market_hall.en.html
 • http://www.budapest.com/city_guide/sights/monuments_of_art/parliament.en.html
 • http://www.budapest.com/city_guide/sights/bridges/margaret_bridge.en.html
 • http://visitbudapest.travel/budapest-restaurants/bookcafe/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/H%C5%91s%C3%B6k_tere
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Imre_Nagy
 • http://www.budapest.com/city_guide/sights/monuments_of_art/castle_vajdahunyad.en.html
 • ANWB Boedapest
 • Eigen ervaringen tijdens bezoek in juli 2014
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.