Bezienswaardigheden in Boedapest - Centraal Pest

Bezienswaardigheden in Boedapest - Centraal Pest Aan het einde van de 17e eeuw bestond Pest uit louter bouwvallen met een beperkt aantal inwoners. In de korte tijd daarna werden in snel tempo nieuwe woonwijken gebouwd, welke vandaag de buitenwijken van de centrale stad zijn. Het meest prominente gebouw in centraal Pest is misschien wel het Hongaars Nationaal Museum. Centraal Pest past prima in het programma voor een stedentrip naar Boedapest.

Stadhuis van Pest in Boedapest

Eén van de mooiste voorbeelden van Neo-Klassieke bouw in Pest is het Stadhuis aan Városház utca 7. Het stadhuis werd gedurende de 19e eeuw gebouwd, als onderdeel van een breder plan van de toenmalige Commissie voor Verfraaiing van Pest. Op deze locatie stond al een gebouw voor de stadsraad van Pest sinds de 17e eeuw. Tussen 1829 en 1832 werd een vleugel aan het gebouw toegevoegd naar een ontwerp van Jozsef Hofrichter aan de zijde van de Semmelweis utca, voornamelijk om medewerkers van de stadsraad te huisvesten. In 1838 werd een nieuw programma voor stadsvernieuwing gestart, waarbij het gebouw een indrukwekkende façade kreeg. Het stadhuis werd in de loop van de Tweede Wereldoorlog nagenoeg verwoest, maar later weer opgebouwd en uitgebreid met drie binnenplaatsen. In de zomer worden hier veel concerten gegeven, voornamelijk omdat de akoestische eigenschappen van de binnenterreinen buitengewoon zijn.

Servisch Orthodoxe Kerk - Boedapest  / Bron: Anna schwelung, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Servisch Orthodoxe Kerk - Boedapest / Bron: Anna schwelung, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Servische Kerk in Boedapest (Szerb Templom)

De Servische gemeenschap vestigde zich in het nu grotendeels woongebied rond de kerk vanaf de vroege 16e eeuw. Het aantal immigranten nam aan het einde van de 17e eeuw verder toe, zodat op enig moment bijna 25 procent van de inwoners van Pest van Servische origine was. In 1698 verving de Servische gemeenschap een vroegere kerk op deze plaats door een gebouw in Barokke stijl. De kerk kreeg haar definitieve uiterlijk na een renovatieproject welke tot het midden van de 18e eeuw voortduurde, waarschijnlijk op initiatief van András Meyerhoffer. Het interieur van de kerk is samengesteld volgens de Grieks-Orthodoxe principes. Een deel van de kerk is speciaal gereserveerd voor vrouwen. De afscheiding wordt verder gekenmerkt door een hoogteverschil in de vloeren voor de mannelijke en vrouwelijke bezoekers van 30 centimeter.

Bron: Yazan Badran, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Yazan Badran, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Hongaars Nationaal Museum in Boedapest

De trappen van het Hongaars Nationaal Museum waren het toneel van een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Hongarije. Het was op de treden van deze trap waar de dichter Sándor Petöfi in 1848 voor het eerst het Nationale Lied voorlas. Het leidde tot de opstand tegen het huis van Habsburg. Het moment wordt jaarlijks herdacht op 15 maart, waarbij het museum wordt versierd in de nationale kleuren en waarbij de gebeurtenis wordt nagespeeld. Objecten uit de rijke collectie van het museum omvatten kunst- en vakwerk, historische documenten en foto's.

Het gebouw van het Nationaal Museum van Hongarije stamt uit de periode 1837-1847 en is een ontwerp van Mihály Pollack. In de tuinen welke om het museum liggen staan vele beelden van prominente figuren in relatie tot literatuur, wetenschap en kunst. Voor de hoofdingang staat een monument ter nagedachtenis aan de dichter János Arany, auteur van de Toldi Trilogy. Het monument in brons dateert van 1893.

De collectie van het museum bestaat uit een aantal permanente exhibities. De voornaamste zijn een archeologische tentoonstelling welke in 2002 is geopend ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het museum, een exhibitie met kunst uit de 11e tot en met de 17e eeuw waaronder het meest waardevolle object, de kroon van Constantijn Monomachus IX, en collecties kunst uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

New York Palace - Boedapest / Bron: Claudia, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)New York Palace - Boedapest / Bron: Claudia, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

New York Palace in Boedapest

Het New York Palace gebouw werd tussen 1891 en 1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Alajos Hauszmann. Het functioneerde in eerste instantie als kantoorgebouw voor een Amerikaans verzekeringsbedrijf. Op de begane grond bevindt zich het vermaarde New York Café met een prachtig interieur, waar vandaag de dag veel toeristen op afkomen, in tegenstelling tot de kunstenaars en schrijvers welke hier vroeger veel kwamen. Het gebouw heropende in 2006 haar deuren als hotel na een renovatie. Het hotel telt thans 107 kamers, een luxe spa en een restaurant van allure.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Boedapest: vroeger en nuBoedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer…

Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Toeristische uitjes in NederlandAls u toeristen te logeren heeft wilt u hun uiteraard Nederland laten zien en leren kennen. In dit artikel staan plaatse…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 18-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.