Kahta: een Turkse stad

Het zuidoosten van Turkije is niet de meest populaire vakantiebestemming. Eeuwig zonde, aangezien er ook in dit gebied prachtige trekpleisters zijn! De stad Kahta is hier een goed voorbeeld van. In deze stad bevindt zich een werelderfgoed: de Nemrut Berg. Op deze berg kan men de eeuwenoude imposante sculpturen bekijken tijdens de zonsopgang of de zonsondergang.

Ligging


Algemeen

Kahta ligt in de provincie Adıyaman. Je kunt Adıyaman bereiken per openbaar vervoer, het eigen vervoer of vliegtuig. In de provincie ligt namelijk een luchthaven. Kahta ligt op ongeveer 15 kilometer afstand van deze luchthaven.

Het wordt afgeraden om Nemrut Dağı op eigen gelegenheid te bezoeken. Het is mogelijk en aan te raden om een georganiseerde excursie te boeken.

Naam

Kahta betekent ‘voet van de berg’ in het Perzisch. Voordat de stad tot het Koninkrijk Commagene behoorde, werd zij namelijk bezet door de Perzen.

Geschiedenis

Na het uiteenvallen van het rijk van Alexander de Grote werden er verscheidene koninkrijken gevormd. Een voorbeeld van zo’n koninkrijk was Commagene, gelegen in het huidige Zuidoost-Turkije. Uiteenlopende culturen kwamen samen in Commagene. Kahta maakte deel uit van dit koninkrijk. De hoofdstad van het rijk was Samosata, nabij de huidige stad Samsat in de provincie Adıyaman.

De beroemdste koning van Commagene was Antiochos I Theos (69 v.Chr – 34 v.Chr). Antiochos was een koning die aan grootheidswaanzin leed. Hij beschouwde zichzelf als goddelijk en wenste ook na zijn dood vereerd te worden. Hij liet daarom een prachtig monument voor zichzelf bouwen.

In 72 na Christus werd Commagene door de Romeinen ingenomen. Hierna werd Kahta achtereenvolgens veroverd door de Omajjaden, de Byzantijnen en de Hamdaniden. Vanaf 1226 is de stad in Turkse handen.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı (Nemrud) is een 2150 meter hoge berg. Het monument van koning Antiochos I Theos waar reeds iets over is gezegd, bevindt zich op de Nemrut. Op de top van de berg ligt hoogstwaarschijnlijk het graf van Antiochos. De koning van het Koninkrijk Commagene wilde dat zijn lichaam tot in de eeuwigheid bewaard zou worden gebleven. Zijn graftombe liet hij flankeren door enorme standbeelden van zichzelf, twee leeuwen, twee adelaars en verschillende Griekse, Armeense en Perzische goden, zoals Zeus, Tyche en Mithras.

In 1881 werden de overblijfselen van de kolossale beelden gevonden door de Duitse ingenieur Karl Sester, die nieuwe transportroutes voor de Ottomanen probeerde te ontdekken. Archeologisch onderzoek begon echter pas in 1953. Sinds 1987 staat Nemrut Dağı op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door sommigen wordt het zelfs beschouwd als het achtste wereldwonder.

Overige bezienswaardigheden

Toeristen bezoeken de Nemrut doorgaans tussen april en oktober. Indien je van plan bent Nemrut Dağı te bewonderen, is het aan te raden om ook de andere bezienswaardigheden van Kahta op te zoeken.

Arsameia
Arsameia is een ruïnestad. Ooit gold zij als de zomerhoofdstad van het Koninkrijk Commagene. De graftombe van Mithridates I Callinicus, de vader van Antiochos I Theos, ligt hier. Tevens staat er een in uitstekende staat verkerend stenen reliëf in de stad. Het is een reliëf met Hercules en Antiochos I die elkaar de hand schudden.

De Turken noemen deze antieke stad Eski Kale, dat ‘oud kasteel’ betekent.

Cendere Köprüsü (Cendere Brug)

Deze Romeinse brug verbindt de steden Kahta en Sincik met elkaar. De brug werd aan het begin van de 3e eeuw gebouwd ter ere van keizer Lucius Septimius Severus, zijn echtgenote Julia Domna en hun zoons Marcus Aurelius Antonius Augustus en Geta. In het Engels wordt zij daarom ook wel Severan Bridge genoemd. Oorspronkelijk waren er vier Korinthische zuilen op de brug. Na de dood van zijn vader volgde Marcus Aurelius hem op als keizer Caracella. Hij vermoordde zijn broer Geta om zich van absolute alleenheerschappij te verzekeren. Hij liet afbeeldingen, beelden en dergelijke van Geta verwijderen. Ook de aan Geta opgedragen Korintische zuil op de Cendere Brug liet hij neerhalen

Kahta Kalesi (Kahta Kasteel)

Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd door de Commagenen. Later werd het door de Romeinen gebruikt. Het kasteel zoals we het nu kennen, is voornamelijk vormgegeven door de Mamelukken, een Turkse dynastie. Kahta Kalesi wordt ook wel Yeni Kale (nieuw kasteel) genoemd.

Karakuş Tümülüsü (Karakuş Tumulus)

Mithridates II, de zoon van Antiochos I Theos, liet een heiligdom voor zijn moeder Isias maken. Hij noemde zijn moeder ‘de mooiste vrouw ter wereld.’ Op deze plek liggen de graftombes van İsias, haar dochter Antiochis en haar kleindochter Aka I.

De gedenkplaats is omgeven door negen zuilen met daarop een gebeeldhouwd dier of reliëf. De zuil met een adelaar is het best bewaard gebleven. De gedenkplaats ontleend haar naam dan ook aan deze zuil. Karakuş betekent namelijk ‘adelaar’ in het Turks.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…
Vormen van ToerismeToerisme is big business, het is een wereldwijde, enorme industrie. Om wat duidelijkheid te scheppen in deze enorme stro…
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Ogen laseren in TurkijeOgen laseren in TurkijeOgen laseren in Turkije wordt steeds populairder. Maar is ogen laseren in Turkije veilig? Ja! Steeds meer ziekenhuizen i…

Maçka: een Turkse stadDe Zwarte Zee-regio is een aanrader voor vakantiegangers die van natuur en historie houden. Maçka, een stad gelegen in d…
Gratis BoedapestGratis BoedapestBoedapest is een populaire bestemming voor een stedentrip. Hoewel de stad niet bijzonder duur is, is het duidelijk dat d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.turkije-info-site.nl
  • Rough Guide Turkije door Femke Foppema
  • www.mundus-reizen.com
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.